ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΥ ΒΕΡΛΕΚΗ: «Αν εκλεγώ δήμαρχος, η Καισαριανή θα αλλάξει προς το καλύτερο»

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

Είναι 36 χρόνια με τη γυναίκα του και έχει δυο κόρες. Επέλεξε να ζει στην Καισαριανή από το 1994. Διετέλεσε αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τεχνικών Υπηρεσιών επί δημαρχίας Καμπάκα. Έχει καταξιωθεί στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση για περισσότερα από 40 χρόνια. Μετά την επιτυχημένη συμμετοχή του στη σειρά Μπρούσκο, το καλοκαίρι ερμήνευσε στο θέατρο τον Καπετάν Μιχάλη. Πλέον, είναι πλήρως αφοσιωμένος στο νέο του στόχο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Καισαριανιωτών στις δημοτικές εκλογές του 2019 και «να αλλάξει την πόλη προς το καλύτερο» από τη θέση του δημάρχου. Ο Νίκος Βερλέκης μας μιλάει για το όραμα του για την Καισαριανή.

Κύριε Βερλέκη, τί σας έπεισε να θέσετε υποψηφιότητα για δήμαρχος Καισαριανής; Θεωρείτε την παράταξη σας ως τη συνέχεια της παράταξης Καμπάκα; Πόσο ανεξάρτητος υποψήφιος είστε;

Η αυτοδιοικητική μου εμπειρία ως δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος με έπεισε ότι μπορώ να ανταποκριθώ στις προκλήσεις της διοίκησης του Δήμου. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θέλω να καλυτερεύσω τη ζωή των συμπολιτών μου, στην πόλη όπου ζω και περπατώ, με την οικογένειά μου. Αποδέχομαι πλήρως την αυτοδιοικητική κληρονομιά του Αντώνη Καμπάκα καθώς θεωρώ ότι έκανε σημαντικά έργα για την Καισαριανή. Μέσα στα τριάμισι χρόνια της θητείας του, δημιουργήθηκαν δυο νέοι Παιδικοί σταθμοί (ΠΙΚΠΑ και Άνω Καισαριανή) και θεμελιώθηκε ο σημερινός βιοκλιματικός Παιδικός Σταθμός στο Σκοπευτήριο. Επί των ημερών μας, η δημοτική βιβλιοθήκη στεγάστηκε σε νέο κτίριο και προσλήφθηκαν δάσκαλοι για τη λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου. Στο ψηφοδέλτιο που ηγούμαι, συμμετέχουν πολλά στελέχη της παράταξης Καμπάκα, ακόμα και άνθρωποι που είχαν φύγει από αυτή, συμμετέχουν φυσικά και καινούργια πρόσωπα. Θα ήταν τιμή μου να κατέβω ως υποψήφιος δήμαρχος με την επωνυμία «Καισαριανή Δημιουργία», της παράταξης που ίδρυσε ο Αντώνης Καμπάκας. Επιδιώκω πρωτίστως τη στήριξη όλων των Καισαριανιωτών. Θεωρώ ωστόσο καλοδεχούμενη, ενδεχόμενη στήριξη –όχι χρίσμα- οποιασδήποτε πολιτικής παράταξης πιστεύει στις αξίες της δημοκρατίας.

Ποια είναι η φιλοσοφία σας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης;

Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με τη σωστή διοίκηση. Πρέπει να εμπιστευτούμε τους εργαζομένους του Δήμου, που είναι και ικανοί και εργατικοί και να τους δώσουμε διαφορετική καθοδήγηση. Παράλληλα, προφανώς πρέπει να επιδιώξουμε την αύξηση του προσωπικού, ιδίως στον τομέα της καθαριότητας. Όταν θέλεις, βρίσκεις τρόπους.

