ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ: Έργα στο Λύκειο Καρέα το καλοκαίρι

Print Friendly, PDF & Email

Στις 6 Φεβρουαρίου συζητήθηκαν τα προβλήματα των σχολικών εγκαταστάσεων του Λυκείου Καρέα, με αιχμή το ζήτημα της θέρμανσης, με αφορμή ερώτηση της παράταξης «Δύναμη Ελπίδας» του υποψήφιου δημάρχου Βύρωνα Αλέξη Σωτηρόπουλου. Στην ερώτηση επισημαίνονταν μια σειρά προβλήματα όπως τα παλαιά και σε κακή κατάσταση κουφώματα του κτιρίου, τα εργαστήρια φυσικής, χημείας και πληροφορικής, που λόγω ανεπαρκούς μόνωσης και υγρασίας, γεμίζουν ύδατα, η πτώση σοβάδων στον πρώτο όροφο, η εμφάνιση ρηγματώσεων στο δάπεδο και η διάβρωση σκαλοπατιών του προαυλίου.

Ο πρόεδρος του Δεκαπενταμελούς Παναγιώτης Κακής, συνοδευόμενος από μέλη του Μαθητικού Συμβουλίου του Λυκείου Καρέα, μιλάει στο Δημοτικό Συμβούλιο της 6ης Φεβρουαρίου.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του Δεκαπενταμελούς Μαθητικού Συμβουλίου του Λυκείου Καρέα Παναγιώτης Κακής τόνισε ότι «Η δημοτική αρχή έχει ενημερωθεί επανειλημμένα για τα προβλήματα του σχολείου, καταρχήν από τη λυκειάρχη μας. Συγκεκριμένα για το πρόβλημα της θέρμανσης έχει ενημερωθεί από τις 4 Δεκεμβρίου. Οι μαθητές είναι μέσα στην τάξη με τα μπουφάν τους, το ίδιο και οι καθηγητές. Ο αντιδήμαρχος κ. Καραγιάννης μαζί με τον δήμαρχο κ. Κατωπόδη μας επισκέφτηκαν για να συζητήσουμε, μετά από επιστολή που τους στείλαμε. Δεν μας πρόσφεραν άμεση λύση εκτός από μερικά σώματα που δεν λύνουν το πρόβλημα». Κλείνοντας ο κ. Κακής προανήγγειλε συμβολική κατάληψη του σχολείου ως πράξη διαμαρτυρίας.

Ο δήμαρχος Βύρωνα υπενθύμισε ότι το περασμένο καλοκαίρι ανακατασκευάστηκαν οι τουαλέτες του σχολείου και τον Νοέμβριο, έγιναν εργασίες μόνωσης της ταράτσας. «Τα καλοριφέρ στις τάξεις λειτουργούν κανονικά αλλά υπάρχει πρόβλημα με τα αλουμίνια με αποτέλεσμα απώλεια θερμότητας. Η αντικατάστασή τους έχει υψηλό κόστος και γι’αυτό προγραμματίσαμε να γίνει στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φιλόδημος», αυτό το καλοκαίρι. Και κατάληψη να κάνετε, το έργο δεν μπορεί να γίνει αύριο. Διότι η μελέτη με την οποία προχωράμε θέλει τον χρόνο της. Και η αυλή θα φτιαχτεί και η μόνωση στην ταράτσα θα ολοκληρωθεί».

Ανταπαντώντας ο κ. Κακής δήλωσε ότι οι εργασίες στην ταράτσα έγιναν μετά από κινητοποιήσεις των μαθητών.

Στις 25 Φεβρουαρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε μελέτη από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» συνολικού ύψους 400.000 € , που προβλέπει 200.000€ για εργασίες – παρεμβάσεις στο Λύκειο Καρέα και άλλες 200.000€ για αντίστοιχες εργασίες σε άλλα σχολεία του Δήμου. Ειδικότερα όσον αφορά το Λύκειο Καρέα προβλέπεται μέσα στο καλοκαίρι να γίνουν υγρομόνωση ταράτσας, παρεμβάσεις στον αύλειο χώρο, τοποθέτηση αλουμινίων και εξωτερικής σκάλας.

Λόγω του χρόνου που απαιτείται για τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και υποψήφιος δήμαρχος Βύρωνα Βαγγέλης Γείτονας πρότεινε να διατεθούν άμεσα 20.000€ από το Δήμο, με απευθείας ανάθεση, για εργασίες έκτακτης ανάγκης. Έλαβε την απάντηση ότι δεν μπορούν να δοθούν χρήματα χωρίς μελέτη και ότι ακόμα και για τέτοιο ποσό απαιτείται εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Το γεγονός σχολίασε σε ανακοίνωσή της, την επόμενη μέρα, η Ένωση Γονέων Βύρωνα: «Σε πλήρη σύμπνοια με τους μαθητές του σχολείου κατά την τοποθέτηση μας χτες βράδυ, υποστηρίξαμε πως η κατάσταση στο Λύκειο Καρέα αναφορικά με τη θέρμανση δικαιολογεί και απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων. Το αίτημα μας αυτό έπεσε στο κενό παρά το γεγονός πως και κάποιες εκ των δημοτικών παρατάξεων εξέφρασαν αντίστοιχες προτάσεις».

Μεταξύ άλλων, η Ένωση Γονέων προέβη στα παρακάτω σχόλια: «Χτες, για ακόμη μια φορά απεδείχθη πως οι μαθητές με την παρουσία τους και τη στάση τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για μας τους γονείς. Αναφερόμαστε φυσικά στους μαθητές του Λυκείου Καρέα που και χτες έδωσαν συνέχεια στον όμορφο και δίκαιο αγώνα τους των τελευταίων εβδομάδων. (…) Μαθητές και γονείς έγιναν αποδέκτες κριτικής πως τάχα μου ζητούν ανέφικτες λύσεις “εδώ και τώρα”. Βεβαίως ουδείς απάντησε στο προφανές, πως το Λύκειο Καρέα και όχι μόνο αυτό έχουν τα ίδια σοβαρότατα προβλήματα “εδώ και χρόνια”».

Εξάλλου, μετά από καταγγελίες των μαθητών ότι τα καλοριφέρ ανάβουν μόλις δύο ώρες την ημέρα, υπήρξε δέσμευση για συνεχή θέρμανση μέχρι να φτιάξει ο καιρός.

Φωτογραφία διαμαρτυρίας των μαθητών του Καρέα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Βύρωνα. τον Νοέμβριο του 2017, και τότε για το θέμα της θέρμανσης.

(Αναδημοσίευση από την έντυπη έκδοση του φύλλου 50 της «Επικοινωνίας Βύρωνα-Καισαριανής»)