ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΒΥΡΩΝΑΣ ΚΑΘΑΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ» ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΣΟΥΛΑΣ ΣΤΗΝ «Ε»

0Shares

«Αποχωρώ από τη διεκδίκηση του Δήμου. Στηρίζω την Παράταξή μου και τον υποψήφιο που θα αναδείξει»

«Αγάπησα πάρα πολύ αυτό που έκανα όλα αυτά τα χρόνια γιατί αγαπώ πάνω απ΄ όλα την πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και δραστηριοποιήθηκα και πολιτικά».

Εκλέγεστε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Βύρωνα συνεχώς από το 2002 με την ιδιότητα του επικεφαλής παράταξης στη θέση της αντιπολίτευσης. Ποιες ήταν οι σημαντικότερες μάχες που δώσατε και σε ποιες περιπτώσεις θεωρείτε ότι δικαιωθήκατε;

Όντως, εκλέγομαι ανελλιπώς τα τελευταία 16 χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βύρωνα  και νομίζω ότι ήδη είμαι ένας από τους μακροβιότερους σε θητεία και σε εμπειρίες αυτοδιοικητικός πολιτικός στην ιστορία της πόλης μας.

Αγάπησα πάρα πολύ αυτό που έκανα όλα αυτά τα χρόνια γιατί αγαπώ πάνω απ΄ όλα την πόλη που γεννήθηκα, μεγάλωσα και δραστηριοποιήθηκα και πολιτικά.

Η αγάπη μου για την αυτοδιοίκηση συνοδεύτηκε και από τις κατάλληλες σπουδές, αφού εκτός από οικονομολόγος και μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου είμαι και απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης & Δημόσιας Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, γιατί θεωρώ ότι πέρα από την εμπειρία, η γνώση σήμερα είναι απαραίτητη στην Αυτοδιοίκηση και γενικά στην Δημόσια Διοίκηση.

Πολλές ήταν οι μάχες αυτά τα 16 χρόνια, μάχες ουσίας και όχι ψηφοθηρίας, με την αίσθηση όμως πάντα  της προσωπικής δικαίωσης στο τέλος, μέσα από αντιξοότητες, ατέλειωτα ξενύχτια στα δημοτικά συμβούλια, έντονες αντιπαραθέσεις αλλά και πολύ «λάσπη» στο πρόσωπο μου όταν οι αποκαλύψεις μου άγγιζαν πολλές φορές αντίπαλα στρατόπεδα και συμφέροντα της πόλης μας!

Οι πιο παλιοί θα θυμούνται την μάχη μας για την αποτροπή της οικοδόμησης Συνοδικού Κέντρου της Εκκλησίας 40.000 τ.μ. μέσα στην καρδιά του Υμηττού το 2003, την αποτροπή επίσης με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου προσφύγαμε για την κατασκευή και οικοδόμηση στρατιωτικού ξενώνα μέσα στον Υμηττό το 2009, την πολυετή μάχη για την απομάκρυνση όλων των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων από την Λεωφ. Κατεχάκη στα όρια του Δήμου μας, την αντιπαράθεση για τα «παράνομα» δημοτικά-δυνητικά τέλη που είχαν εισπραχθεί παρά την γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη και τελικά καταργήθηκαν το 2009, την αντιπαράθεση μας για την μη ορθή λειτουργία και διαχείριση του Φεστιβάλ Βράχων με αποτέλεσμα την επιβολή τεράστιου προστίμου για την περίοδο 2008-2010 αλλά και την μετατροπή του σε Ανώνυμη Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (συνεργασία Δήμων Βύρωνα-Υμηττού), τους αγώνες μας για την προστασία του Υμηττού με την εφαρμογή του νέου Προεδρικού Διατάγματος, την πρόταση μας για την απαλλοτρίωση του σχολικού συγκροτήματος «Αθήναιον», την τεράστια προσπάθεια μας για την ένταξη της περιοχής μας στο πρόγραμμα της κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό και τις διαβουλεύσεις μας με τις εκάστοτε κυβερνήσεις αλλά και την Αττικό Μετρό!

