ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΠΕΤΤΙΝΑΣ ΓΡΑΦΙΔΟΥ, ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ: «Πυλώνας κοινωνικής αλληλεγγύης ο Δήμος: Ούτε ‘ντουντούκα’ διαμαρτυρίας ούτε ‘τροχονόμος’»

0Shares

Κυρία Γραφίδου, είστε μία από τις δύο πρώτες γυναίκες που διεκδικούν τη δημαρχία στην ιστορία της πόλης. Τι σας έπεισε να δώσετε αυτή τη μάχη και τι σηματοδοτεί η ονομασία του συνδυασμού σας «Πρώτη Φορά Καισαριανή»;

Με τις γυναίκες στο προσκήνιο μπορούμε να κάνουμε πολλά. Κατ’ αρχάς το πρακτικό τους πνεύμα είναι απαραίτητο για να αλλάξουμε τη φορά των πραγμάτων. Όταν αναλαμβάνουν ρόλους, αποδεικνύονται αποτελεσματικότερες.  Προτάσσουν την πράξη. Άλλωστε, γνωρίζουν ότι αυτό είναι το μοναδικό κριτήριο της αλήθειας.

Οι βιωματικές μας εμπειρίες μάς δείχνουν ότι από τα μικρά ξεκινούν οι αλλαγές στα μεγάλα. Πρώτα νοικοκυρεύουμε το σπίτι μας. Και στη συνέχεια προσπαθούμε να το κάνουμε πιο βιώσιμο, περισσότερο ελκυστικό και όμορφο. Στην προκειμένη περίπτωση μπήκα στη μάχη των δημοτικών εκλογών, επιδιώκοντας ένα και μοναδικό πράγμα: Το κοινό μας σπίτι, η Καισαριανή, να γίνει πιο ανθρώπινη, να αποκτήσει κοινωνικό πρόσωπο. Να καταστεί πόλη λειτουργική, καθαρή, σύγχρονη. Η αναζωογόνησή της θα επιτευχθεί με την αξιοποίηση όλων των πλεονεκτημάτων που διαθέτει.

Προφανώς, χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο, σωστή μέθοδος και ισχυρή ηγεσία. Με τις προϋποθέσεις αυτές έχουμε τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες, να ενισχύσουμε τις κοινωνικές δομές, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής, να ξεπεράσουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος με έργα υποδομής. Η Καισαριανή μπορεί να έχει το δικό της μερίδιο ανάπτυξης και ευημερίας αν κοιτάξει μπροστά.

Ζητώ την ψήφο των πολιτών, πεπεισμένη ότι «η ψήφος είναι δυνατότερη από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου, με την  ψήφο όμως μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου», όπως πολύ σοφά είχε υποστηρίξει ο Αβραάμ Λίνκολν.

Πιστεύετε ότι ως εκπαιδευτικός θα έχετε διαφορετική προσέγγιση των θεμάτων που αφορούν τα σχολεία της πόλης;

 Αναμφίβολα χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση στα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τα σχολεία της πόλης μας. Τα προβλήματα είναι πολλά. Κάποια αποτελούν απόρροια του γενικότερου εκπαιδευτικού συστήματος, των στρεβλώσεων και των ανισομερειών του. Άλλα οφείλονται στις δυστοκίες που υπάρχουν, για την αντιμετώπιση των οποίων η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να έχει κυρίαρχο λόγο και ρόλο.

Ως εκπαιδευτικός, δεν έχω μόνο την απαιτούμενη γνώση, αλλά και ευαισθησία προκειμένου να συνδράμω στην αναβάθμιση των σχολικών μας συγκροτημάτων. Άλλωστε, για μια μεγάλη περίοδο ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της εκπαίδευσης, συμμετέχοντας στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, αλλά και στη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα, συνέβαλα στη δημιουργία και λειτουργία νέων παιδικών σταθμών. Μάλιστα, εκείνο το διάσημα είχαμε ξεχωριστή επίδοση στην απορρόφηση κοινοτικών προγραμμάτων, ενώ πολλές οικογένειες απαλλάχτηκαν από τα τροφεία.

Δεσμευτήκατε για παράλληλη βελτίωση της καθαριότητας στην πόλη και ανάπτυξη της ανακύκλωσης. Πώς θα το επιτύχετε; Η ανακύκλωση μπορεί να λειτουργήσει με το υπάρχον σύστημα των μπλε κάδων όπου δεν γίνεται διαλογή στην πηγή;

 Τα προβλήματα που συνδέονται με την καθημερινότητα του πολίτη αποτελούν για μένα, καίρια προτεραιότητα. Η καθαριότητα, το περιβάλλον και το κυκλοφοριακό ταλανίζουν την Καισαριανή. Στην πραγματικότητα, δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες με παρενέργειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.

