> - Eπικοινωνία" />> - Eπικοινωνία" />

Ανυπότακτη Καισαριανή <<Το δημοτικό συμβούλιο "συνεδρίασε" για 2 θέματα>>

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

 

ΑΝΥΠΟΤΑΧΤΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Αριστερή Αντικαπιταλιστική κίνηση 

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ “ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ” ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 23/4/2020
Το δημοτικό συμβούλιο “συνεδρίασε” για 2 θέματα:
1)Αναμόρφωση προϋπολογισμού για αντιμετώπιση covid 19
2)Παράταση λειτουργίας Κοινωνικού Παντοπωλείου, Παροχής Συσσιτίου, Κοινωνικού Φαρμακείου Δήμου Καισαριανής

23/04/2020

Κυρίες και Κύριοι μέλη του δημοτικού συμβουλίου

Θεωρούμε απαράδεκτη την πραγματοποίηση δημοτικών συμβουλίων δια περιφοράς καθώς μια τέτοια πρακτική αποτελεί απόλυτη προσβολή στις αρχές της ανοιχτής δημόσιας συμμετοχής των πολιτών και αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της δημόσιας συζήτησης και αντιπαράθεσης γύρω από τα πολιτικά θέματα της πόλης μας.
Δημιουργεί με πρόσχημα την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τάσεις αυταρχικής αντιδημοκρατικής διοίκησης, νομιμοποιεί την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και δίνει τη δυνατότητα για δημοτικά συμβούλια «δια περιφοράς». («Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωναϊού COVID – 19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του», την αριθ. 40/31-3-2020 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Ενημέρωση για την εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID19,αναφορικά με την οργάνωση και λειτουργία των δήμων»).

Αλλοιώνει για μια ακόμη φορά μετά τον νόμο για την κυβερνησιμότητα που ψηφίστηκε τον Αύγουστο τους συσχετισμούς ( κάνοντας την μειοψηφία πλειοψηφία) και την λαϊκή βούληση και μετατρέπει το δημοτικό συμβούλιο σε ένα διεκπαιραιωτικό όργανο που αποφασίζει και υλοποιεί πολιτικές πέρα και έξω από αυτό, τις δημοτικές παρατάξεις και τους πολίτες.
Σε αυτή την αυταρχική-αντιδημοκρατική πρακτική, καθοριστική είναι η στάση της δημοτικής αρχής που αποδέχεται την κατάσταση γύψου που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες κυβερνώντας με πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου για την «αντιμετώπιση» του covid19.
Δεν θεώρησε σκόπιμο να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο μετά τις 4 Μάρτη επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα για συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης. Καθώς το δημοτικό συμβούλιο κλείνει δύο μήνες χωρίς να συνεδριάσει, η δημοτική αρχή που θα έκανε την Καισαριανή smart city (sic!) υιοθετεί το αντιδημοκρατικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης και…. καλεί σε δημοτικό συμβούλιο δια περιφοράς.
Για το μόνο ζήτημα που θα κάναμε εξαίρεση είναι τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους του Δήμου και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Η θέση μας για τα ΕΣΠΑ ( την κοινωφελή ελαστική εργασία ) δεν αλλάζει καθώς τα θεωρούμε πρόβλημα για τη λειτουργία των κοινωνικών και όχι μόνο δομών του δήμου. Αποτελούν όργανο στα χέρια των κυβερνήσεων, δήμων, Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλαγής του κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών, αλλαγής των εργασιακών σχέσεων και

