Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το περιστατικό βίας στο 1ο ΓΕΛ Βύρωνα ζήτησε η παράταξη του Αλέξη Σωτηρόπουλου

Print Friendly, PDF & Email

 

Αίτημα έκτακτης σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα για το θέμα της σχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού (bullying) κατέθεσε σήμερα 13/2/20, η παράταξή «Δύναμη Ελπίδας» του Αλέξη Σωτηρόπουλου.

Αφορμή για το αίτημα υπήρξε ο ξυλοδαρμός μαθητή του 1ο ΓΕΛ Βύρωνα «από ομάδα μαθητών του Γυμνασίου με τη συμμετοχή και δυο μαθητών του Λυκείου» σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του σχολείου, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για το bullying που υφίσταντο η αδελφή του, μαθήτρια του Γυμνασίου.

Το θέμα παρακολουθεί από κοντά και η Ένωση Γονέων Βύρωνα, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα, 13η Φεβρουαρίου. 

Στο αίτημα για έκτακτης σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου, η παράταξη Σωτηρόπουλου, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «●Ο Δήμος μας δεν μπορεί να παραμείνει αμέτοχος, αλλά πρέπει σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα να πάρει πρωτοβουλίες και αποφάσεις για να: ●ενεργοποιηθούν (μέσα και έξω από το σχολείο) μηχανισμοί και δράσεις πρόληψης και άμεσης αντιμετώπισης φαινομένων βίας μεταξύ των μαθητών,●οργανώσει ειδικές συζητήσεις και προγράμματα (με την συμμετοχή της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου) για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών στον σεβασμό του συνανθρώπου-συμμαθητή και των δικαιωμάτων του, την αποθάρρυνση της παθητικής στάσης μπροστά σε περιστατικά εκφοβισμού συμμαθητών τους, αλλά και την χρήση του διαδικτύου, που πολλές φορές προβάλλει ασύμμετρα την χρήση βίας και●-ενισχύσει τα μέτρα προστασίας στον περιβάλλοντα χώρο των σχολείων, στον οποίο πολλές φορές (αν και όχι στην συγκεκριμένη περίπτωση) παρατηρούνται παραβατικές συμπεριφορές κλπ».

Το περιστατικό έγινε γνωστό στο Βύρωνα την ίδια μέρα, όταν μητέρα μαθητή το κατήγγειλε στην ομάδα-φόρουμ vironas στο Facebook που διαχειρίζεται το site vironas.gr. Την καταγγελία ακολούθησε δημοσίευση του πρώτου σχετικού ειδησεογραφικού άρθρου στο site vyronasnews  με πληροφορίες από την οικογένεια του μαθητή  την επόμενη μέρα (και συνέντευξη του μαθητή-θύματος (με καλυμμένο πρόσωπο) από το τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Το βράδυ της επόμενης μέρας (11ης Φεβρουαρίου), με ανακοίνωση του σχολείου, που δημοσίευσε ο καθηγητής του 1ο Λυκείου και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιώργος Πλακίδας, στην ομάδα vironas, επιβεβαίωσε το περιστατικό αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ο διευθυντής και οι καθηγητές του σχολείου αντέδρασαν άμεσα επεμβαίνοντας στο περιστατικό, παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες στον μαθητή και καλώντας τους γονείς, το ΕΚΑΒ και την αστυνομία. Ενημερώθηκε επίσης ο υπεύθυνος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Δ/ νσης β’θμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας.

Την επόμενη ημέρα συνεδρίασε ο σύλλογος των καθηγητών και αποφάσισε την τιμωρία των δυο μαθητών και τη λήψη όλων των παιδαγωγικών μέτρων για την άμεση αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου. Προχώρησε επίσης στον προγραμματισμό δράσεων για την αποτροπή παρόμοιων καταστάσεων.

Να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο είναι ένα από τα ελάχιστα περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς μεταξύ μαθητών στη μακροχρόνια λειτουργία του σχολείου μας , το οποίο μάς προκαλεί συναισθήματα θλίψης και ανησυχίας. Και μάλιστα, σε ένα σχολείο της Αθήνας, το οποίο επί σειρά ετών έχει επιτύχει την αρμονική συνεργασία καθηγητών, μαθητών και γονέων με συνεχή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου μας και ανάληψη πολλαπλών δράσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης».

Όσον αφορά τα πειθαρχικά μέτρα, το σχολείο δύναται βάσει νομοθεσίας να επιβάλλει μέχρι δύο μέρες αποβολή ανεξάρτητα από το μέγεθος του σφάλματος. Αρμόδια να αποφασίσει για περαιτέρω ημέρες αποβολή ή αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος (δια παντός αποβολή από συγκεκριμένο σχολείο δηλαδή) είναι η Δ/ νση β’θμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας.

«Τραυματισμός με σιδηρογροθιές»

«Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι εκτός των άλλων, το παιδί δέχτηκε χτυπήματα με σιδηρογροθιές και κλειδιά» δήλωσε μεταξύ άλλων στο VyronasNews, ο δικηγόρος του 17χρονου μαθητή της 3ης Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Βύρωνα που ξυλοκοπήθηκε μέσα στο προαύλιο του σχολείου, Γιάννης Καλαϊτζίδης.