Η αποδεδειγμένη υστέρησή μας στη διαχείριση των απορριμμάτων, πρέπει να αποτελέσει παρελθόν. Απαιτούνται ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα στηρίζονται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.

Με την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών μπορούμε να καλλιεργήσουμε την περιβαλλοντική συνείδηση. Μπορούμε να υλοποιήσουμε προγράμματα διαχείρισης των απορριμμάτων, τα οποία επιφέρουν οικονομικό και κοινωνικό όφελος.

Στρατηγική μας στόχευση είναι η Καισαριανή να διεκδικήσει δυναμικά τη συμμετοχή της στο εγχείρημα της κυκλικής οικονομίας. Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η ανακύκλωση να γίνει τρόπος ζωής. Οφείλουμε να ανάψουμε πράσινο στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων. Στην ουσία, στην πρόληψη παραγωγής αποβλήτων, στην κομποστοποίηση, στην ανακύκλωση, στην κυκλική οικονομία.

Ζωτική ανάγκη δεν είναι μόνο οι μπλε κάδοι. Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι η «διαλογή στην πηγή». Ο διαχωρισμός των απορριμμάτων ανά κατηγορία-υλικό και η ξεχωριστή συλλογή και ανακύκλωσή τους στο σημείο που παράγονται. Στο σπίτι, στο γραφείο, στο κατάστημα, στην επιχείρησή μας.

Τι προτείνετε για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων στην Καισαριανή αλλά και για την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης;

Παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι του Δημήτρη Μητροπάνου «όταν η ιστορία γίνεται ανάγκη», θα έλεγα ότι η Καισαριανή  έχει να επιδείξει πλούσιο πολιτισμικό απόθεμα. Η αξία της προσμετράται με την ιστορική, κοινωνική, ταξική, πνευματική προσφορά της.

Χωρίς να μένουμε καθηλωμένοι στο ένδοξο παρελθόν, αλλά και χωρίς να παγιδευόμαστε σε δοξασίες, χρειάζεται να αποκτήσουμε σύγχρονη πολιτιστική, πνευματική, καλλιτεχνική ταυτότητα.

Η γειτνίασή μας με το κέντρο της Αθήνας μάς προσφέρει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε δράσεις και πρωτοβουλίες που θα καθιστούν την πόλη μας, πόλο έλξης για τους νέους και τις νέες, αλλά και για όλες τις ηλικίες.

Η έλλειψη υποδομών είναι μεγάλο πρόβλημα. Αν οι δημότες με εμπιστευθούν, θα το προτάξω, μαζί με τη  βελτίωση της καθημερινότητας, αναζητώντας συνεργασίες και συνέργειες με αξιόλογες δυνάμεις που δρουν στο πολιτιστικό στερέωμα του τόπου.

Το ιστορικό Σκοπευτήριο, το εμβληματικό Χάραμα είναι χώροι που μπορούν να συνδράμουν στην πολιτιστική αναβάθμιση της πόλης μας. Μην ξεχνάτε ότι και η Καισαριανή έχει αναδείξει και μια εμβληματική προσωπικότητα των γραμμάτων, για τον οποίο λίγα έχουμε κάνει: τον Μάριο Χάκκα. Μάλιστα, μπορούμε να σχεδιάσουμε μια ετήσια συνάντηση των γραμμάτων και των τεχνών προς τιμήν του.

Επιπλέον, το δάσος της Καισαριανής είναι ακόμη ένα από τα μεγάλα της πολιτιστικά αποθέματα. Ένας άυλος πόρος που μπορεί να αξιοποιηθεί. Η προστασία του είναι συνυφασμένη με έναν ανθρώπινο τρόπο ζωής. Συνιστά ασπίδα πολιτισμού.

 

Θα συνεχίσετε την πολιτική της σημερινής δημοτικής αρχής στα ζητήματα του αθλητισμού;

 Όπως πρόσφατα υποστήριξα, η Καισαριανή χρειάζεται να κάνει τη μεγάλη τομή στη συνέχειά της. Σέβομαι και εκτιμώ το έργο της δημοτικής αρχής. Τόσο της τωρινής όσο και των προηγουμένων. Όλοι τους έκαναν πολλά. Χρειάζονται όμως περισσότερα. Ο αθλητισμός είναι πηγή ζωής. Ο δήμος, παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες και τους ελάχιστους πόρους που διαθέτει, μπορεί να κάνει πολλά.  Κατ’ αρχάς ενσαρκώνει με τον πιο αυθεντικό τρόπο μια υπαρκτή και ισχυρή πολιτική εξουσία.

