Άγης Παπακωνσταντίνου, υποψήφιος δήμαρχος Ζωγράφου | Θέσεις για την ανάπτυξη του Πολιτισμού

0Shares

Συνεχίζοντας τις συνεντεύξεις και τον διάλογο με τους υποψήφιους δημάρχους που θα διεκδικήσουν την ψήφο μας τον ερχόμενο Μάιο ζητήσαμε από τον υποψήφιο δήμαρχο Ζωγράφου Άγη Παπακωνσταντίνου και επικεφαλής της παράταξης “Εδώ ΖΩ” να μας εκθέσει τη θέση του για τα φλέγοντα ζητήματα του Πολιτισμού για τα οποία έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί και συγκρουστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας:

Για εμάς κ. Αρβανιτάκη τα πάντα ξεκινούν απ’ την παιδεία και τον πολιτισμό. Δεν μπορείς να έχεις αποτελεσματική πολιτική σε κανένα τομέα αν δεν έχεις αποκτήσει σαφές κι υψηλό επίπεδο πολιτισμού.
Πριν αναφέρω γενικά κάποια από τα στοιχεία του προγράμματος πολιτισμού της παράταξής μας «Εδώ ΖΩ», θα ήθελα δημόσια να πω το εξής:
Ως η επόμενη διοίκηση του δήμου Ζωγράφου ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ ότι θα εξαντλήσουμε το σύνολο του ποσού στον προϋπολογισμό του δήμου που μας επιτρέπει ο νόμος για τις επιχορηγήσεις συλλόγων και σωματείων (πολιτιστικούς, εθνικοτοπικούς, αθλητικούς κλπ).
Ο νόμος ορίζει ότι το 1,5% επί των ετησίων τακτικών εσόδων του δήμου μπορεί να διατίθεται ως επιχορήγηση στους προαναφερόμενους συλλόγους. Υπό προϋποθέσεις ασφαλώς, τις οποίες υποχρεωτικά πρέπει να εκπληρώνουν οι σύλλογοι.
Με βάση λοιπόν τα οικονομικά στοιχεία του δήμου Ζωγράφου τα τελευταία χρόνια, το 1,5% επί των τακτικών εσόδων ξεπερνά τα 300.000 ευρώ το χρόνο (εκτός του 2019 για συγκεκριμένους λόγους). Αυτό είναι το ποσό που θα διαθέσουμε εμείς ως διοίκηση στους συλλόγους κι όχι τα μικροποσά που διαθέτει η σημερινή διοίκηση. Με τις προϋποθέσεις όμως που προανέφερα.
Ας έρθουμε τώρα στο προκείμενο. Το ευκολότερο που μπορεί να κάνει μία δημοτική διοίκηση είναι να διοργανώνει εκδηλώσεις. Σαν αυτές που διοργανώνει η διοίκηση της κ. Καφατσάκη, πολυδάπανες, αμφιβόλου αξίας και με σωρό παρατρεχάμενων.
Για την παράταξή μας «Εδώ ΖΩ» πολιτισμός σε επίπεδο δήμου δεν είναι μόνο αυτό. Είναι κάτι πολύ ευρύτερο, κάτι πολύ πιο σημαντικό. Ταυτόχρονα με τις παραδοσιακές εκδηλώσεις που μέχρι σήμερα γίνονται – με πολύ καλύτερο νοικοκύρεμα κι αξιολόγηση όλων των εμπλεκομένων – θα εστιάσουμε την πολιτική πολιτισμού που θ’ ακολουθήσουμε ως νέα διοίκηση του δήμου στους εξής τομείς:
· Καταγραφή του πολιτιστικού δυναμικού του δήμου (Εικαστικοί, λογοτέχνες, μουσικοί & μουσικά σχήματα, σκηνοθέτες, ηθοποιοί).

2. Καταγραφή πολιτιστικών συλλόγων και συλλογικοτήτων που πραγματικά υπάρχουν, λειτουργούν & παράγουν έργο (πολιτιστικοί σύλλογοι, εθνικοτοπικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων, αθλητικοί σύλλογοι.

3. Συμμετοχή των φορέων πολιτισμού και αθλητισμού στο σχεδιασμό της πολιτικής πολιτισμού του Δήμου, με κοινή σύσκεψη 2-3 φορές το χρόνο, των υπευθύνων του δήμου Ζωγράφου με τους εκπροσώπους των φορέων.
4. Μόνιμη λειτουργία κινηματογραφικής λέσχης στο Δήμο, χειμώνα – καλοκαίρι, στον κινηματογράφο ΑΛΕΚΑ και στο υπαίθριο θέατρο.
5. Θεσμική κατοχύρωση εορτασμού της 5ης Ιουνίου, κάθε χρόνο, σαν ημέρας πολιτιστικής περιβαλλοντικής γιορτής για τις περιβαλλοντικές δράσεις.
6. Ανασχεδιασμός πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων στα πολιτιστικά κέντρα του Δήμου και συγκεκριμμένα :
Στο νεοαποκτημένο και υπό διαμόρφωση κτίριο Ποταμίτη (έστω κι αν ο τρόπος απόκτησής του δεν δρέπει δάφνες και θα μπορούσε να είναι πιο διαφανής).
Στις βίλλες Ζωγράφου, Κοτοπούλη, Βουγά, Παυλίνα, στο νεοκλασικό κτίριο στο Πάρκο Γουδή (αφού αδειοθοτηθεί).
Η βίλλα Ζωγράφου αποτελεί, ίσως, το σοβαρότερο στοιχείο που συνδέεται με τον πολιτισμό στο δήμο. Μαζί με τα κτίρια που είναι δίπλα, τον κινηματογράφο ΑΛΕΚΑ και το υπαίθριο θέατρο θα αποτελέσουν τον πυρήνα ενός μεγάλου φορέα πολιτισμού. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί σημείο αναφοράς για όλο το λεκανοπέδιο και ακόμα πιο πέρα.

