Η υποψήφια δήμαρχος Άννα Παραγυιού παρουσιάζει τις θέσεις της Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής για την έξυπνη πόλη.
Εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Πως θα γίνει η Καισαριανή έξυπνη και σύγχρονη πόλη» πραγματοποίησε η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής στο 5 Points Café, στις 16 Μαρτίου. Στην εκδήλωση μίλησαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, η υποψήφια δήμαρχος Καισαριανής Άννα Παραγυιού, οι εκπρόσωποι των Startups (εταιρίες καινοτομίας) Novoville και AccessLab και ο συντονιστής δημοσιογράφος Γιώργος Χριστοφορίδης.
Η κυρία Παραγυιού τόνισε ότι σήμερα αντί δικτυακής πύλης ο Δήμος Καισαριανής λειτουργεί μια φτωχή ερασιτεχνική ιστοσελίδα. Ο Δήμος δεν έχει σελίδα στο Facebook. Το wi-fi, όπου λειτουργεί, υπολειτουργεί.
«Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης δικτυακής πλατφόρμας στην οποία κάθε πολίτης θα μπορεί να μπαίνει από οποιαδήποτε ψηφιακή συσκευή και να επιλύει ένα ζήτημα χωρίς να χρειάζεται να επισκεφτεί το δημαρχείο» τόνισε. Ενδεικτικά ανέφερε τη δυνατότητα να μπορούν οι δημότες και οι δημότισσες να αποστέλλουν τα αιτήματά τους για δυσλειτουργίες ή προβλήματα που διαπιστώνουν στην πόλη. Για παράδειγμα, ένας πολίτης διαπιστώνει ότι στο δρόμο του σπιτιού του υπάρχει μια λακούβα, ένας σπασμένος κάδος ή πεταμένα μπάζα. Θα μπορεί να αποστέλλει το αίτημά του ηλεκτρονικά στον Δήμο, το αίτημα αυτό θα χρεώνεται στην αντίστοιχη υπηρεσία και θα μπορεί ο πολίτης να παρακολουθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η πορεία επίλυσης του ζητήματος που έχει αναφέρει.
Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη εγκατάστασης εφαρμογής Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών: «Πολλές και πολλοί από μας έχουμε δει μια εταιρεία του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα να σκάβει τον δρόμο για να περάσει σωλήνες ή οπτικές ίνες και να σπάει έναν σωλήνα από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και να πλημμυρίζουν οι δρόμοι νερό. Το Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών μας επιτρέπει να αποφεύγουμε τέτοιες καταστάσεις και να μην επιτρέπει στον καθένα να κάνει ό,τι θέλει όπου θέλει. Αυτό το σύστημα μπορεί επίσης να ενημερώνει τους κατοίκους ή τους επισκέπτες της πόλης ποιά φαρμακεία εφημερεύουν, ποιοι γιατροί ανά ειδικότητα είναι διαθέσιμοι, πού βρίσκονται τα δημόσια κτίρια και οι τράπεζες, τα καταστήματα εστίασης, κλπ.»
Οι εκπρόσωποι των δύο εταιριών παρουσίασαν ο πρώτος την εφαρμογή Novoville για την έξυπνη πόλη και ο δεύτερος την AccessLab για τη βελτίωση της προσβασιμότητας & της κινητικότητας στην πόλη (αναζήτηση-καταγραφή ραμπών και εμποδίων κλπ.).
Σε ερώτημα αν το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής μπορεί να συμβάλλει στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της Καισαριανής, ο Νίκος Παππάς απάντησε ότι αυτό εξαρτάται πρωτίστως από την πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής που θα εκλέξει ο Καισαριανιώτικος λαός.