Η διοίκηση Καμπάκα κατηγορήθηκε επειδή έκανε προσλήψεις μέσω Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων από ανθρώπους που σήμερα απασχολούν οκταμηνίτες. Ποιος δήμαρχος δεν θέλει μόνιμο προσωπικό; Αν ήταν στο χέρι μας θα παίρναμε μόνο μόνιμο προσωπικό. Το ζήτημα είναι να λειτουργήσει ο Δήμος και φυσικά οι εργαζόμενοι να αξιοποιούνται με βάση τα προσόντα τους. Όταν ήμουν αντιδήμαρχος βρήκα μια μόνιμη εργαζόμενη η οποία εργάζονταν στους κήπους ενώ ήταν βιβλιοθηκονόμος. Τη μετέφερα στη  δημοτική βιβλιοθήκη.

Πρέπει να δρομολογήσουμε την κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων και να συντηρήσουμε καλύτερα τα υπάρχοντα. Προφανώς πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Δεν μπορεί να μην έχεις έναν γενικό γραμματέα στο Δήμο που να γνωρίζει πως μπορούμε να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκά  κονδύλια.  Το πρόγραμμά μου για την πόλη εμπλουτίζεται συνεχώς καθώς ακούω και συζητώ με τους πολίτες και τα στελέχη της παράταξής μου.

Έχετε μιλήσει με θετικά λόγια για τη σημερινή αντιδήμαρχο Πολιτισμού. Θέτετε τον πήχη του πολιτισμού στην πόλη, πολύ πιο ψηλά;

Τα δείγματα που έδειξε στην αρχή της θητείας της, ήταν θετικά. Προφανώς και μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Θέλω να αναπτύξω τις δραστηριότητες του Πνευματικού Κέντρου. Πέρα από την πρόσληψη προσωπικού, σκοπεύω να αξιοποιήσω τις γνωριμίες μου, στον καλλιτεχνικό τομέα για να φέρω εθελοντές που επιθυμούν να μεταδώσουν τη τέχνη τους στους δημότες αλλά και να διεκδικήσω χορηγίες. Πιστεύω ότι στο πρώην «Χάραμα» μπορούμε να φιλοξενήσουμε μια σχολή μουσικής και έναν χώρο θεάματος. Στα πρώην γραφεία της Σκοπευτικής Εταιρίας μπορεί να γίνει βιβλιοθήκη με καθιστικό, όπου ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να κάθεται εκεί και να διαβάζει. Το Ανοιχτό θέατρο «Αντώνης Καλογιάννης» όταν δεν χρησιμοποιείται για αθλοπαιδιές, πρέπει να φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Δυστυχώς, η σημερινή δημοτική αρχή δεν το αξιοποίησε. Τα «Ξύλινα» πρέπει να είναι ανοικτά τις Κυριακές και τις γιορτές και να φιλοξενούν και εκδηλώσεις. Στην Καισαριανή έχουμε χώρους που είναι αναξιοποίητοι. Εμείς ως διοίκηση δεν προλάβαμε να τα κάνουμε όλα μέσα σε τριάμισι χρόνια. Τώρα όμως έχουμε περισσότερη εμπειρία και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε περισσότερα.

Είναι αλήθεια, κύριε Βερλέκη, ότι προσπαθήσετε να ξαναενώσετε την παράταξη από την οποία προέρχεστε;

Πάλεψα από την αρχή, με όλες μου τις δυνάμεις να ξαναενώσω την παράταξή μας. Μερικώς το κατάφερα. Πέρα από αυτό ήρθα σε επαφή με παράταξη κοντινή σε μας, με σκοπό να συνεργαστούμε για το καλό της πόλης. Τους πρότεινα να κατεβούμε όλοι μαζί, ενώνοντας τις δυνάμεις και τις ιδέες μας, κάτι που οι πολίτες της Καισαριανής θα το εκτιμούσαν. Δυστυχώς σ’αυτό, δεν τα κατάφερα αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Το ζήτημα δεν είναι ποιος θα είναι ο δήμαρχος αλλά πως θα πάει μπροστά η πόλη. Δεν με ενδιαφέρει να γίνω δήμαρχος για να αποκτήσω αναγνωρισιμότητα, αυτήν την έχω ως ηθοποιός. Αγαπώ την πόλη μου και αν εκλεγώ δήμαρχος δεσμεύομαι ότι η Καισαριανή θα αλλάξει προς το καλύτερο.