ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ «Ε»

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

«Χωρίς την οριακή μας πλειοψηφία, το Ν.Π. «Μανωλίδης» δεν μπορεί να διοικηθεί»

«Από τους κατοίκους της πόλης μας εισπράττουμε το μήνυμα ότι η πόλη είναι επιτέλους καθαρή».

Δήμαρχε, ως πρώην μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου γνωρίζατε επακριβώς την κατάσταση του Δήμου που θα παραλαμβάνατε ως νέα διοίκηση ή αντιμετωπίσατε εκπλήξεις;

Όταν έρχεται η στιγμή να διοικήσεις καταλαβαίνεις το βάθος των προβλημάτων. Αυτά που γνωρίζαμε ήταν λίγα. Γνωρίσαμε το καθεστώς! Παγιωμένες αντιλήψεις στρεβλή νοοτροπία! Το καθεστώς, είναι σύστημα: να διοικείς χωρίς να είσαι στη διοίκηση! Το καθεστώς χαρακτηρίζεται από τα εξής στοιχεία: διοίκηση χωρίς διαδικασίες, ανύπαρκτες υποδομές, κομματοκρατία, διαρκής άρνηση και οικονομική στενότητα. Αυτή ήταν με δυό κουβέντες η διοίκηση Σταμέλου!

Οι πολίτες όμως, εμπιστεύονται τη νέα δημοτική αρχή, το δείχνουν εμπράκτως και μας ζητούν ανυπόμονα να κάνουμε έργο που δεν έχει γίνει χρόνια τώρα στην πόλη μας. Αυτό μας τιμά και μας επιφορτίζει με μεγάλη ευθύνη. Τα αιτήματα των συμπολιτών μας τα βάζουμε σε προτεραιότητα και προσπαθούμε καθημερινά να τα εξυπηρετήσουμε  παρά τις συνεχείς τρικλοποδιές εκείνων που δεν θέλουν να πετύχουμε.

Προβλήματα παντού!  Θα αναφερθώ σε κάποια παραδείγματα.

Το κτίριο του δημαρχείου καταρρέει. Πέφτουν σοβάδες και όταν βρέχει το κτίριο βουλιάζει. Το θέαμα με τους κουβάδες που συλλέγουν νερό από την οροφή στο εσωτερικό του, μαρτυρά πολλά για την προηγούμενη δημοτική αρχή. Παραλάβαμε το συσσίτιο του Δήμου με ελάχιστες εξασφαλισμένες χορηγίες και πολλές φορές οριακά καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την παροχή του. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η κατάσταση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς όπου από τον Σεπτέμβρη σαράντα περίπου  βρέφη και οι οικογένειες τους έχουν μείνει απ’ έξω με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προγραμματίσουν την ζωή τους.  Αυτό το πρόβλημα, κοινό σε πολλούς Δήμους της Αττικής, ήταν ήδη γνωστό από την προηγούμενη άνοιξη και η προηγούμενη διοίκηση  δεν είχε κάνει καμία ουσιαστική προετοιμασία γι’ αυτό.

Όμως πάρα τις τόσες δυσκολίες κάνουμε διαρκώς σημαντικά πράγματα και προσπαθούμε να καλύψουμε όλα τα κενά που έχουμε παραλάβει και αυτή την φορά σκοπεύουμε να λύσουμε αυτά τα ζητήματα  με τρόπο οριστικό στην βάση μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και προγραμματισμού. Παράλληλα  θέλουμε να συνδράμουμε όσο μπορούμε στην δημιουργία ευχάριστου κλίματος στην πόλη μας .

Τώρα για τα Χριστούγεννα, θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε γιορτινή ατμόσφαιρα στην πόλη. Στα ξύλινα θα στηθούν ξύλινα σπιτάκια που δημιουργούν ένα Χριστουγεννιάτικο χωριό. Αυτό θα είναι η συμβολή της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καισαριανής (ΚΕΔΗΚ) στην πόλη μας. Να πούμε εδώ ότι τα έσοδα της ΚΕΔΗΚ για το πρώτο δίμηνο της δημοτικής μας αρχής αυξήθηκαν κατά 20.000€ ενώ τα έξοδα προμηθειών μειώθηκαν κατά 4.000€, σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο της διοίκησης Σταμέλου.

