AΡΘΡΟ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Μ. ΜΠΑΝΤΗ ΓΙΑ ΛΟΦΟ ΚΟΠΑΝΑ: Ο Βύρωνας στο σκοτάδι

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

 

Γράφει ο Μίλτος Μπαντής, επικεφαλής παράταξης «Μαζί για τον Βύρωνα»

Η κάθε χρηστή Διοίκηση έχει για φάρους της τη Διαφάνεια και την Επιμέλεια.

Για να παράγει Έργο για τους Πολίτες, για να πετυχαίνει τους στόχους της, να αντιμετωπίζει με επιτυχία τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Η Δημοτική Αρχή, στο κορυφαίο θέμα που είχε να αντιμετωπίσει ο Δήμος μας τα τελευταία πενήντα χρόνια, αυτό της διεκδίκησης από ιδιώτες του Συμβόλου της πόλης μας “Θέατρο Βράχων” καθώς και των αθλητικών εγκαταστάσεων, δηλαδή του λόφου Κοπανά, άφησε σβηστούς και τους δύο αυτούς φάρους της Δημοκρατίας.

Το αποτέλεσμα της δικαστικής μάχης, όπως αυτή επιμελήθηκε από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, νομοτελειακά κατέληξε σε ήττα για τον Δήμο.

Η πρωτόδικη απόρριψη της αγωγής των ιδιωτών έμεινε κρυφή, δεν ήλθε ποτέ ανακοίνωση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην Οικονομική Επιτροπή, δεν επικοινωνήθηκε στον λαό του Βύρωνα.

Το ίδιο πέπλο σιωπής κάλυψε την άσκηση έφεσης των ιδιωτών, ποτέ δεν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο, η Οικονομική Επιτροπή, οι Δημότες, ο Τύπος.

Μια περίεργη σιωπή απλώθηκε προς τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και Όργανα, προς τον Λαό του Βύρωνα.

Η πορεία της υπόθεσης για την επίδικη περιοχή ξεκίνησε με την από  22-3-1977 ιστορικής σημασίας Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο ομόφωνα αποφάσισε για την τύχη της περιοχής, να αποδοθεί ως κοινόχρηστος χώρος στους πολίτες.

Την 21-12-1998 το Δημοτικό Συμβούλιο, επειδή το Ελληνικό Δημόσιο είχε ήδη παρέμβει και κερδίσει πρωτόδικα την ιδιοκτησία της επίδικης περιοχής, αποφάσισε ομόφωνα την ανάκληση της απαλλοτρίωσης, γιατί δικαστικά ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ασκήθηκαν νέες αγωγές των ιδιωτών και ο τότε Δήμαρχος Νίκος Χαρδαλιάς με σύνεση και επιμέλεια, αντιλήφθηκε αμέσως τη ζωτική σημασία της έκβασης της δίκης και η Οικονομική Επιτροπή έδωσε την έγκρισή της να προσληφθεί ως νομικός συμπαραστάτης ο Καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος.

Η νέα Δημοτική Αρχή, πριν τη συζήτηση στο Πρωτοδικείο, επανέφερε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή της 23-9-2014 η οποία αποφάσισε ομόφωνα και πάλι την ανάθεση της υπόθεσης στον Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο, λόγω της εξαιρετικής σημασίας για τον Δήμο.

Η δίκη έγινε τον Νοέμβριο του 2014 και η απόφαση εκδόθηκε τον Μάρτιο 2016, όπου απορρίφθηκαν οι αγωγές των ιδιωτών και αναγνωρίστηκε το Ελληνικό Δημόσιο ως κύριο των επιδίκων περιοχών.

 «Πέπλο σιωπής κάλυψε την άσκηση έφεσης των ιδιωτών, ποτέ δεν ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο, η Οικονομική Επιτροπή, οι Δημότες, ο Τύπος»

Στη συνέχεια οι ιδιώτες άσκησαν Έφεση κατά της απόφασης. Η Δημοτική Αρχή συνέχισε την τακτική της σιωπής και απόκρυψης της υπόθεσης, χωρίς να γνωρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, τα αρμόδια Όργανα, οι Δημότες και ο Τύπος το παραμικρό! Επί τόσο καιρό! ! !

