ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΗΛΙΑ ΣΤΑΜΕΛΟΥ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ: «Μπήκαμε μπροστά για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα»

Print Friendly, PDF & Email

«Ακολουθούμε τον δρόμο της ελπίδας και του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική»

Ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος σε περιοδεία με τον υποψήφιο περιφερειάρχη  Αττικής Γιάννη Πρωτούλη. Καλώντας το λαό να ψηφίσει «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο και στην Περιφέρεια.

 

Δήμαρχε, ποιο θεωρείτε ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της θητείας σας;

Από την πρώτη μέρα εκλογής μας στη διοίκηση του Δήμου δουλέψαμε με άξονα τις πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες του λαού. Μπήκαμε μπροστά για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα, διεκδικήσαμε και αγωνιστήκαμε μαζί με τους συλλογικούς φορείς της πόλης μας, μαζί με τους κατοίκους στηρίζοντας τα συμφέροντά τους. Επομένως, όλες οι προσπάθειές μας, κάθε έργο που ολοκληρώθηκε ή θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα έχει τη δική του σημασία, έχει αφήσει το αποτύπωμά του στη ζωή του λαού της πόλης.

Ξεχωριστή ιστορική στιγμή αποτελεί η ολοκλήρωση του αγώνα δεκαετιών για να περιέλθει οριστικά το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στο λαό και τις ανάγκες του, που ξεκίνησε αρχικά ο αείμνηστος δήμαρχος Π. Μακρής. Αυτόν τον αγώνα συνεχίσαμε και καταφέραμε από το Σεπτέμβρη του 2017, η Σκοπευτική Εταιρεία να πάψει να μολύνει το ιερό του χώμα.

Ταυτόχρονα, δεν επιτρέψαμε η πράξη της παραχώρησης να δώσει άλλοθι, όπως επεδίωκε ο  ΣΥΡΙΖΑ, στην αντιλαϊκή του πολιτική.

Στην εξέλιξη αυτή προσδώσαμε ακόμα μεγαλύτερη διάσταση με την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Το Μουσείο αποτελεί τόπο υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας και ανάδειξης της συμβολής της συνοικίας μας στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης τη δεκαετία του 1940. Είναι για μας χαρά και ικανοποίηση ότι στα σχεδόν τρία χρόνια λειτουργίας του πάνω από 35.000 επισκέπτες έχουν επισκεφτεί το μουσείο και το μνημείο, με την πλειοψηφία αυτών να είναι μαθητές.

Ταυτόχρονα εκπονείται ήδη η μελέτη για τη συνολική αναβάθμιση και ανάδειξη του πάρκου. Με αυτή ανοίγεται ο δρόμος για τη μετατροπή του ιστορικού Κέντρου “Χάραμα” σε πολιτιστικό Κέντρο, τη διαμόρφωση ανοιχτού θεάτρου και χώρου βιβλιοθήκης, την περαιτέρω ανάπλαση του πάρκου και τη βελτίωση των αθλητικών του εγκαταστάσεων.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για την επόμενη δημαρχιακή θητεία (1/9/2019 -31/12/2023);

Να σταθούμε καταρχήν με μεγαλύτερη ακόμα αποφασιστικότητα δίπλα στο λαό, στους αγώνες και τις αγωνίες του, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που κάθε μέρα γίνεται πιο ξεκάθαρο ότι θα συνεχιστεί και στην εποχή της “ανάπτυξης”, παρά την προπαγάνδα της κυβέρνησης για το αντίθετο.

Θα σταθούμε απέναντι στο ρόλο που προδιαγράφουν για τους Δήμους, που τους θέλουν να  εξειδικεύουν τοπικά την αντιλαϊκή πολιτική, να συμβάλλουν στον περιορισμό των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, στη φοροληστεία, τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των λίγων.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης κόντρα στη λογική της ανταποδοτικότητας και της εμπορευματοποίησης. Δε θα γίνουμε ακόμα ένα βάρος στη λαϊκή οικογένεια. Προμετωπίδα μας, θα συνεχίσει να είναι η υπεράσπιση και η διεύρυνση των δημόσιων κοινωνικών δομών στην Προσχολική Αγωγή, την Παιδεία, την Υγεία, την άθληση και τον πολιτισμό, η πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού σε όλους τους τομείς.

Θα ολοκληρώσουμε τα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη και θα διεκδικήσουμε νέα, όπως πράξαμε και σ’ αυτήν την θητεία μας, με βάση τις σημερινές προτεραιότητες και ανάγκες των Καισαριανιωτών. Τέτοια είναι η επίλυση του κυκλοφοριακού ζητήματος στην πόλη με διεκδίκηση λύσης από την κυβέρνηση, η ολοκλήρωση των προσχολικών και σχολικών υποδομών της πόλης, η διαμόρφωση υποδομών στο Βλητικό Σταθμό, οι παρεμβάσεις αναβάθμισης του συγκροτήματος των «Πυροβολημένων», της πλατείας «Δημάρχου Π. Μακρή» κα.

Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι η δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Καισαριανής δεν διεκδικεί χρήματα από ευρωπαϊκά προγράμματα ή ότι δεν έχει τεχνογνωσία;

Η αφήγηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Φανερώνει ή άγνοια ή συνειδητή διαστρέβλωση της αληθείας. Εξαρχής η αντίληψή μας ήταν ότι τα χρήματα που δίνονται είτε από την κυβέρνηση είτε την Περιφέρεια ή προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα, είναι χρήματα που έχουν βγει από τη δουλειά του λαού, με τον κόπο και τις διαρκείς θυσίες του. Και στις ανάγκες αυτού πρέπει να κατευθύνονται. Γι’ αυτό και όπως ξέρετε διεκδικήσαμε με όλους του τρόπους -και με την κινητοποίηση του λαού της πόλης- χρηματοδότηση από όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως η ΚΤΥΠ, το Υπουργείο Παιδείας, η Περιφέρεια, το Υπουργείο Εσωτερικών κ.α. Γι’ αυτό αρνηθήκαμε και δεν παραδίδουμε τα αποθεματικά του Δήμου, όπως απαιτεί η κυβέρνηση. Γι’ αυτό επίσης,  καταγγέλλουμε και αναδεικνύουμε τον πακτωλό χρημάτων που πηγαίνουν από τα κρατικά ταμία για να ταΐσουν επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι τις ανάγκες του λαού.

Όσον αφορά την τεχνογνωσία, στηριχθήκαμε και στηρίξαμε το επιστημονικό προσωπικό του Δήμου μας, που διαθέτει και γνώσεις και εμπειρία, μεράκι και θέληση για την εκπόνηση μελετών και προγραμμάτων. Έτσι καταφέραμε και εκπονήσαμε για παράδειγμα το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, τον νέο Κανονισμό λειτουργίας του Νεκροταφείου, κατατέθηκαν και προχώρησαν τα προγράμματα των παιδικών σταθμών και των κοινωνικών προγραμμάτων, η μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, αλλά και οι μελέτες για όλα τα μεγάλα έργα και παρεμβάσεις. Μελέτες που αποδείχθηκαν στην πράξη άρτια επιστημονικές και σύγχρονες. Με εμπιστοσύνη και στήριξη σε αυτό το προσωπικό θα προχωρήσουμε και το επόμενο διάστημα, κόντρα στη λογική που απαξιώνει τις δυνατότητες και την καθημερινή προσφορά του και στρώνει το δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων.

Σας ικανοποιούν οι υπηρεσίες που παρέχει σήμερα η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση (Ξύλινα, Καλοπούλα, Αιολία, Νεκροταφείο) στους πολίτες;

Στην ΚΕΔΗΚ τα χρόνια που πέρασαν καταβλήθηκε μια τεράστια προσπάθεια για να αντιστραφεί η εικόνα που είχε διαμορφωθεί και να απαλλαγεί από τα βαρίδια του παρελθόντος.

Καταφέραμε να αποπληρώσουμε παλιές οφειλές κοντά μιας δεκαετίας, που ξεπερνούσαν τις 800.000€ και ταυτόχρονα, να μη δημιουργήσουμε κανένα νέο χρέος.

Προχωρήσαμε σε μείωση των τιμών. Καθιερώσαμε δωρεάν προβολές στο θερινό κινηματογράφο «ΑΙΟΛΙΑ» από Δευτέρα έως Πέμπτη που αγκάλιασε χιλιάδες κόσμου. Η ΚΕΔΗΚ στήριξε τη λειτουργία του καλοκαιρινού camp του Δήμου που αναβάθμισε κατακόρυφα την ποιότητά του και φιλοξενεί πάνω από 400 παιδιά. Προχωρήσαμε σε αναγκαίες εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων των κυλικείων στην Καλοπούλα και στα Ξύλινα μετά από πολλά χρόνια. Χιλιάδες κόσμου τα επισκέπτονται από όλες τις περιοχές της Αθήνας για να απολαύσουν το φυσικό περιβάλλον και τους χώρους αναψυχής.

Αποδείξαμε ότι η λαϊκή περιουσία και οι δημοτικές υποδομές μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ΜΚΟ, ΚΟΙΝΣΕΠ, χωρίς να ξεπουληθούν σε ιδιώτες και ταυτόχρονα να επιτελούν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα. Αποδείξαμε επίσης ότι η ΚΕΔΗΚ μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά για τις ανάγκες του λαού της πόλης και με διαφάνεια.

Γνωρίζουμε ότι έχουν ακόμα να γίνουν πολλά όμως σήμερα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η εικόνα και το έργο που παρέχεται στους χώρους της ΚΕΔΗΚ.