«Ο μαθητής κόντεψε για χιλιοστά να χάσει το μάτι του. Όλο του το πρόσωπο είναι γεμάτο εκχυμώσεις και μώλωπες. Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι έχει μία τεράστια ουλή περιμετρικά από την κόγχη του αριστερού του ματιού και κάτω».

Ο δικηγόρος κ. Καλαϊτζίδης αποκάλυψε επίσης ότι θα ακολουθήσουν και νέες προσαγωγές για το περιστατικό. «Ηδη τέσσερις αυτόπτες μάρτυρες έχουν αναγνωρίσει τους εμπλεκόμενους, 8 εκ των οποίων (οι μισοί Έλληνες και άλλοι μισοί αλλοδαποί), προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Αναμένεται να προσαχθούν περίπου άλλα τόσα άτομα των οποίων η εμπλοκή έχει διαπιστωθεί. Τέλος εκτός από την ήδη μία μήνυση που έχουμε καταθέσει επιφυλασσόμεθα αν εξετάσουμε τις ευθύνες και να κινηθούμε στο άμεσο μέλλον και προς το σχολείο αλλά και κατά των γονέων των εμπλεκομένων για παραμέληση ανηλίκων».

Ο δικηγόρος δήλωσε ιδιαίτερα προβληματισμένος από την απουσία των καθηγητών αναφερόμενος σε τρεις παρόντες στο περιστατικό.

Η «Επικοινωνία» πληροφορήθηκε αφενός ότι το σχολείο δεν έχει φύλακα λόγω λήξη της σύμβασης των οκταμηνιτών ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα των δύο συστεγαζόμενων σχολείων, την ώρα του διαλλείματος πρέπει να υπάρχουν 4 καθηγητές-επιτηρητές από το Γυμνάσιο στο προαύλιο και δύο από το Λύκειο. Σύμφωνα με μαρτυρίες εκπαιδευτικών, καθηγητές που επενέβησαν για να αποτρέψουν τον ξυλοδαρμό, απωθήθηκαν. Όπως ανέφερε ο τραυματισμένος μαθητής στο Star, ο ξυλοδαρμός του διάρκεσε περίπου ενάμιση λεπτό.

Συνέλευση με τον Τύπο υπό διωγμό…

Το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνέλευση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου για το περιστατικό. Όπως σωστά αναφέρει στο ρεπορτάζ του το VyronasNews, «ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Επικοινωνία» πιέστηκε να αποχωρήσει από τη συνέλευση από μειοψηφία. Στοχοποιήθηκε ως εκπρόσωπος των ΜΜΕ και κάποιος από τους παρευρισκομένους πρότεινε να επιδείξουν οι συμμετέχοντες ταυτότητες για να διαπιστωθεί αν υπήρχαν άλλοι δημοσιογράφοι στη συνέλευση».

Τα παραπάνω όχι απλώς επιβεβαιώνουμε όπως και το γεγονός ότι ενώπιον μας, ο εκπρόσωπος του VyronasNews, απειλήθηκε για τυχόν οποιαδήποτε σχετική δημοσίευση φωτογραφικού ή βιντεοληπτικού υλικού από την συνάντηση αυτή.

Στη συνέλευση γονέων του σχολείου παρέστη και η αδελφή του μαθητή, η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας του ξυλοδαρμού του. Φανερά σοκαρισμένη, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Βοηθήστε μας να λυθεί το πρόβλημα. Η διήμερη αποβολή δεν είναι η λύση. Πολύ πιθανόν, οι γονείς μου σήμερα να πήγαιναν στην κηδεία του αδερφού μου…».

Επίσκεψη Υπουργού Παιδείας στο 1ο ΓΕΛ Βύρωνα

 

Tο 1ο Γενικό Λύκειο Βύρωνα επισκέφτηκε σήμερα, Πέμπτη 13/2, το πρωί η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προκειμένου να ενημερωθεί και να σχηματίσει η ίδια εικόνα για τον ξυλοδαρμό 17χρονου μαθητή του σχολείου από μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου όταν ζήτησε το λόγο επειδή η αδερφή του είχε πέσει θύμα bullying.

Σύμφωνα με το protothema.gr, η κυρία Κεραμέως μίλησε για «πρωτοφανές περιστατικό το οποίο καταδικάζουμε απερίφραστα» και επεσήμανε ότι έχουν ήδη ληφθεί «παιδαγωγικά μέτρα».

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι από το απόγευμα θα βρεθεί στην περιοχή ομάδα ψυχολόγων για να στηρίξει την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε, επίσης, και στις λύσεις που θα πρέπει να δοθούν σε βάθος χρόνου για τις οποίες συνεργάζεται με την αρμόδια υφυπουργό.

Όπως είπε, μια από τις λύσεις είναι ο θεσμός του «Δάσκαλου Εμπιστοσύνης» στον οποίο θα καταφεύγουν τα παιδιά για να ενημερώνουν για τέτοια περιστατικά προσθέτοντας ότι με τη νέα σχολική χρονιά θα ενταχθούν και θεματικές σε συγκεκριμένα σχολεία προκειμένου τα παιδιά να εντρυφήσουν σε έννοιες όπως ο σεβασμός του ενός στον άλλο κ.α.

Πηγή φωτογραφίας και δηλώσεων υπουργού Παιδείας: protothema.gr