ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΛΤΟΥ ΜΠΑΝΤΗ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

0Shares

«Στον Δήμο προέχει το συμφέρον των πολιτών»

«Εμείς στο πρόγραμμά μας τοποθετούμε την ανακύκλωση στις προτεραιότητές μας».

 

Κύριε Μπαντή, σύμφωνα με εκτιμήσεις, λόγω απλής αναλογικής, για να σχηματιστεί διοίκηση στο Δήμο Βύρωνα μετά τις εκλογές, θα χρειαστεί η συνεργασία τριών δημοτικών παρατάξεων. Πόσο έτοιμος είστε να λειτουργήσετε σε ένα τέτοιο σύστημα με αντιδημάρχους διαφορετικών παρατάξεων;

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, εκφράσαμε ανοιχτά τις αντιρρήσεις μας. Είναι ωστόσο, ένα δεδομένο, το οποίο θα κληθούμε ως νέα διοίκηση του Δήμου να διαχειριστούμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η κάλπη θα «αποφασίσει» το εάν θα χρειαστεί συνεργασία περισσότερων των δύο δημοτικών παρατάξεων, ωστόσο αυτό που οφείλουμε εμείς να κάνουμε, είναι να διοικήσουμε με στελέχη τα οποία έχουν ως μοναδικό τους σκοπό το καλό αυτής της πόλης. Έχουμε πει αρκετές φορές, ότι στον Δήμο, δεν χωρούν κομματικές αποχρώσεις και αγκυλώσεις, που δεν θα μας επιτρέψουν να κάνουμε το Βήμα Μπροστά για την πόλη μας.

Ο Δήμος Βύρωνα διαθέτει από το 2008, ένα διαφορετικό σύστημα ανακύκλωσης από τους μπλε κάδους των άλλων Δήμων, με έμφαση στη διαλογή στην πηγή. Παρόλα αυτά, προβλήματα υπάρχουν και με το συγκεκριμένο σύστημα. Τι προτίθεστε να κάνετε γι’αυτό;

Το θέμα της ανακύκλωσης αλλά και γενικότερα της καθαριότητας στον Δήμο μας, είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειές μας τα τελευταία πέντε χρόνια να δοθεί η πρέπουσα σημασία και να διαμορφωθεί ένα ρεαλιστικό Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης των Απορριμμάτων στην πόλη μας, η δημοτική Αρχή, μας γύρισε την πλάτη. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις τόσο όσο αφορά τον στόλο και τον μηχανολογικό εξοπλισμό που απαρτίζει την συγκεκριμένη υπηρεσία, όσο και μειωμένο προσωπικό, το οποίο κάνει υπεράνθρωπο αγώνα ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες που προκύπτουν. Υπάλληλοι και οχήματα στο όριο της αντοχής τους, ανύπαρκτοι οδοκαθαριστές, δυσοσμία. Κινήσεις δε, μη σωστά μελετημένες, όπως την αγορά καφέ κάδων ανακύκλωσης, οι οποίοι δεν είναι συμβατοί με τα οχήματα που διαθέτει ο Δήμος μας, με αποτέλεσμα να παραμένουν στοιβαγμένοι και ανεκμετάλλευτοι σε μια γωνιά στους χώρους της υπηρεσίας.

Όσο αφορά την ανακύκλωση στον Βύρωνα, εδώ, παρουσιάζεται ένα… μοναδικό φαινόμενο, το οποίο μάλιστα, αποδεικνύεται και βάσει στατιστικών στοιχείων. Παρ’ ότι οι πολίτες δείχνουν την θέληση να ανακυκλώνουν, ο Δήμος αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο «κάλεσμα» αυτό. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον προϋπολογισμό, η πρόβλεψη για την ανακύκλωση ήταν… μηδενική! Αυτό και μόνο είναι η πλέον απτή απάντηση για το πού κατατάσσεται η ανακύκλωση στον Δήμο μας.

Εμείς στο πρόγραμμά μας, «τοποθετούμε» την ανακύκλωση στις βασικές μας προτεραιότητες. Σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε επαρκείς κάδους ανακύκλωσης, να επεκτείνουμε το δίκτυο υπογειοποιημένων κάδων και να δημιουργήσουμε «πράσινα σημεία» ανακύκλωσης, με ταυτόχρονη πραγματοποίηση δράσεων ενημέρωσης, με έμφαση κυρίως στους μαθητές των σχολείων αλλά και στους επιχειρηματίες του Βύρωνα.