Αν δεν παγιδευόμαστε σε κοντόφθαλμες αντιλήψεις του τύπου «το κακό κράτος και η καλή αυτοδιοίκηση», «το καλό δημόσιο και ο κακός ιδιωτικός τομέας», έχουμε τη δυνατότητα να αναζητήσουμε ευκαιρίες για την ουσιαστική αναβάθμιση των αθλητικών μας υποδομών. Μπορούμε να διοργανώσουμε κορυφαία αθλητικά γεγονότα, με τη συμμετοχή των αθλητικών φορέων του δήμου.

Καίριο ζήτημα για μένα είναι να βάλουμε τον αθλητισμό στην καθημερινότητα των πολιτών της Καισαριανής και ιδιαίτερα στα παιδιά και στους νέους. Ο αθλητισμός που γίνεται τρόπος ζωής δεν γυμνάζει μόνο το σώμα, προσφέρει και ψυχοσωματική ανάταση. Το σημαντικότερο, δίνει διέξοδο από τη σκληρή και μονότονη καθημερινότητα.

 

Πιστεύετε ότι η επέκταση του Μετρό θα λύσει το συγκοινωνιακό πρόβλημα της Καισαριανής;

Η νέα γραμμή του Μετρό θα δώσει ανάσα ζωής στην Καισαριανή. Θα προσφέρει ευκαιρίες και δυνατότητες, τις οποίες σήμερα στερούμαστε. Κυρίως αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για να κάνουμε την πόλη μας πόλο έλξης, ενισχύοντας και την αγορά της, και την οικονομική και πολιτιστική της δραστηριότητα.

Το ζήτημα είναι να επιταχυνθούν οι χρόνοι,  προκειμένου το Μετρό να γίνει πραγματικότητα συντομότερα από την πρόβλεψη του αρχικού σχεδιασμού. Ο στόχος αυτός κάθε άλλο παρά ανέφικτος είναι. Μιλώντας με κορυφαία στελέχη της «Αττικό Μετρό», καταλήγω στο συμπέρασμα ότι στις προθέσεις της εταιρείας, αλλά και των εταιρειών που εμπλέκονται στην κατασκευή του είναι να παραδώσουν τη γραμμή νωρίτερα, αν δεν ανακύψουν άλλα τεχνικά προβλήματα. Άλλωστε, υπάρχουν και οι σχετικές ρήτρες, τις οποίες πάντα προτάσσουν οι κατασκευαστικές εταιρείες.

 

 Γνωρίζετε ότι στην Καισαριανή η πλειονότητα των δημοτών βιώνει με επώδυνο τρόπο την οικονομική κρίση. Ποια μπορεί να είναι η συμβολή και η συνδρομή του δήμου στην αντιμετώπιση των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων που αυτή προκαλεί;

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνον ένας θεσμός αποκέντρωσης υπηρεσιών. Ο ρόλος και ο λόγος της εδράζονται περισσότερο σ’ αυτό που αποκαλούμε «Κοινωνία των Πολιτών». Στην πραγματικότητα καλείται να καλύψει τα μεγάλα και δυσβάσταχτα κοινωνικά και οικονομικά ελλείμματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Ο Δήμος οφείλει να προτάσσει δράσεις και πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της υποστήριξης των ευπαθών κοινωνικών ομάδων της πόλης μας. Στην κατεύθυνση αυτή δεν μπορεί παρά να εστιάσει το ενδιαφέρον του σε εκείνους τους πολίτες που είναι άνεργοι.

Προτεραιότητά μου, λοιπόν, είναι ο Δήμος Καισαριανής να μετατραπεί σε έναν πυλώνα κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής πολιτικής. Χρηματοδοτικοί πόροι υπάρχουν. Κυρίως από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Με τη δύναμη της βούλησης και της θέλησης μπορούμε να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις κοινωνικές δομές, προκειμένου να στηρίξουμε συμπολίτες μας που έχουν αυξημένες οικονομικές ανάγκες, παρέχοντάς τους μια δέσμη υπηρεσιών, στις οποίες οι ίδιοι αδυνατούν να ανταποκριθούν.

Η αυτοδιοίκηση δεν νοείται να είναι αδιάφορη στο μείζον πρόβλημα της φτωχοποίησης ενός μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας. Ούτε να εξαντλεί τη δραστηριότητά της, καταγγέλλοντας τις παθογένειες της κρατικής διοίκησης ή του ‘συστήματος’.

Αντί να είναι «ντουντούκα διαμαρτυρίας» και «τροχονόμος» των προγραμμάτων της πολιτείας, οφείλει να έχει το δικό της σχέδιο κοινωνικής προστασίας, συνεργαζόμενοι βέβαια με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

 

«Με την ψήφο μας προστατεύουμε το μέλλον των παιδιών μας»

 

«Ανάβουμε πράσινο στην καθαριότητα, στο περιβάλλον, στην ανακύκλωση»