7. Θα εξετάσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας ενός σύγχρονου Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου, σε κεντροβαρικό σημείο, στο οποίο να στεγασθεί και το Ωδείο.
8. Θέσπιση και υλοποίηση ενός συμποσίου γλυπτικής, για τον εμπλουτισμό του Δήμου μας με 6-7 μεγάλα γλυπτά σε πάρκα και πλατείες.
9. Καθιέρωση θεσμικά ενός ετήσιου συμποσίου ποίησης, σε συνεργασία με τη φιλοσοφική σχολή του ΕΚΠΑ.
10. Ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας με ΕΚΠΑ και ΕΜΠ, για την εκπόνηση σύγχρονων εκπαιδευτικών πολιτιστικών προγραμμάτων για νήπια και παιδιά δημοτικού και γυμνασίου.
11. Πολιτιστικά προγράμματα για παιδιά πού θα περιλαμβάνουν
για νήπια : μουσικοκινητική αγωγή, χορό, ζωγραφική
για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου : μουσική, χορό, ζωγραφική, διαλέξεις.

12. Λειτουργία μόνιμου Φιλοσοφικού Καφενείου με διαλέξεις ιστορίας της τέχνης, για διάφορα επιστημονικά θέματα, για ιστορικά θέματα, για θέματα πολιτισμού γενικότερα – παρουσιάσεις βιβλίων.

13. Ενίσχυση του θεσμού του φθινοπωρινού , θεατρικού φεστιβάλ.
14. Λειτουργία περιοδικών εκθέσεων ζωγραφικής – γλυπτικής – χαρακτικής, τόσο με ντόποιους καλλιτέχνες, όσο και γενικότερα με άλλους καταξιωμένους Έλληνες εικαστικούς.
15. Πλήρης αξιοποίηση του μουσείου Γουναρόπουλου με εκθέσεις, διαλέξεις, ομιλίες και ζωγραφική για νήπια και παιδιά του δημοτικού και γυμνασίου.
16. Ανάπτυξη ουσιαστικότερης συνεργασίας με το μουσείο Γιάννη Παππά με διαλέξεις, ομιλίες, περιοδικά μαθήματα ζωγραφικής και γλυπτικής.
17. Σχεδιασμός και υλοποίηση πολιτιστικών προγραμμάτων για τα τρία ΚΑΠΗ του Δήμου, με κονσέρτα μουσικής από μαθητές του Ωδείου και τοπικά έθελοντικά μουσικά σχήματα, μικρές θεατρικές παραστάσεις, χορωδίες, χάπενιγκ, διαλέξεις κλπ.
18. Υλοποίηση της απόφασης για δημιουργία στη βίλα Ζωγράφου του μουσείου ιστορίας του Δήμου μας.
19. Δημιουργία θεατρικού εργαστηρίου στο ισόγειο του πρώην θεάτρου Ποταμίτη, καθώς και ενός δημοτικού θεάτρου στον ίδιο χώρο, για τις ανάγκες των δημοτών.
20. Συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας με το ιστορικό θέατρο ΣΤΟΑ και κατάρτιση προγραμμάτων διευκόλυνσης των δημοτών μας για την, με μειωμένη οικονομική συμμετοχή, παρακολούθηση των δραστηριοτήτων του θεάτρου από αυτούς.
21. Λειτουργία μαθημάτων ελληνικών και ελληνικού πολιτισμού σε μετανάστες της περιοχής μας.
22. Δημιουργία πολιτιστικών εκδηλώσεων στο νέο χώρο της βιβλιοθήκης του Δήμου για εθισμό των δημοτών στη φιλαναγνωσία.
23. Σε συνεργασία με το Ωδείο και τις ιδιωτικές μουσικές σχολές της περιοχής, δημιουργία κονσέρτων κλασσικής – κι όχι μόνο – μουσικής σε πάρκα, πλατείες, κινηματογράφο, θέατρα καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Προφανώς η πολιτική μας στον πολιτισμό κ. Αρβανιτάκη δεν θα εξαντληθεί στα παραπάνω. Θεωρώ όμως ότι αυτά θ’ αποτελέσουν τη βάση πάνω στην οποία θα στηρίξουμε το πολιτιστικό αυτοδιοικητικό μας εποικοδόμημα, έτσι ώστε ν’ ανακαλύψουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και τελικά να ενεργοποιήσουμε το μεγαλύτερο πολιτιστικό δυναμικό που διαθέτει ο δήμος Ζωγράφου.