Ένα άρθρο της Κατερνίνας Ντέμου Ψυχολόγος- Ειδική παιδαγωγός.
Γιατί υπάρχει αυτή η τάση να ενθαρρύνουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους γύρω μας να βγαίνουμε από όλα όσα μας προσφέρουν μία αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας;
Tι είναι η Ζώνη Άνεσης ή αλλιώς comfort zone;
Σε πολλές βιβλιογραφικές πηγές αλλά και στην καθημερινότητά μας ερχόμαστε συχνά σε επαφή με τον όρο ‘comfort zone’ και το πόσο σημαντικό είναι να βγαίνουμε από την άνεσή μας. Γιατί όμως υπάρχει αυτή η τάση να ενθαρρύνουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους γύρω μας να βγαίνουμε από όλα όσα μας προσφέρουν μία αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας;
Η θεωρία της ζώνης άνεσης βασίζεται στην πεποίθηση ότι όταν κάποιος τεθεί σε μια αγχωτική κατάσταση τείνει να ανταποκρίνεται ξεπερνώντας τον φόβο του και ως εκ τούτου να ωριμάζει ως άτομο. Υποστηρίζεται πως όταν ξεβολευόμαστε από τις δραστηριότητες και τις συνήθειες οι οποίες μας κάνουν να αισθανόμαστε οικεία και ασφάλεια τότε ανεβαίνει το επίπεδο ανησυχίας μας και αυτό συντελεί στο να γίνουμε περισσότερο ευρηματικοί ψάχνοντας τρόπους να ανταπεξέλθουμε στα νέα δεδομένα με αποτέλεσμα να ωριμάζουμε και να αυξάνουμε τις ικανότητές μας.
Ωστόσο, σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως μετά τη ζώνη άνεσης και τη ζώνη, η οποία ονομάζεται ζώνη μάθησης, μέσα στην οποία μαθαίνουμε, υπάρχει μια ζώνη που ονομάζεται ζώνη πανικού. Εκεί το επίπεδο ανησυχίας μας αυξάνεται πολύ παραπάνω από ό,τι χρειάζεται και αυτό εξασθενεί τον οργανισμό μας. Είναι ωφέλιμο λοιπόν να γνωρίζουμε τα όριά μας όταν αποφασίσουμε να τα ξεπεράσουμε και να λειτουργούμε με αίσθηση φροντίδας και προστασίας προς τον εαυτό μας όχι να τον κριτικάρουμε και να τον καταπιέζουμε.
Το να βγαίνουμε από τη ζώνη άνεσής μας, σεβόμενοι πάντα τα θέλω μας και τα όριά μας, μας μαθαίνει να διαχειριζόμαστε την αίσθηση της ανασφάλειας που προκύπτει όταν αποφασίζουμε να βγούμε από τη βολή μας. Η συνθήκη αυτή δε συναντάται μόνο όταν δοκιμάζουμε να κάνουμε καινούρια πράγματα αλλά στο οτιδήποτε μας προκαλεί να αλλάξουμε κάτι το οποίο θα φέρει αύξηση στο επίπεδο ανησυχίας μας καθώς δεν το έχουμε συνηθίσει.
5+1 τρόποι να βγεις από τη ζώνη άνεσής σου:
1) Μπορείς να ξεκινήσεις να πειραματίζεσαι από τα πιο απλά και καθημερινά πράγματα, όπως να αλλάξεις δρόμο επιστρέφοντας από τη δουλειά, να αλλάξεις θέση στα έπιπλα του σπιτιού σου, να ξεκινήσεις μία δραστηριότητα που σκέφτεσαι καιρό τώρα αλλά όλο λες ότι δεν έχεις χρόνο, να ξυπνήσεις νωρίτερα και να απολαύσεις με την ησυχία σου το πρωινό σου. Όλες αυτές οι μικρές καθημερινές συνήθειες, που γίνονται σχεδόν μηχανικά πλέον, φέρνουν την επιθυμητή αναστάτωση και ανησυχία όταν δοκιμάσουμε να τις αλλάξουμε.
2) Δοκίμασε να κάνεις πράγματα που σε φοβίζουν! Μπορεί να ακούγεται λίγο τρομαχτικό, όμως όταν ερχόμαστε σε επαφή με τους φόβους μας τα επίπεδα αδρεναλίνης στο σώμα μας ανεβαίνουν, είμαστε σε εγρήγορση και τελικά απομυθοποιούμε σιγά σιγά τον φόβο μας.
Αντιλαμβανόμαστε πόση δύναμη του είχαμε δώσει και του επιτρέπουμε να υπάρχει χωρίς να μας βάζει εμπόδια σε όλα όσα θα θέλαμε να κάνουμε αλλά φοβόμαστε. Οπότε φτιάξε μια λίστα με ό, τι σε φοβίζει και ξεκίνα! Έναν-έναν φόβο τη φορά όμως, δεν χρειάζεται υπερπροσπάθεια μόνο υγιής περιέργεια.