Και πολλά άλλα που δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε αυτόν εδώ τον περιορισμένο χώρο της εφημερίδας σας, όμως τέλος θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνω και την σθεναρή στάση που κρατήσαμε πρόσφατα απέναντι στην σημερινή δημοτική αρχή για το θέμα των κατασχέσεων των 4.000 περίπου τραπεζικών λογαριασμών συνδημοτών μας, όπου την αναγκάσαμε με έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που προκαλέσαμε παραμονές Χριστουγέννων του 2017 και με πρωτοβουλίες που πήραμε, να ανακαλέσει όλες τις κατασχέσεις και να θέσει το θέμα σε νέα βάση με το ξεκαθάρισμα όλων αυτών των υποθέσεων από την αρχή!

Στην διάρκεια των ετών άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζετε τα θέματα του Δήμου; Η άποψη που είχατε για τους δημάρχους με τους οποίους αντιπαρατεθήκατε πολιτικά, και συγκεκριμένα τους Νίκο Ρογκάκο, Νίκο Χαρδαλιά και Γρήγορη Κατωπόδη, άλλαξε στην πορεία; Πως αξιολογείτε τους νέους διεκδικητές της δημαρχίας, Χρήστο Γώγο, Μίλτο Μπαντή και Αλέξη Σωτηρόπουλο;

Ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου έλεγε πάντα, «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» και είχε απόλυτο δίκιο γιατί όπως σας είπα εμπειρία και γνώση είναι απαραίτητα αν θες να κάνεις σοβαρή άσκηση των καθηκόντων σου σε αυτό το επίπεδο της διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου και βέβαια σαφώς άλλαζε με τα χρόνια η προσέγγιση μου στα ζητήματα γιατί η εμπειρία μου σήμερα θεωρώ πως είναι πολλαπλάσια.

Όλους τους πολιτικούς μου αντιπάλους πραγματικά τους εκτιμώ, σέβομαι την πορεία τους και ειλικρινά δεν είχα και δεν έχω τίποτα να χωρίσω εκτός δημοτικού συμβουλίου, απλά οι αντιπαραθέσεις μπορεί κάποιες φορές να ήταν έντονες όμως ήταν άκρως πολιτικές και στόχο είχαν την διασφάλιση των συμφερόντων της πόλης.

Ο Νίκος Ρογκάκος υπήρξε ένας καλός αριστερός δήμαρχος «παλαιά κοπής», όπου όμως ως προτεραιότητα είχε την κοντόφθαλμη λογική του «δος ημίν σήμερον» χωρίς όμως μακρόπνοο σχέδιο για την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη του Δήμου.

Αυτοδιοικητικά και μόνο, πέραν της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης που είχαμε, κρίνοντας τον Νίκο Χαρδαλιά ως δήμαρχο, θεωρώ θετικό το ότι ήταν ένας αποφασιστικός στα κρίσιμα ζητήματα πολιτικός με γρήγορα αντανακλαστικά και σχέδιο, άσχετα αν χρησιμοποιούσε πολλές φορές και αθέμιτες πρακτικές κυρίως με την μέθοδο της «λασπολογίας» προκειμένου να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους του… Στα μείον του η άσχημη οικονομική κατάσταση του Δήμου την οποία παρέδωσε και το ότι έκανε κατά την γνώμη μου κάποιες λανθασμένες πολιτικές επιλογές μετά το τέλος της θητείας του!

Ο Γρηγόρης Κατωπόδης είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του ως δήμαρχος της πόλης μας αφού έχει τουλάχιστον έναν χρόνο ακόμη μπροστά του να δείξει ότι καλώς κάποιοι τον εμπιστεύθηκαν το 2014.

Μειονέκτημα του η έλλειψη εμπειρίας στον τρόπο διαχείρισης σοβαρών ζητημάτων για την πόλη μας (π.χ. Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων-Κατασχέσεις Τραπεζικών Λογαριασμών), πλεονέκτημα του όμως ότι χωρίς εγωισμούς διορθώνει τα λάθη του και προχωράει κάνοντας διάλογο μαζί με όλες τις δημοτικές παρατάξεις.

Χρήστος Γώγος, Μίλτος Μπαντής και Αλέξης Σωτηρόπουλος είναι τρεις βασικοί «μνηστήρες» της διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου απέναντι στον σημερινό δήμαρχο Γρηγόρη Κατωπόδη, όπου πιθανώς μαζί και με τον τέταρτο υποψήφιο δήμαρχο προερχόμενο από την δική μας ανεξάρτητη δημοτική παράταξη θα κονταροχτυπηθούν για την είσοδο τους στον Β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών το 2019, τους εκτιμώ ειλικρινά όλους και τους εύχομαι καλή επιτυχία στον αγώνα τους.

