Άρθρο Ανδρέα Λεκατσά: «Tο δημοκρατικό consensus του Βύρωνα»

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

Διακρίνω στους αποτυχόντες υποψηφίους δημάρχους των περασμένων εκλογών μια πρόωρη αλαζονεία, μια έπαρση  που δεν συνάδει με την εκλογική απήχηση που κατέγραψαν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Οι διαφωνίες των «καπετάνιων» και των ελαχίστων πιστών οπαδών τους έχουν πληγώσει ήδη θανάσιμα το κύρος και την αξιοπιστία του ίδιου του δημαρχιακού θεσμού. Η ροπή προς τον αυταρχισμό και την αυτοεπίδειξη, του στυλ «μόνο εγώ ξέρω, οι άλλοι θα φύγουν», πάνω απ’ όλα, ευτελίζει την δημοκρατία και απαξιώνει την όποια λαϊκή εντολή έχουν λάβει.

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, αγαπητοί συμπολίτες, η ελάχιστη ηθική υποχρέωση ενός ανθρώπου που θέλει να ονομάζεται «ενεργός» πολίτης είναι η προσπάθεια να βελτιώσει την κοινωνία και το περιβάλλον στο οποίο ζει, χωρίς να προσδοκεί ανταμοιβή για το έργο που θα παράξει. Καθήκον μας η ψυχραιμία και η περισυλλογή αυτές τις ώρες, καθήκον μας να κοιτάξουμε πίσω, να δούμε τι λάθος επιλογές έγιναν, πως παρασυρθήκαμε σε επιλογές που δίχασαν, πως τα πρόσωπα που εμπιστευθήκαμε έσπειραν δηλητήριο στην δημόσια ζωή.

Εμείς, οι απλοί άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που δεν έχουμε και ποτέ δεν είχαμε να χωρίσουμε κάτι μεταξύ μας, μπορούμε να κάνουμε το πρώτο βήμα για την συναίνεση.

Το προφίλ του επόμενου δημάρχου, που θα πιάσει το τιμόνι το 2023, δεν μπορεί να είναι το προφίλ του οπλαρχηγού που θα εισβάλλει στο δημαρχείο με τα πρωτοπαλίκαρα του να το κυριεύσει, ούτε το προφίλ του αυτοκράτορα που, καθισμένος στον θρόνο του, θα μοιράζει εντολές και οφίκια στους υπηκόους.

Ο δήμαρχος του 2023 πρέπει να είναι ένας δυναμικός «μάνατζερ», ένας επιστήμονας που θα γνωρίζει πως να μοιράζει αρμοδιότητες και ευθύνες, θα γνωρίζει την «πιάτσα», την ανθρωπογεωγραφία, και δεν θα περιβάλλεται από «κλίκες», «ιερατεία» και «αυλικούς».

Όπως ανέφερα και σε προηγούμενο άρθρο μου, ο Βύρωνας, η πόλη μας, δεν πάσχει μόνο από την μεριά της δημοτικής αρχής, πάσχει και από την μεριά της αντιπολίτευσης. Εκτίμηση μου λοιπόν, -και απευθύνομαι πρωτίστως στους  ενεργούς πολίτες, σε αυτούς που δεν είναι ικανοποιημένοι με την παρούσα κατάσταση- είναι ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να ανοίξουν διαδικασίες συγκρότησης μιας ευρύτατης κοινωνικής πλειοψηφίας. Μιας δημοκρατικής συμμαχίας που θα βασίζεται στην συναίνεση, στην αγάπη για τον τόπο, και στην επιθυμία για προσφορά.

Δεν έχει ανάγκη η πόλη  μια ένωση καπετανάτων και φατριών. Δεν ωφελούμε κανέναν εάν απλά ενώσουμε τους εγωισμούς μας.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, μήπως έφτασε ο καιρός να γνωριστούμε όλοι καλύτερα; Μήπως αν γνωριστούμε ξανά από την αρχή, χωρίς τα ψεύτικα σύνορα και τα διλήμματα που μας επέβαλλαν, έρθουμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον; Μήπως ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε μια καινούρια δημοκρατική ομοφωνία στον Βύρωνα; Πήραμε το μάθημα μας; Είμαστε ώριμοι πια να αφήσουμε τα πείσματα και τους εγωισμούς για να στηρίξουμε το μεγάλο βυρωνιώτικο consensus…;

Έχουμε μπροστά μας 3 χρόνια, μέρα με την ημέρα να έρθουμε όλοι πιο κοντά συνολικά σαν άνθρωποι, να ζυμωθούμε μαζί με καινούριες ιδέες και φρέσκια διάθεση. 

Υπάρχει ανάγκη να αξιολογήσουμε τις προτεραιότητες μας, όλοι έχουμε να κερδίσουμε και πρώτα από όλους η πόλη μας. Αξίζει η προσπάθεια.