Αγιασμός στα σχολεία σε συνθήκες κορωνοϊού (Καισαριανή, Βύρωνας & Ζωγράφου)

Print Friendly, PDF & Email

Στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής που επισκέφτηκε ο δήμαρχος, μαθητές και δασκάλα φορούσαν όλοι μάσκες.

Με μάσκες ακόμα και στην αυλή παιδιά σε Καισαριανή, Βύρωνα & Ζωγράφου –  Χωρίς παρουσία δημάρχου ο αγιασμός στου Ζωγράφου

 

Σε αντίθεση με μεμονωμένα περιστατικά σε άλλα μέρη της Ελλάδας όπου γονείς προσπάθησαν να επιβάλλουν την παρουσία των παιδιών χωρίς τη χρήση μάσκας, γονείς και παιδιά σε Καισαριανή, Βύρωνα & Ζωγράφου πειθάρχησαν στις οδηγίες. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι η μάσκα φορέθηκε ακόμα και στους προαύλειους χώρους όπου η χρήση της δεν είναι υποχρεωτική.

Πρόβλημα προέκυψε με τις μάσκες και τα παγουρίνια τα οποία προμήθευσε η ΚΕΔΕ στους Δήμους καθώς αποδείχθηκε ότι οι μεν υφασμάτινες μάσκες ήταν υπερβολικά μεγάλες ειδικά για τα μικρά παιδιά ενώ αντίθετα τα παγουρίνια ήταν πολύ μικρά. Ωστόσο, η ευθύνη χρεώνεται στην κυβέρνηση που καθόρισε τις προδιαγραφές. Οι Δήμοι από την πλευρά τους έχουν προμηθευτεί και μάσκες πέραν από αυτές που τους παρέδωσε η ΚΕΔΕ.

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου οι γονείς περίμεναν απέξω φορώντας μάσκες οι περισσότεροι, ιδίως οι μητέρες.

Ο δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος παρέστη στους αγιασμούς του 1ου-7ου Δημοτικών Σχολείων (Βενιζέλειο συγκρότημα).  Ο δήμαρχος Βύρωνα Άκης Κατωπόδης παρέστη στο συγκρότημα Μυρακτής (1ο Γυμνάσιο – Λύκειο). Αντίθετα, στου Ζωγράφου όπου η αποκάλυψη κρούσματος κορωνοϊού στο δημαρχείο προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση, ο δήμαρχος Βασίλης Θώδας δεν παραβρέθηκε στον αγιασμό του 2ου Δημοτικού Σχολείου, στέλνοντας έτσι μήνυμα κοινωνικής αποστασιοποίησης για λόγους  πρόληψης κατά της εξάπλωσης του covid-19.

Στο Βύρωνα, ο δήμαρχος είχε ζητήσει από τους επικεφαλής των παρατάξεων να μην παραβρεθούν στους αγιασμούς. Ωστόσο, ο  επικεφαλής της «Νέας Εποχής Βύρωνα» Χρήστος Γώγος, που διαθέτει ειδική πιστοποίηση ως γιατρός παραβρέθηκε στο 8ο Δημοτικό Σχολείο όπου παρατήρησε ότι «υπήρξε απόλυτη τήρηση των μέτρων ασφάλειας συμπεριλαμβανομένου και του εφοδιασμού των μαθητών με αντισηπτικά».

Όσον αφορά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα του συγκροτήματος της Μυρακτής  (1ο Γυμνάσιο – Λύκειο Βύρωνα) όπου δεν επιτράπηκε στους γονείς να παρακολουθήσουν τον αγιασμό, ενώ οι τρεις τάξεις των μαθητών κλήθηκαν ξεχωριστά και έλαβαν ενημέρωση σχετικά με τους κανόνες υγιεινής και καθαριότητας που πρέπει να τηρούν στο σχολείο.

Ο ιερέας ευλόγησε ξεχωριστά κάθε τάξη αντί να συγκεντρωθούν όλα τα παιδιά μαζί στο προαύλιο όπως συνηθίζονταν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε στις τάξεις αντί για το προαύλειο προς αποφυγή του συνωστισμού (7ο Δημοτικό Σχολείο Καισαριανής).