Σοβαρή παρουσία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να σημειώσω ότι έχουν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι,μεταξύ αυτών θα ήθελα να αναφέρω την συνάδελφο Βάσια Σάρολα, τον Τάσο Μαυρόπουλο αλλά και τον Σταύρο Τζιορτζιώτη.

Ο Παναγιώτης Κόνσουλας με τον δήμαρχο Βύρωνα (1994-2002) Νίκο Ρογκάκο.

Οι κ. Κόνσουλας και Χαρδαλιάς ανάβουν μαζί το Χριστουγεννιάτικο δένδρο της πόλης (2013). Ο κ. Κόνσουλας υπήρξε επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης επί δημαρχίας Χαρδαλιά, για δύο τετραετίες.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του επικεφαλής της παράταξης «ΒΥΡΩΝΑΣ ΚΑΘΑΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ» με τον νυν δήμαρχο Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη, στο πλαίσιο της φετινής κοπής πίτας της.

Στις εκλογές του 2014, η παράταξή σας εξέλεξε και τον δημοσιογράφο Γιάννη Λοβέρδο, ο οποίος δεν κρύβει ότι ανήκει στην κεντροδεξιά. Πόσο εύκολη είναι η συνεργασία μεταξύ δυο ανθρώπων με διαφορετικές αντιλήψεις, σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης;

Ο Γιάννης Λοβέρδος ήταν προσωπική μου επιλογή στην συγκρότηση του ανεξάρτητου-σας θυμίζω-ψηφοδελτίου της δημοτικής μας παράταξης «ΒΥΡΩΝΑΣ ΚΑΘΑΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ» και θεωρώ την συμμετοχή και την εκλογή του μεγάλη τιμή και για την δημοτική μας παράταξη αλλά και για μένα προσωπικά γιατί, ας μην νομίζει κανείς ότι είναι εύκολο να σε εμπιστευθούν προσωπικότητες τέτοιου βεληνεκούς, όπου η εμπειρία τους είναι αρκετά χρήσιμη σε πολλά καίρια ζητήματα.

Δηλώσατε ότι δεν θα είστε ξανά υποψήφιος δήμαρχος όμως αφήσατε ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετέχετε σε κάποιο αυτοδιοικητικό σχήμα υποστηρίζοντας κάποιον τρίτο υποψήφιο. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τα μελλοντικά σχέδια σας;

Η δήλωση μου ήταν ξεκάθαρη και μάλιστα την ηχογραφήσατε οπότε δεν τυγχάνει καμιάς αμφισβήτησης και αμφιβολίας. Τον πρώτο λόγο τον έχει η δημοτική μας παράταξη, αυτή που ουσιαστικά από το 2002 έδωσε και δίνει μάχες για τον Βύρωνα.

Πως μπορώ εγώ να γυρίσω την πλάτη στους ανθρώπους που με στήριξαν ανιδιοτελώς όλα αυτά τα χρόνια και στάθηκαν δίπλα μου και στα εύκολα αλλά και στα δύσκολα;

Σε αυτούς λοιπόν πρώτα θα απευθυνθεί η δημοτική μας παράταξη και αυτούς καταρχήν θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις για το καλό της πόλης που γεννήθηκα.

Ρωτήστε λοιπόν την γιατρό Σταυρούλα Χίνη (τ. αντιπρόεδρος Δ.Σ.-δημοτική σύμβουλος), τον Ηλία Βαλμά (τ. δημοτικός σύμβουλος),τον Στάθη Αλεβιζόπουλο (τ. δημοτικό σύμβουλο),τον Δημήτρη Γιατρά (τ. δημοτικό σύμβουλο), την Ισαβέλλα Δάρρα (τ. δημοτική σύμβουλο),τον Στέλιο Διονυσίου (τ. δημοτικό σύμβουλο), αλλά και όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη που μπορεί να επιθυμούν και θα έχουν βέβαια την δυνατότητα να διεκδικήσουν με δημοκρατικό τρόπο την ηγεσία της παράταξης μας.

Αν αξιοκρατικά και δημοκρατικά κάποιος ηγηθεί της νέας αυτής προσπάθειας εγώ οφείλω να τον στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις ακόμη και ως απλός στρατιώτης!