προσωρινότητας-αναποτελεσματικότητας (λόγω του χρονικά περιορισμένου χαρακτήρα τους), ιδιωτικοποίησης και ΣΔΙΤ.
Ζητάμε την κατάργησή τους και την πραγματοποίηση μόνιμων μαζικών διορισμών – μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων. Ο κοροναϊός έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο ότι η δημόσια υγεία, οι δημόσιες υπηρεσίες είναι αναντικατάστατες και χρειάζονται μόνιμο προσωπικό με σταθερές σχέσεις εργασίας.
Για αυτό το λόγο ψηφίζουμε θετικά την τροποποίηση της Απόφασης Ένταξης της πράξης με τίτλο: «Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίου, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Καισαριανής» με κωδικό ΟΠΣ «5001603», η οποία εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020», και την παράταση λειτουργίας τους μέχρι τις 31-12-2022, με προϋπόθεση την παραμονή των ήδη εργαζόμενων στην συγκεκριμένη δομή και έχοντας απόλυτη επίγνωση ότι οι δομές του δήμου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες που δημιούργησε η πολιτική κρίση του κοροναϊού που εξελίσσεται σε οικονομική και κοινωνική.
Δεν αποτελούν λύση για μας ούτε οι εθελοντές και η εθελοντική εργασία, οι χορηγοί και οι ιδιώτες αλλά οι μόνιμες δημόσιες δομές. Εθελοντές, εθελοντική εργασία, χορηγοί και ιδιώτες που συνιστούν την πεμπτουσία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών αποτελούν την πολιτική πρακτική της δημοτικής αρχής και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών ( βοήθεια στο σπίτι , κοινωνικό συσσίτιο).
Απέχουμε από τη διαδικασία της περιφοράς για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και γιατί δεν νομιμοποιούμε τη διαδικασία δια περιφοράς και γιατί πρόκειται για έναν αντιλαϊκό μνημονιακό ισοσκελισμένο προϋπολογισμό τον οποίο καταψηφίσαμε στην αρχική του κατάθεση, τονίζοντας ότι δεν καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και περιλαμβάνει αμειβόμενες θέσεις που επιβαρύνουν τους πολίτες (αντιδημάρχους συμβούλους κτλ).
Ζητήσαμε πριν το Πάσχα την πραγματοποίηση δημοτικού συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη και συμμετοχή χωρίς αποκλεισμό όλων των δημοτικών συμβούλων για να συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση του κοροναϊού.
Με την περιφορά η δημοτική αρχή δηλώνει ότι δεν θέλει να συζητήσει το παραμικρό για τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών που πλήττονται: την κατάργηση δημοτικών τελών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους άνεργους συμπολίτες, τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα, την αύξηση των δημοτικών τελών στα super market και στις τράπεζες, την κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.
Δεν νομιμοποιούμε όμως και την δημιουργική λογιστική της φτώχειας. Οι 40. 000 ευρώ που ανακατανέμονται για την «αντιμετώπιση» του κοροναϊού αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό και εμβληματική πρακτική δημιουργικής λογιστικής: η πίτα των χρημάτων ουσιαστικά λιγότερη λόγω των αναγκών, τα κομμάτια της κομμένα διαφορετικά. Να δοθεί τώρα έκτακτη κρατική επιχορήγηση στο Δήμο . Λεφτά για τους δημότες όχι για το κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις.
Για μια ακόμη φορά δηλώνουμε ότι δεν ικανοποιεί τις ανάγκες που έχουν οι πολίτες λόγω κοροναϊού και κινείται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση με τον αρχικό προϋπολογισμό. Αλλά και η αναμόρφωση των κωδικών δεν περιλαμβάνει καμία αιτιολόγηση.

Αποτελεί μνημείο αυθαιρεσίας καθώς το δημοτικό συμβούλιο καλείται να αποφασίσει για αναμόρφωση που συζητήθηκε δια περιφοράς και κατά μόνας στην οικονομική επιτροπή.
Η Κεδηκ ενισχύεται με το ποσό των 15.000 ευρώ και η παροχή συσσιτίων για τους άπορους δημότες με 20.050 ευρώ ενώ το αποθεματικό μειώνεται από 1.948,12 ευρώ σε 457,12.ευρώ. Δημιουργική λογιστική ή αλλιώς περιφορά της αντιλαϊκής εξουσίας με φαντασία!

Για την Ανυπόταχτη Καισαριανή Μιχάλης Μιλτσακάκης