Πριν από χρόνια, ο Δήμος Βύρωνα είχε αγοράσει 12 λεωφορεία για τη δημοτική συγκοινωνία. Σήμερα ταυτόχρονα λειτουργούν μόνο τρία. Πιστεύετε ότι η λύση είναι καλύτερη διαχείριση της υπάρχουσας δημοτικής συγκοινωνίας η ένα διαφορετικό μοντέλο π.χ. διαδημοτική συγκοινωνία;

Οι διαπιστώσεις σας, είναι αληθείς. Πράγματι, εξαιτίας της κακής διαχείρισης της υπάρχουσας δημοτικής Αρχής, η δημοτική συγκοινωνία είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Και σε αυτόν τον τομέα, εάν δοθεί η πρέπουσα σημασία και γίνει σωστός σχεδιασμός, πολύ σύντομα οι πολίτες να είναι σε θέση να εξυπηρετούνται, με τακτικά δρομολόγια, δίχως καθυστερήσεις και άριστη διαχείριση του χρόνου τους. Επομένως, απαραίτητη είναι μία νέα Μελέτη Κυκλοφορίας στην πόλη, προκειμένου τα λεωφορεία να διασχίζουν όσο το δυνατό περισσότερους δρόμους της πόλης και να εξυπηρετούν όσο το δυνατόν περισσότερους Βυρωνιώτες. Η επαναλειτουργία μάλιστα, του συστήματος τηλεματικής για την ενημέρωση των επιβατών σχετικά με τις ώρες αναχώρησης και άφιξης των λεωφορείων, θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο τους δημότες.

Τι παραπάνω μπορεί να κάνει ο Δήμος στον πολιτισμό;  Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να αλλάξετε στη λειτουργία του Φεστιβάλ Βράχων;

 Ο Βύρωνας είναι μια πόλη που μπορεί να υπερηφανεύεται τόσο για τους Βυρωνιώτες που διαπρέπουν με την πορεία τους στον καλλιτεχνικό χώρο όσο και για τις γερές βάσεις πολιτισμού που έχει θέσει και τον έχουν κάνει παγκοσμία γνωστό, όπως το Κέντρο Μελέτης και Χορού Ρεϊμούνδου και Ισιδώρας Ντάνκαν.

Το Φεστιβάλ του Θεάτρου Βράχων, είναι ένας θεσμός, ο οποίος, στο παρελθόν, μετέτρεψε την πόλη μας σε σημείο αναφοράς πολιτισμού. Ωστόσο, δυστυχώς, όπως πολλοί μπορούν να διαπιστώσουν, έχει υποβαθμιστεί αντί να γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης και τόνωσής του. Δεν είναι δυνατόν να μην προβάλλεται το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, να ξεκινούν οι εκδηλώσεις και να μην ανακοινώνεται επίσημα το παραμικρό. Γνωρίζετε και εσείς, φαντάζομαι, ότι υπάρχουν πολίτες, οι οποίοι αγνοούν ακόμα και την διεξαγωγή του! Στόχος μας είναι η ανάδειξή του στο μέγιστο βαθμό, με ταυτόχρονο σχεδιασμό ετήσιου πολιτιστικού προγράμματος εκδηλώσεων, προκειμένου η πόλη μας να λάβει την προβολή που της αξίζει, να προσελκύσει επισκέπτες και να τονωθεί η τοπική επιχειρηματικότητα.

Έχετε ταχθεί υπέρ της μετατροπής του Βύρωνα σε μια «έξυπνη πόλη». Τι σημαίνει αυτό; Ποια είναι τα πρότυπα σας;

Σε κάθε μας Βήμα Μπροστά για αυτήν τη πόλη, η μόνη μας σκέψη είναι να γίνουν ενέργειες προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής των πολιτών. Είμαστε γνώστες της κατάστασης και επομένως, αυτά που εμείς προτείνουμε στον συγκεκριμένο τομέα, είναι λύσεις πρακτικές, ουσιαστικές και εφαρμόσιμες. Προτιθέμεθα λοιπόν, να εκσυγχρονίσουμε το ασύρματο δίκτυο, να δημιουργήσουμε σημεία φόρτισης ηλεκτρονικών συσκευών, να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο διάδρασης του πολίτη με τον Δήμο και τις επιχειρήσεις μέσω μιας εφαρμογής, ενώ στοχεύουμε ιδιαίτερα στην συμμετοχική διαδικασία των πολιτών μέσω νέων τεχνολογιών, για την λήψη σημαντικών αποφάσεων, όπως τον προϋπολογισμό αλλά και τεχνικά έργα. Το «στοίχημά» μας είναι η εγκατάσταση ειδικών μηχανημάτων τύπου ΑΤΜ, τα οποία θα παρέχουν τη δυνατότητα στους πολίτες να ζητούν και να εκτυπώνουν άμεσα πιστοποιητικά δημοτολογίου και άλλα απαραίτητα έγγραφα, εύκολα και με απλό τρόπο, δίχως ταλαιπωρία και αναμονή.

Πως αξιολογείτε το έργο του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ); Τι προτίθεστε να κάνετε για την προστασία του περιαστικού δάσους;

Το περιβάλλον και το πράσινο, αποτελούν για εμάς υψίστης σημασίας ζήτημα. Η συνεργασία μας με την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας του Βύρωνα είναι συνεχής και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι πολλές φορές, βάζουν σε δεύτερη μοίρα ακόμα και τις οικογένειές τους, προκειμένου να προστατεύσουν τον Υμηττό μας.

Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού ωστόσο, ενώ από τον Δήμο λαμβάνει σε ετήσια βάση περί τις 80.000 ευρώ, στην Εθελοντική μας ομάδα, επί τις ουσίας, δεν επιστρέφει ανάλογες παροχές αλλά και την στήριξη που της αρμόζει και χρειάζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η διαχείριση, συντήρηση και ευθύνη των οχημάτων τα οποία έχουν στην διάθεσή τους οι Εθελοντές μας, επεστράφη στον Δήμο, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να παραμείνει στον ΣΠΑΥ που είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος.

Πέραν τούτου, η δική μας μέριμνα όσο αφορά το περιβάλλον, επεκτείνεται στην συντήρηση και αναβάθμιση των υφιστάμενων χώρων πρασίνου, διαμορφώνοντας χώρους φιλικούς και στα κατοικίδια, στον σχεδιασμό και την προώθηση δημιουργίας μικρών εστιών πρασίνου σε ελεύθερους χώρους, στην υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων σε γειτονιές που παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης, ενώ καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουμε και δράσεις πρόληψης και αντιπυρικής θωράκισης του Υμηττού.

Πώς προτίθεστε να ενισχύσετε την επιχειρηματικότητα και την τοπική οικονομία στην πόλη;

Η πόλη του Βύρωνα βρίσκεται σε κομβικό σημείο επομένως, είναι απαραίτητη η αναζωογόνηση της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα της Αγοράς του Βύρωνα, ώστε να αποτελέσει και πάλι σημείο αναφοράς της οικονομικής και εμπορικής ζωής της πόλης.

Σκοπός μας λοιπόν, είναι να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία και τις χρηματοδοτικές πηγές για τον σχεδιασμό δράσεων ενίσχυσής της και να διαμορφώσουμε σχέσεις συνεργασίας με τους επιχειρηματίες του Δήμου Βύρωνα, ώστε να μεταφέρουν έγκαιρα και αξιόπιστα τα προβλήματά τους.

Επιπλέον, δρομολογούμε την δημιουργία γραφείου επιχειρηματικότητας με στόχο την ενημέρωση και υποστήριξη των επιχειρηματιών, δίνοντας έμφαση στην νεοφυή επιχειρηματικότητα και την προώθηση της καινοτομίας. Τέλος, θα καθιερώσουμε την «κάρτα δημότη», διαμορφώνοντας μία πολιτική ωφελείας του πολίτη και ενίσχυσης της οικονομικής ρευστότητας των επιχειρήσεων της πόλης.

Σας έχουμε δει αρκετές φορές να παρεμβαίνετε σε θέματα που αφορούν τα αδέσποτα στον δήμο μας, προκειμένου να έχουν την απαραίτητη φροντίδα. Ποιες είναι εκείνες οι πρωτοβουλίες τις οποίες θα λάβετε προκειμένου να εξασφαλίσετε τα απαιτούμενα;

Η αλήθεια είναι ότι η φροντίδα των αδέσποτων ζώων στον Δήμο μας, έγκειται καθαρά και μόνο στην εθελοντική δράση ανθρώπων, οι οποίοι έχουν αφιερώσει στην κυριολεξία, τη ζωή τους, στον σκοπό αυτό. Δυστυχώς, ο χώρος που φιλοξενούνται είναι ένας χώρος ο οποίος δεν έχει ούτε νερό, με αποτέλεσμα πολλές φορές να παρεμβαίνουμε, ώστε να σταλεί βυτιοφόρο, προκειμένου να γεμίσουν οι δεξαμενές.

Επιτέλους, πρέπει να δούμε το θέμα σοβαρά, και να διαμορφώσουμε έναν δήμο ο οποίος θα είναι φιλικός στα ζώα. Θα προχωρήσουμε λοιπόν, σε σύμβαση με κτηνιάτρους για στείρωση και ιατρική περίθαλψη αδέσποτων ζώων, σκοπός είναι να χοροθετήσουμε σημεία στον δήμο για σίτιση και παροχή καθαρού νερού στα αδέσποτα, στους οποίους θα υπάρχουν και μηχανήματα δωρεάν παροχής συσκευασιών αποκομιδής περιττωμάτων, ενώ απαραίτητη θεωρούμε ότι είναι η δημιουργία προγράμματος για την καταγραφή και σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων μέσω στείρωσης, σήμανσης καταγραφής και εν τέλει υιοθεσίας. Η τοποθέτηση ειδικών μηχανημάτων ανταποδοτικής ανακύκλωσης επιστροφής αξίας σε τροφή και νερό για τα αδέσποτα ζώα, είναι απαραίτητη όπως επίσης και η σήμανση, σε εμφανή σημεία, η οποία θα υπενθυμίζει τις ποινικές ευθύνες για την κακοποίηση των ζώων.

 

«Επιτέλους πρέπει να δούμε το θέμα σοβαρά και να διαμορφώσουμε έναν δήμο ο οποίος θα είναι φιλικός στα ζώα»