Η Σταυρούλα Χίνη, ο Ηλίας Βαλμάς, ο Στάθης Αλεβιζόπουλος και ο Δημήτρης Γιατράς αναφέρονται από τον κ. Κόνσουλα ως πρόσωπα που θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι Βύρωνα.

Σε ποιους τομείς θα έπρεπε, κατά τη γνώμη σας, να δώσουν προτεραιότητα η σημερινή αλλά και η επόμενη δημοτική αρχή;

Στην καθημερινότητα και στην αμεσότητα επίλυσης των προβλημάτων, γιατί προβλήματα στην «δύσκολη» πόλη του Βύρωνα δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν ούτε σήμερα με αυτή την δημοτική αρχή αλλά ούτε και αύριο πιθανώς με μια άλλη.

Αν κατορθώσει ένας δήμαρχος να πετύχει να επιλύονται όλα τα προβλήματα αλλά και οι ανάγκες των δημοτών εντός των ορίων της πόλης του Βύρωνα τότε θα έχει πετύχει, με άλλα λόγια να κάνει κάποιος πράξη το: «Βρίσκω τα πάντα στην πόλη μου» και δεν χρειάζεται να ψάξω αλλού, είτε αυτό αφορά τα παιδιά μας είτε την τρίτη ηλικία, την κοινωνική αλληλεγγύη, την υγεία, την παιδεία, τον αθλητισμό κλπ

Υπήρξατε ένας από τους ελάχιστους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που δημιούργησε δική του τοπική εφημερίδα. Συγκεκριμένα εκδώσατε τον «Δημοτικό Αντίλογο» μετά τις δημοτικές εκλογές του 2002 και συνέχισε να κυκλοφορεί κάθε μήνα για επτά χρόνια (2003-2010). Τι αποκομίσατε από αυτή την εμπειρία;

Η έννοια της τοπικής εφημερίδας είναι να ασχολείται κυρίως (αν όχι αποκλειστικά) με τα ζητήματα της πόλης στην οποία εκδίδεται και διανέμεται προκειμένου να γίνονται γνωστά στους δημότες αλλά και εμμέσως σε ευρύτερο κοινό εκτός της πόλης, όλα τα θέματα και τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους και τους φορείς που εμπλέκονται με τα κοινά της περιοχής, από τα απλά έως τα μεγαλύτερα.

Εκείνη την περίοδο θεώρησα ότι δεν υπήρχε ένα τέτοιο μέσο πληροφόρησης το οποίο να είναι ανεξάρτητο,«αχειραγώγητο» και αντικειμενικό ως εργαλείο ενημέρωσης των πολιτών του Βύρωνα και για αυτό δημιούργησα τον «Δημοτικό Αντίλογο».

Μιλάμε για μια εφημερίδα που δημοσίευσε μεγάλες συνεντεύξεις προσωπικοτήτων της περιοχής μας, όπως η Άννα Συνοδινού, ο στιχουργός Ηλίας Κατσούλης και ο ηθοποιός και συγγραφέας Βασίλης Κολοβός, καθώς και ιστορικά αφιερώματα για τους δημάρχους Άγγελο Κωνσταντιλιέρη και Φίλιππο Πιερράκο, την Εθνική Αντίσταση στο Βύρωνα κ.λπ. Ο «Δημοτικός Αντίλογος» έκλεινε συμφωνίες με δημοτικούς κινηματογράφους και ιδιωτικά θέατρα και μοίραζε σε κάθε αναγνώστη ένα κουπόνι για δωρεάν παράσταση. Συγκινήθηκα όταν πληροφορήθηκα ότι προσφυγόπουλα από το Αφγανιστάν που φιλοξενούνταν στο Δήμο Βύρωνα, με πρωτοβουλία του τότε αντιδημάρχου Χρήστου Γώγου, πήγαν να δουν δωρεάν ταινία στο δημοτικό κινηματογράφο της Καισαριανής, με κουπόνι της εφημερίδας.

Ήταν μια μακράν περίοδος  όπου η ενασχόληση μου με την δημοσιογραφία και τον τοπικό τύπο δημιούργησε έναν «καινούριο έρωτα» ο οποίος πρόσφατα με οδήγησε και σε νέες αναζητήσεις με την συμμετοχή μου στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ε.Α.Π. με τίτλο: «Σύγχρονες Δημοσιογραφικές Σπουδές», προσδοκώντας να αποκτήσω σύγχρονη γνώση του αντικειμένου και όχι ένα νέο επάγγελμα!!!