ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ – Μειοψηφική η πρόταση Βοσκόπουλου για δημοψήφισμα

Print Friendly, PDF & Email

Πρόταση να συζητηθεί ως έκτακτο θέμα, η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη χωροθέτηση του δεύτερου σταθμού Μετρό στην Καισαριανή (Γραμμή 4), στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Ιανουαρίου, κατέθεσε ο επικεφαλής της «Καισαριανή Τώρα» Χρήστος Βοσκόπουλος. (Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος σταθμός έχει χωροθετηθεί στον Άγιο Νικόλαο).

Ο δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος τοποθετήθηκε αρνητικά στο αίτημα, απαντώντας ότι το ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο της 10ης Απριλίου 2017 αποφάσισε με πλατιά πλειοψηφία τη μεταφορά του σταθμού από τη Νήαρ-Ηστ στην εναλλακτική θέση στο ύψος της συμβολής των οδών Ανατολικής Θράκης και Ομηρείου (πίσω από το σούπερ-μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος). Είχε προηγηθεί διεξοδική συζήτηση, παρουσία πολιτών, φορέων και στελεχών της Αττικό Μετρό, που ανέλυσαν τη δυνατότητα της εναλλακτικής πρότασης για το δεύτερο σταθμό. Η νέα χωροθέτηση έχει ήδη ενταχθεί στο σχεδιασμό της Αττικό Μετρό.

Εκτός από την παράταξη της δημοτικής αρχής, την πρόταση είχαν υπερψηφίσει η «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής» του Γιώργου Κοντόσταυλου, η «Καισαριανή: Πόλη για Όλους» του Βαγγέλη Κακανάκη (με επιφύλαξη) και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Νικόδημος Κατσαρέλλης και Γιώργος Γαβρίλης. Τη θέση του κ. Βοσκόπουλου υπέρ της αρχικής χωροθέτηση είχε υποστηρίξει μόνο η παράταξη του Αντώνη Καμπάκα.

Στη συνεδρίαση εκείνη είχε εκφραστεί ανησυχία ότι η χωροθέτηση του δεύτερου σταθμού στη Νήαρ-Ηστ, θα επέφερε νέα επιβάρυνση στην ήδη φορτισμένη κυκλοφοριακή ροή της λεωφόρου, με το σταθμό αυτόν να είναι ο κοντινότερος στην είσοδο της Αθήνας από την Αττική Οδό. Επιπλέον, η χωροθέτηση του σταθμού θα επέφερε καταστροφή του γηπέδου τένις, απομείωση χώρου του γηπέδου και της βόρειας κερκίδας, δεσμεύοντας σημαντικό τμήμα του προαύλιου χώρου του μεγαλύτερου και πιο ιστορικού συγκροτήματος σχολείων της πόλης, του Βενιζέλου.

Τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα δημοκρατικό έλλειμμα στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος σημείωσε: «Δικαίωμα κανείς έχει στη διαφωνία και πράγματι ο κ. Βοσκόπουλος διαφώνησε. Όμως, δεν έχει κανείς δικαίωμα στη συκοφάντηση και στη διαστρέβλωση των γεγονότων ή αν θέλετε και στα ψέματα. Γιατί μας μεταφέρονται από κατοίκους τα εξής απίθανα: ότι ο δεύτερος σταθμός δεν είναι στην Καισαριανή, ενώ τα ίδια τα σχέδια της Αττικό Μετρό αποδεικνύουν όχι μόνο ότι είναι εντός του αστικού ιστού της Καισαριανής αλλά και εξυπηρετεί καλύτερα τους κατοίκους της Πάνω Καισαριανής, ότι ο δήμαρχος δε θέλει τον δεύτερο σταθμό, ενώ υπάρχει σαφής απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για δημιουργία δύο σταθμών μέσα στην πόλη μας. Ακούμε ακόμα από κάποιους ότι η δημοτική αρχή θέλει να μεταφέρει τα παραβατικά στοιχεία σε εκείνο το σημείο της  πόλης».

Από την πλευρά της παράταξης «Συνεργασία Πολιτών», η συντονίστρια Άννα Παραγιού αναρωτήθηκε γιατί ο κ. Βοσκόπουλος επιλέγει αυτήν τη στιγμή να φέρει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως το δημοψήφισμα για την 2η στάση του Μετρό, και δεν το είχε θέσει τον Απρίλιο όταν και συζητήθηκε πλατιά στην πόλη. «Αν διαφωνούσε και ήθελε να γίνει δημοψήφισμα θεωρούμε πως ο καταλληλότερος χρόνος να συζητηθεί το θέμα ήτανε τότε».

Βλέποντας ότι δεν υπερισχύει η άποψή του για να τεθεί ως θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρότασή του, ο κ. Βοσκόπουλος δήλωσε ότι αποχωρεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η συζήτηση συνεχίστηκε χωρίς τον ίδιο, με τη πρότασή του για δημοψήφισμα να αντιμετωπίζεται θετικά μόνο από τους κ. Καμπάκα και Κακανάκη. Ωστόσο, το ζήτημα έκλεισε με τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων να συμφωνούν με τη θέση ότι δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος να προχωρήσουν ως θέμα το αίτημα του κ. Βοσκόπουλου.

Ο δήμαρχος κατηγόρησε τον κ. Βοσκόπουλο ότι παραπληροφορεί τους πολίτες.

Η στιγμή της αποχώρησης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, του επικεφαλής της παράταξης «Καισαριανή Τώρα».

Σε αυστηρούς τόνους απάντησε στον κ. Βοσκόπουλο, η Άννα Παραγυιού.