3) Σταμάτα να παραμυθιάζεις τον εαυτό σου! Όλοι μας λέμε ιστορίες στον εαυτό μας όπως εγώ είμαι άνθρωπος της ασφάλειας και της σταθερότητας ή εμένα δε μου αρέσουν οι αλλαγές. Είναι κρίμα να μπορείς να είσαι εν δυνάμει ό, τι θελήσεις ανά πάσα ώρα και στιγμή αλλά να περιορίζεις τον εαυτό σου και τις δυνατότητές σου απλά και μόνο επειδή έχεις πείσει τον εαυτό σου να συμβιβαστεί με την εικόνα που έχεις χτίσει για σένα λέγοντας έτσι είμαι.
4) Aποδέξου ότι συνήθως είναι άβολο να δοκιμάζεις κάτι καινούριο έστω κι αν πρόκειται για κάτι μικρό όπως να μην πιεις καφέ για μία μέρα. Όταν βγαίνεις από τη βολή σου μπορεί να νιώσεις για λίγο άβολα όμως το πιθανότερο είναι να ανακαλύψεις και άλλες πτυχές του εαυτού σου και να εμπλουτίσεις τα ενδιαφέροντά σου. Τελικά τι είναι πιο άβολο να βγεις για λίγο από τα γνωστά ή να μη μάθεις ποτέ κάτι καινούριο για σένα;
5) Όταν θες να κάνεις κάτι αλλά φοβάσαι/ντρέπεσαι/διστάζεις τότε απλά κάντο! Ζήτα από την κοπέλα που σου αρέσει να βγείτε, τραγούδα και χόρεψε μπροστά σε κόσμο και γενικά μην το σκέφτεσαι πολύ, απλά κάντο! Τι είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί; Δοκίμασε!
6) Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και να τον αγαπάς όπως είναι. Μόνο τότε θα μπορέσεις να δώσεις χώρο και σε άλλες πλευρές σου να έρθουν στην επιφάνεια. Όλοι έχουμε πλευρές του εαυτού μας για τις οποίες δεν νιώθουμε και πολύ περήφανοι ή προσπαθούμε να τις κρύψουμε. Έτσι όμως χάνουμε όλα όσα μπορεί να μας προσφέρουν. Είναι όμορφο το ταξίδι της ανακάλυψης του εαυτού μας και μας δίνει τα εφόδια να είμαστε ανοιχτοί και με τους γύρω μας με λιγότερη κριτική διάθεση και περισσότερη αποδοχή.
Και μερικά πρακτικά παραδείγματα για το πως μπορείτε να βγείτε από το comfort zone σας:
– Ξεκινήστε μια κουβέντα με κάποιον στο λεωφορείο.
– Παρακολουθήστε που ξοδεύετε τα χρήματά σας.
– Πείτε όχι όταν δε θέλετε να κάνετε κάτι.
– Πάρτε την ευθύνη των πράξεών σας.
– Εστιάστε στον εαυτό σας και στη ζωή σας χωρίς να ξοδεύετε ενέργεια για το τι κάνουν οι γύρω σας.
– Μάθετε μια ξένη γλώσσα.
– Ξεκινήστε μαθήματα φωνητικής ή μάθετε να παίζετε ένα μουσικό όργανο.
– Παραδεχτείτε ένα λάθος σας και ζητήστε συγγνώμη.
– Κάνετε κάτι δημιουργικό αντί να παρακολουθείτε τηλεόραση.
– Αποσυνδεθείτε για μια μέρα από τα κοινωνικά μέσα.
– Δοκιμάστε να κάνετε ορειβασία, ελεύθερη πτώση, αναρρίχηση.
– Δοκιμάστε ένα νέο φαγητό όπου κι αν πάτε.
– Χαμογελάστε τους ανθρώπους στο δρόμο.
– Μαγειρέψτε ένα φαγητό στο σπίτι για το οποίο συνήθως πληρώνετε σε ένα εστιατόριο.
– Πηγαίνετε μια αυθόρμητη ημερήσια εκδρομή.
– Μοιραστείτε τον πόνο σας, είτε παρελθοντικό είτε παροντικό, με κάποιον κοντινό σας.
– Ζήστε για ένα διάστημα σε μια άλλη πόλη.
– Κάντε ένα μακρινό ταξίδι στο εξωτερικό.
– Γυμναστείτε μόλις ξυπνήσετε.
Τι περιμένετε; Δοκιμάστε, εξερευνήστε, απολαύστε!
Βιβλιογραφικές πηγές:
Brown M., (2008). Comfort Zone: Model or Metaphor? https://researchcommons.waikato.ac.nz/bitstream/handle/10289/992/Brown%20…?sequence=1
White A., (2008). From Comfort Zone to Performance Management https://www.academia.edu/460313/From_Comfort_Zone_to_Performance_Management