Έρχεται η ώρα της εκδίκασης της Έφεσης και πάλι άκρα του τάφου σιωπή επικρατεί στην ενημέρωση, στα Θεσμικά Όργανα του Δήμου και στους Δημότες. Και εδώ έρχονται τα εξής αναπάντεχα: δεν συζητείται στην Οικονομική Επιτροπή το θέμα της δίκης, σε αντίθεση με όλες τις δίκες, ακόμη και χαμηλού ή ανύπαρκτου νομικού ενδιαφέροντος, οι οποίες έρχονται ως θέμα, δεν ανατίθεται η υπόθεση στο δικηγορικό γραφείο του Προκόπη Παυλόπουλου, που συνεχίζει να λειτουργεί με τους συνεργάτες του, επειδή ο Καθηγητής έχει γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε καν λαμβάνεται πρωτοβουλία να ανατεθεί σε άλλο Γραφείο εγνωσμένου γνωστικού και νομικού κύρους, για να εξαντλήσει ο Δήμος κάθε δυνατότητα στο μέγιστο βαθμό για την διασφάλιση στο Εφετείο της πρωτόδικης απόφασης. Αντί όλων αυτών που θα έκανε κάθε επιμελής νοικοκύρης στην προσωπική υπόθεσή του, ανατίθεται η υπόθεση μόνο στους Δικηγόρους του Δήμου.

Κι όλα αυτά χωρίς να γνωρίζει κανείς στον Βύρωνα, ούτε Θεσμικό Όργανο, ούτε Δημότες, ούτε ο τοπικός Τύπος, ότι: 1) εκδόθηκε το 2016 νικηφόρα Απόφαση για τον Δήμο, 2) ότι οι αντίδικοι ιδιώτες άσκησαν Έφεση, 3) ότι η υπόθεση ανατέθηκε μόνο στους Δικηγόρους του Δήμου και 4) ότι εκδικάζεται η υπόθεση στο Εφετείο.

Όλα έγιναν σιωπηλά, στο πηχτό σκοτάδι της απόκρυψης, μακριά από Θεσμούς και Δημότες…

Και ήλθε το νομοτελειακό αποτέλεσμα: πανηγυρική ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης και δικαίωση των ιδιωτών.

Για να γίνει πράξη η λαϊκή παροιμία: όπως στρώσεις θα κοιμηθείς.

Την ίδια τακτική σιωπής συνέχισε η Δημοτική Αρχή και στο χειρισμό της για την αντιμετώπιση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο, χωρίς ειδική συζήτηση τι πρέπει να πράξει ο Δήμος και που να απευθυνθεί, χωρίς λήψη έγκυρων και υπεύθυνων Αναφορών/Γνωματεύσεων για την πιθανή τύχη της υπόθεσης από Δικηγορικά Γραφεία εγνωσμένου γνωστικού βεληνεκούς και νομικού κύρους, για να είναι δυνατή και ασφαλής η επιλογή Δικηγόρων.

Για να απενεχοποιηθούν για ό,τι συμβεί από εδώ και πέρα, έφεραν στην Οικονομική Επιτροπή μία προειλημμένη Απόφαση ανάθεσης σε Δικηγορικό Γραφείο προς επικύρωση και υπό το βάρος των προθεσμιών που έληγαν, ενώ είχαν την απόφαση από τον Νοέμβριο 2020…

Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10 Μαΐου στο Δημοτικό Συμβούλιο απέδειξε ότι ο Δήμαρχος και η Δημοτική αρχή ενδιαφέρονται περισσότερο για την διαχείριση της δικαστικής ήττας,  όπως διαδραματίσθηκε την πενταετία 2016-2021 στην συγκεκριμένη υπόθεση και όσων τυπικά ή ουσιαστικά συνέβαλαν σ’ αυτό.

Χωρίς διαφάνεια, χωρίς συζήτηση, χωρίς επιμέλεια είναι μετρημένες οι ώρες κάθε Αρχής.

Η Παράταξη “Μαζί για τον Βύρωνα” και εγώ προσωπικά θα συμμετέχουμε ενεργά με όλες μας τις δυνάμεις, με κάθε είδους στήριξη, ώστε ο καθένας μας και όλοι μαζί ως Δήμος, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αντραπεί αυτή η άδικη για τον Βύρωνα απόφαση. Οφείλουμε όμως ταυτόχρονα να στηλιτεύουμε κάθε αδιαφάνεια και πλημμελή χειρισμό.

Γιατί ο Βύρωνας διαχρονικά είναι Αγώνας και Πολιτισμός.

 

(ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΦΥΛΛΟ 77 ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΙΟΥ 2021)