Η κριτική που ασκούν ορισμένες παρατάξεις δεν έχει καλοπροαίρετο πρόσημο. Ταυτόχρονα, κάποιοι αποδεικνύουν ότι έχουν επιλεκτική μνήμη δε θυμούνται το πρόσφατο παρελθόν της. Ξεκαθαρίζουμε ότι θα μας βρουν απέναντι όλοι όσοι απεργάζονται σχέδια για την ιδιωτικοποίηση δημοτικών χώρων, την εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, για την επαναφορά των δουλεμπορικών σχέσεων εργασίας στο Δήμο.

Πιστεύετε πραγματικά ότι η ποιότητα του έργου του Δήμου Καισαριανής σε συγκεκριμένους τομείς θα υποχωρήσει αν δεν επανεκλεγεί η Λαϊκή Συσπείρωση ως διοίκηση; Πώς αξιολογείτε τους αντιπάλους σας;

Tα τέσσερα αυτά χρόνια δουλέψαμε καθημερινά με ευθύνη και συνέπεια για να βελτιώσουμε όλους τους τομείς του Δήμου.

Το βασικό είναι ότι σήμερα μπορούμε να κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια γιατί σταθήκαμε στο πλευρό του, δώσαμε δύναμη και ελπίδα να παλέψει για τα δίκια του κόντρα στην κυβερνητική πολιτική. Δε γίναμε μια δημοτική αρχή της αντιλαϊκής διαχείρισης, δεν μείναμε αμέτοχοι.

Αυτή μας η στάση, η ξεκάθαρη πολιτική μας τοποθέτηση, μας ξεχωρίζει από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, τους άλλους υποψήφιους που διεκδικούν τη ψήφο των Καισαριανιωτών. Όλοι τους έχουν αποδείξει ότι ούτε θέλουν ούτε μπορούν να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο.

Είναι αποφασισμένοι να μη διεκδικήσουν, να μην αντιπαλέψουν την κεντρική πολιτική. Τους περισσεύουν τα “ωραία λόγια”, τα “οράματα” και η “αγάπη για την πόλη”, δεν βγάζουν όμως άχνα για τις πραγματικές αιτίες των λαϊκών προβλημάτων και την ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση και η πάλη του λαού ως προϋπόθεση για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση.

Στην πράξη δείχνουν τις πολιτικές τους εξαρτήσεις, όχι μόνο η κυβερνητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ακόμα και αυτοί που εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι. Θιασώτες της ανταποδοτικότητας και της αύξησης των παραγωγικών εσόδων του δήμου, όταν ο λαός στενάζει από τη φοροληστεία. Ονειρεύονται ΚΟΙΝΣΕΠ και ΜΚΟ αντί για προσωπικό με σταθερή εργασία και δικαιώματα. Κάποιοι βλέπουν τη λαϊκή περιουσία ως προίκα για ιδιωτικοποιήσεις και τοπικές μπίζνες.

Το ζήτημα για το λαό της πόλης είναι αν την επόμενη μέρα από τις εκλογές θα συνεχίσει στην ίδια ανυποχώρητη πορεία, κόντρα στις «σειρήνες» που τον καλούν να συμβιβαστεί με τις μειωμένες απαιτήσεις. Αν θα επιλέξει και πάλι να κάνει τη διαφορά. Να διαλέξει το δρόμο της ελπίδας και του αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματά του.

Εμείς τον καλούμε την πείρα που απέκτησε τα τέσσερα αυτά χρόνια, να την κάνει όπλο του και να υπερασπιστεί όλα όσα μαζί καταφέραμε, να στηρίξει και πάλι το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Αν επανεκλεγείτε δήμαρχος χωρίς όμως απόλυτη πλειοψηφία λόγω απλής αναλογικής, θα μπορέσετε να διοικήσετε τον Δήμο;

Εμείς είμαστε καθαροί απέναντι στο λαό της Καισαριανής. Θα συνεχίσουμε να βάζουμε πάνω από όλα το κοινωνικό, το λαϊκό συμφέρον. Αυτό πράττανε πάντα οι κομμουνιστές δήμαρχοι στην πόλη ο Μανωλίδης, ο Μακρής, ο Κατημερτζής. Γι’ αυτό και έχουν μείνει στη συνείδηση του κόσμου ως αγωνιστές που δεν υποτάσσονταν ποτέ στο «εφικτό», που απέσπασαν λύσεις στα προβλήματα του λαού.

Γι’ αυτό και δεν φοβόμαστε την επόμενη μέρα των εκλογών. Εμείς όπως και τώρα με τις προτάσεις μας θα υπερασπιζόμαστε το συμφέρον του λαού. Το ζήτημα είναι αν και οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης θα ακολουθήσουν αυτόν το δρόμο ή θα στηρίζουν και θα απολογούνται για την αντιλαϊκή πολιτική.

Ακολουθούμε τον δρόμο της ελπίδας και του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΛΛΟ 51 ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΒΥΡΩΝΑ-ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

 

Στιγμιότυπο από την εντυπωσιακή συγκέντρωση του ΚΚΕ στο κλειστό γήπεδο της Νήαρ Ηστ στην Καισαριανή, στις 18 Μαρτίου, όπου μίλησαν ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο δήμαρχος Ηλίας Σταμέλος.