Τί ηγέτη θέλουμε; – Άρθρο για τις εκλογές της Κεντροαριστεράς

Print Friendly, PDF & Email

Γράφει ο Θανάσης Κλειάσιος, γραμματέας Δημ. Τ.Ο. ΠΑΣΟΚ Βύρωνα*

Φθάνοντας στο τέλος της σύντομης προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη του επικεφαλής για το νέο φορέα της κεντροαριστεράς, καλούμαστε οι 210.000 συνιδρυτές να αναδείξουμε το νέο μας ηγέτη. Καλούμαστε να επιλέξουμε τι είδους ηγέτη θέλουμε. Ποιος και με ποιους θέλουμε να αναλάβει την προσπάθεια ανασύνταξης του προοδευτικού χώρου. Ποιος θέλουμε, εν τέλει, να αντιπαρατεθεί ευθέως με τον κ.Τσίπρα και τον κ.Μητσοτάκη, κάνοντας και πάλι την παράταξη πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων.

Θέλουμε, λοιπόν, ένα ηγέτη που προέρχεται από την κοινωνία των πολιτών και απευθύνεται σε αυτή με καθαρό και αξιόπιστο λόγο, χωρίς τα βάρη του παρελθόντος. Έναν αρχηγό, αλλά σε θεσμικό κόμμα, που θα ηγείται συλλογικά σεβόμενος την πολυφωνία. Χρειαζόμαστε έναν σύγχρονο ηγέτη που θα αποκρατικοποιήσει το κόμμα ώστε να αποκομματικοποιηθεί το κράτος και να περιοριστεί η γραφειοκρατία. Να έχει μια κρυστάλλινη διαδρομή, χωρίς οπορτουνιστικές παρεκκλίσεις, που θα την συνεχίσει ασκώντας ηγεσία με την γενιά της κρίσης και τις παραγωγικές ηλικίες, συμβουλευμένος την εμπειρία της προηγούμενης γενιάς που παραδίδει τη σκυτάλη. Για να επαναφέρουμε στην πολιτική όσους την αποστρέφονται και θεωρώντας την μέρος του προβλήματος, ενώ είναι η λύση. Για να έρθουν στο προσκήνιο νέα, άφθαρτα και ικανά στελέχη κάθε ηλικίας και όχι την ανακύκλωση των επαγγελματιών της πολιτικής.

Η Δημοκρατική Παράταξη έχει ανάγκη έναν ηγέτη που θα ενοποιήσει το ιστορικό της αφήγημα, υπερβαίνοντας παρελθοντικούς εσωπαραταξιακούς αλληλοσπαραγμούς, ώστε να συσπειρώσει από τις παρυφές της ανανεωτικής αριστεράς μέχρι αυτές του φιλελεύθερου κέντρου. Αποστρεφόμενος πλήρως τον εθνολαικισμό, τη δημαγωγία, τη συνωμοσιολογία, την στείρα πόλωση, τον ολοκληρωτισμό, το ρατσισμό και τον εθνικισμό. Χρειαζόμαστε ένα ηγέτη με διεθνή κι ευρωπαϊκή αντίληψη των πραγμάτων και διεισδυτική άποψη του συνολικού πλαισίου αναφοράς της χώρας και των διεθνών προκλήσεων. Βαθιά ευρωπαϊστή, χωρίς να διστάσει την κριτική στην ΕΕ, οραματιζόμενος όμως την πολιτική ενοποίηση, την πραγματική οικονομική σύγκλιση, την αλληλεγγύη, την πολυπολιτισμικότητα, χωρίς ξενοφοβία, αλλά με τη δίκαιη κατανομή του πλούτου, με την επίτευξη συνθηκών πλήρους απασχόλησης για τους εργαζομένους και τη μεσαία τάξη. Θέλουμε συγχρόνως να είναι λαϊκός και να μην υποστηρίζεται από εγχώρια και διεθνή οικονομικά, επιχειρηματικά, μιντιακά ή πελατειακά συμφέροντα και να είναι έτοιμος να συγκρουστεί. Όπως και να αντιπαρατεθεί με τους πολιτικούς μας αντιπάλους, αλλά και να συνεργαστεί, όπου το απαιτεί το εθνικό συμφέρον, στα πλαίσια πολιτικής προγραμματικής συμφωνίας.

Τέλος, η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη την Δημοκρατική Παράταξη με έτοιμο κυβερνητικό πρόγραμμα που θα θίγει τα μεγάλα ζητήματα, όπως το δημογραφικό που συνδέεται άρρηκτα με το ασφαλιστικό σύστημα, το εκλογικό σύστημα καθιερώνοντας την ενισχυμένη αναλογική με κλιμακωτή πριμοδότηση εδρών βάση εκλογικής επίδοση, τη δημόσια διοίκηση και τη στελέχωση του κράτους και των υπουργείων μέσω ΑΣΕΠ και καθιέρωση κλειστής θητείας, το φορολογικό σύστημα που απαιτεί φορολογικά κίνητρα, τις μεταναστευτικές ροές, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ποιότητα της δημοκρατίας και την εξωτερική πολιτική. Είναι καιρός να ξανακάνουμε την Ελλάδα μια χώρα που θα εφαρμόζει της βέλτιστες πρακτικές των προηγμένων ανεπτυγμένων κρατών της ΕΕ, ώστε να αποτελεί αναπόσπαστο και ισότιμο εταίρο του σκληρού της πυρήνα. 

Όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά συγκεντρώνονται στην υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη. Δεν ξέρω αν είναι ο καλύτερος ή ο ικανότερος, αλλά σίγουρα είναι ο μόνος από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό που καλύπτει τα κριτήρια του σύγχρονου μοντέλου ηγέτη, που δεν είναι αρχηγικό αλλά συλλογικό. Σας καλώ λοιπόν να σταθούμε δίπλα του όλοι μαζί.

*Θανάσης Κλειάσιος, Οικονομολόγος Msc, Ιδιωτικός Υπάλληλος και Αιρετό μέλος στην Πανελλαδική Αντιπροσωπεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.