Άρθρο Χρήστου Γώγου: ΨΗΦΟΣ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΑΞΙΑ

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

Γράφει ο Χρήστος Γώγος, Νευροχειρουργός.

Υποψήφιος δήμαρχος Βύρωνα.

 

Περνώντας τις τελευταίες μέρες από τη Χρ. Σμύρνης, η εικόνα που μπορούσε ν’ αντικρύσει κανείς έξω από τα εκλογικά κέντρα των υποψηφίων δημάρχων ήταν θλιβερή. Σπασμένα τζάμια, μπογιές, απομεινάρια “έκρηξης θυμού” και διαμαρτυρίας. Θυμός, διαμαρτυρία, αγανάκτηση πιθανότατα. Από ποιους και γιατί; H διενέργεια πράξεων βίας δικαιολογεί, εξηγεί, δίνει απαντήσεις στα προβλήματα; Είναι ποτέ δυνατόν; Μπορούν στο πλαίσιο μιας δημοκρατίας – της δημοκρατίας που θέλουμε να έχουμε- να γίνουν αποδεκτά τέτοιας μορφής “μηνύματα”;

Μαζί με τους υπόλοιπους συνυποψήφιους, καταδικάσαμε αμέσως το συμβάν. Οι ανακοινώσεις μας ήταν λίγο-πολύ παρόμοιες. Ίσως σ’ αυτές τις περιστάσεις κάθε φορά ν’ ακούγονται και να γράφονται τα ίδια. Η ενότητα, όμως, και η κοινή αντιμετώπιση είναι σημαντική. Κι εδώ είναι το σημείο κλειδί. Αυτή η κατάσταση πρέπει ν’ αλλάξει ριζικά. Γιατί ήταν, πράγματι, τύχη που δεν περνούσε κάποιος συμπολίτης μας εκείνη την ώρα έξω από τα συγκεκριμένα σημεία. Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα συνέβαινε αν αντιδρούσε κιόλας…

Ειλικρινά, δε μου αρέσει να κινδυνολογώ. Παρόλα ταύτα, πρέπει να κατανοήσουμε ότι αν εμείς, ως κοινωνία πολιτών, δεν περιθωριοποιήσουμε τέτοια φαινόμενα, ενωμένοι και αλληλέγγυοι, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Και εκείνο που επιθυμεί αυτή η έσχατη μειοψηφία είναι την τρομοκράτηση και το φόβο των πολιτών στην πορεία προς τις κάλπες. Η αποχή –θεωρούν πως- αποτελεί όπλο στη φαρέτρα τους –και στη φαρέτρα εκείνων που «κάνουν τα στραβά μάτια» στα κατά τόπους άβατα που έχουν δημιουργήσει.

Όλοι οι παραπάνω, ποντάρουν στη –δικαιολογημένη- δυσαρέσκεια του κόσμου για το πολιτικό σύστημα και τους εκπροσώπους του ενδεδυμένοι τον μανδύα του «απολιτίκ». Σ’ αυτό το σημείο, θα σταθώ στα δημοτικά πράγματα. Ποιον μπορεί ν’ αφήνει αδιάφορο το μέλλον της πόλης του; Ποιος δε νοιάζεται για το αν η γειτονιά του είναι καθαρή; Ποιος δεν ενδιαφέρεται για την προσωπική και οικογενειακή του ασφάλεια; Ποιος θέλει να πληρώνει δημοτικά τέλη δίχως να του επιστρέφεται τίποτα έστω ως ένα έργο πνοής;

Τέσσερα βασικά ερωτήματα που αποτελούν και τέσσερεις βασικούς πυλώνες του προγράμματος της παράταξής μας, της Νέας Εποχής Βύρωνα. Το δηλώνω ευθέως, έτοιμος πάντα να λογοδοτήσω σε εσάς στην περίπτωση που δεν τηρήσω τις δεσμεύσεις μου ως δήμαρχος. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν έχουμε απολύτως καμία σχέση με τη σημερινή δημοτική αρχή που αδιαφόρησε για τα στοιχειώδη προβλήματα των Βυρωνιωτών, που επένδυσε στην πολιτική συγκυρία ταυτιζόμενη απόλυτα με τις κυβερνητικές επιλογές, που δεν δίστασε να αποδεχτεί τη δέσμευση των αποθεματικών που διέλυσαν την αυτοδιοίκηση.

Εμείς, αξιοποιώντας την πείρα τόσων ετών στο Δήμο, δε διστάσαμε να στηρίξουμε με την ψήφο μας μια πλειοψηφία που είχε χαθεί ήδη από τον πρώτο χρόνο της θητείας της. «Βάλαμε πλάτη» σε πολλά με μόνο γνώμονα το καλό του Βύρωνα. Η πρακτική των συμμαχιών που εμείς πρώτοι –και μόνοι- δείξαμε στην παρελθούσα πενταετία είναι η παρακαταθήκη μας στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής (παρόλες τις διαφωνίες μας).

Φυσικά και κάναμε λάθη. Μάθαμε από αυτά και βγαίνουμε δυνατοί. Το επιτελείο μας, οι άνθρωποι της Νέας Εποχής, είναι συμπολίτες μας από κάθε μετερίζι της κοινωνίας (ιατροί, δικηγόροι, επιχειρηματίες, άνεργοι, καλλιτέχνες, αυτοαπασχολούμενοι και τόσοι άλλοι). Δυναμικό παρόν δίνουν και οι νέοι του τόπου μας. Οι νέοι που αγαπούν το Βύρωνα και θέλουν να τον δουν να πηγαίνει μπροστά και να δημιουργεί.

Σας καλώ όλους, μαζικά, στις κάλπες της 26ης Μαΐου. Ούτε μία ψήφος δεν θα πάει χαμένη! Δε θα δώσουμε σε κανέναν το δικαίωμα να παίζει με τις ζωές μας. Με το ψηφοδέλτιο της Νέας Εποχής κλείνουμε την πόρτα στην οπισθοδρόμηση και ανοίγουμε εκείνη στο Βύρωνα της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της ασφάλειας, της αξιοπρέπειας.

Η αξία της ψήφου μας είναι η δύναμή της!