epikoinonia[@]epikoinonia.info

Τομή στη συνέχεια της Καισαριανής

της Μπεττίνας Γραφίδου, υποψήφιας Δημάρχου Καισαριανής*

 

Πολύς λόγος γίνεται εδώ και πολλά χρόνια για την τοπική αυτοδιοίκηση. Περισσεύουν οι διθύραμβοι και οι μεγαλόστομες διακηρύξεις. Αν πάρουμε σοβαρά τα όσα ακούγονται, θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε στη Γη της Επαγγελίας.

Ωστόσο, η πραγματικότητα δείχνει ότι η αυτοδιοίκηση έχει να διανύσει ακόμη αρκετό δρόμο, για να κατακτήσει το αυτονόητο: Να καταστούν οι δήμοι το θεσμικό αντίβαρο στην κεντρική διοίκηση, στο απρόσωπο, αναποτελεσματικό και εν τέλει αντικοινωνικό κράτος.

Εκ πεποιθήσεως και όχι εκ περιστάσεως θιασώτρια της Κοινωνίας των Πολιτών, προσδίδω μεγάλη αξία στην αυτοδιοίκηση. Θεωρώ ότι η μάχη για την καθημερινότητα δεν μπορεί παρά να είναι άμεση προτεραιότητα. Άλλωστε, ακράδαντα πιστεύω πως από τα μικρά ξεκινούν οι αλλαγές για τα μεγάλα.

Η καθαριότητα, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, η προστασία του περιβάλλοντος, οι υποδομές και οι κοινωνικές δομές, αλλά και οι υπηρεσίες για τους δημότες, αποτελούν καθοριστικά ζητήματα για να ζούμε σε μια ανθρώπινη πόλη.

Πεπεισμένη ότι είναι στο χέρι μας να αντιμετωπίσουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, αλλά και να ανταποκριθούμε στις ευκαιρίες, διανοίγοντας προοπτικές για το μέλλον μας, εκτιμώ ότι τώρα ήρθε η ώρα να ρίξουμε τα θεμέλια για να αναζωογονήσουμε την Καισαριανή.

Αναμφίβολα έχουν γίνει πολλά, σε όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Χρειαζόμαστε όμως πολλά περισσότερα. Με τη γνώση και την εμπειρία που αποκτήσαμε όλοι μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, προκειμένου η πόλη μας να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.

Η Καισαριανή δεν μένει μόνο στην ιστορική, κοινωνική, ταξική και πολιτική αξία της. Δεν στέκεται καθηλωμένη στο ένδοξο παρελθόν της. Επιπλέον, αναζητά δυναμικό μερίδιο ανάπτυξης και ευημερίας στο παρόν και στο μέλλον.

Η ιστορικότητά μας συνιστά πλούσιο απόθεμα, το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, χωρίς να παγιδευόμαστε σε δοξασίες. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας μπορούν κάλλιστα να αξιοποιηθούν με μία προϋπόθεση: Να έχουμε αναπτυξιακό σχέδιο, να ακολουθούμε σωστή μέθοδο, να διαθέτουμε ισχυρή δημοτική ηγεσία.

Η γειτνίαση με το κέντρο της Αθήνας, τον Υμηττό, την Πανεπιστημιούπολη, προσδίδει στην πόλη μας σημαντικά πλεονεκτήματα. Η τόνωση της αγοράς της, η ενίσχυση των υποδομών εστίασης, η προσέλκυση επισκεπτών, σε συνδυασμό και με μια πλούσια κοινωνική, οικονομική, πνευματική, καλλιτεχνική και αθλητική δραστηριότητα, θα την καταστήσουν πόλο έλξης, τόπο προορισμού, αξιοποιώντας παράλληλα και την υπαρκτή τάση αποκέντρωσης από το βεβαρημένο κέντρο της Αθήνας.

Οι επικείμενες δημοτικές εκλογές μάς προσφέρουν τη δυνατότητα να κάνουμε μια μεγάλη τομή στη συνέχεια της πόλης μας. Να προτάξουμε την αποτελεσματική διαχείριση των μικρών και καθημερινών προβλημάτων, προκειμένου να γίνει ανθρώπινη, καθαρή και ελκυστική. Αλλά και να συνδέσουμε τους πρωταρχικούς αυτούς στόχους με την υλοποίηση ενός ρεαλιστικού και δυναμικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα της επιτρέψει να ανταποκριθεί σε όλες τις μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες. Καίρια ζητούμενα η προσέλκυση επενδύσεων, η αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, η αναβάθμιση των υποδομών, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Η Καισαριανή, χαράσσοντας και ακολουθώντας νέους δρόμους, έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει μια πόλη που ευχάριστα ζεις, εργάζεσαι, δημιουργείς, επιχειρείς.

Με κεντρικό μήνυμα «Μαζί για την Καισαριανή» και με συνδετικούς κρίκους την αλήθεια, την εμπιστοσύνη, την αλληλεγγύη, συμμετέχω στη μάχη των εκλογών καλώντας τους δημότες –γυναίκες και άνδρες- να γίνουν πρωτεργάτες της αλλαγής που θέλουμε να δούμε.

Θεωρώ ζωτική ανάγκη να αποκτήσει η Καισαριανή την αξία που της αρμόζει. Η προσδοκία αυτή είναι ο κρίκος που μας ενώνει. Η Καισαριανή πλέον καταλύει παλιές διαιρέσεις. Όλοι μαζί γινόμαστε συνοδοιπόροι για την ανάπτυξη και ευημερία της.

 

*Εκπαιδευτικού, υποψήφιας δημάρχου Καισαριανής