Το θέμα του ορισμού διοίκησης του Νομικού Προσώπου «Λεωνίδας Μανωλίδης» που διαχειρίζεται τους Παιδικούς Σταθμούς και τα ΚΑΠΗ απασχόλησε τρεις φορές το Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Η αντιπολίτευση υπερψήφισε την πρόταση του κ. Σταμέλου. Κατηγορηθήκατε από τις παρατάξεις των κυρίων Γραφίδου και Παραγυιού ότι σε αντίθεση με τον δήμαρχο Βύρωνα που έκανε παραχωρήσεις στην αντιπολίτευση όσον αφορά την εκπροσώπηση, θέλετε να εκμεταλλευτείτε έναν αντιδημοκρατικό Νόμο και να έχετε δυσανάλογα μεγάλη πλειοψηφία (8 προς 4) ακόμα και σε βάρος της εκπροσώπησης φορέων. Ποια είναι η θέση σας για τη διοίκηση του «Μανωλίδης» και πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα της έλλειψης θέσεων για βρέφη στους Παιδικούς Σταθμούς της Καισαριανής;

Η πλειοψηφία μας είναι οριακή, δηλαδή 8 στα 15 μέλη και αναγκαία για να διοικηθεί το νομικό πρόσωπο. Είναι υποκριτικό να ισχυρίζεται κάποιος, ενώ στην πράξη έχει αποδείξει ότι δεν συνεργάζεται, ότι είναι αντιδημοκρατική η απόφαση μου να διοικηθεί το νομικό πρόσωπο. Ο κος Σταμέλος αρνείται πεισματικά να αποχωρήσει από την προεδρία του «Λεωνίδας Μανωλίδης». Καταθέτει σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, για λόγους δήθεν δημοκρατικότητας, προτάσεις που είναι αντίθετες με το νόμο και στην ουσία μπλοκάρει τη διαδικασία εκλογής νέας διοίκησης. Σαμποτάρει έτσι μαζί με τους συνεργάτες του, την εύρυθμη λειτουργία του νομικού προσώπου με κίνδυνο να δημιουργηθούν προβλήματα ακόμα και στη μισθοδοσία των εργαζομένων στο «Λεωνίδας Μανωλίδης».

Με τον νέο νόμο η αντιπολίτευση δικαιούται έναν εκπρόσωπο συνολικά, στη περίπτωσή μας έχει 4, έναν για κάθε παράταξη. Άλλη μια απάντηση για τους επικριτές μας.

Τώρα λοιπόν όσον αφορά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όπως ανέφερα και πριν, δυστυχώς όταν αναλάβαμε η κατάσταση είχε ήδη διαμορφωθεί καθώς είχε χαθεί όλος ο πολύτιμος χρόνος κατά το προηγούμενο έτος. Από την πρώτη μέρα εξετάσαμε κάθε πιθανή λύση σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου. Αυτή τη στιγμή ο «πρόεδρος» Ηλίας Σταμέλος δεν θέλει να συγκαλέσει Διοικητικό Συμβούλιο του ΝΠΔΔ «Λεωνίδας Μανωλίδης» για να συζητήσουμε το πρόβλημα. Εμείς  παράλληλα δημιουργούμε αυτές τις μέρες υποδομή για τουλάχιστον τα μισά από τα βρέφη που έχουν μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών από την περίοδο της θητείας του κυρίου Σταμέλου. Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι κανείς δεν ξέρει πότε το υπουργείο θα στείλει εργαζομένους για τους παιδικούς σταθμούς.

Ο Δήμος προειδοποίησε με ανακοίνωση, ότι από το τέλος Οκτωβρίου, οι υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου και τεχνικών έργων θα λειτουργήσουν για τους επόμενους 4 μήνες με μειωμένο προσωπικό. Ποιο είναι το πλάνο σας για την καθαριότητα;

Από τους κατοίκους της πόλης μας εισπράττουμε το μήνυμα ότι η πόλη είναι επιτέλους καθαρή. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν πολύ για αυτό το αποτέλεσμα, παρά την έλλειψη μέσων και προσωπικού. Φανταστείτε ότι σήμερα έχουμε 60 άτομα λιγότερα στον τομέα της καθαριότητας. Προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές – καθαρίζουμε ήδη τους χώρους των συνεργείων – συμμετέχουμε σε προγράμματα για τα βιο-απόβλητα, για την ανακύκλωση, κάνουμε μελέτες για τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων και την αποκομιδή των απορριμμάτων, μελέτες για την υπογειοποίηση των κάδων. Ζητάμε μόνιμο προσωπικό… Έχουμε μακρύ και δύσκολο δρόμο!

Συναντηθήκατε πρόσφατα με τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη. Τι ακριβώς συζητήσατε; Ποια είναι τα έργα που μπορούν να προχωρήσουν στην Καισαριανή με τη βοήθεια της Περιφέρειας;

Είχα συνάντηση με τον περιφερειάρχη κ. Πατούλη σε πολύ καλό κλίμα και η αίσθηση είναι ότι θα εξασφαλίσουμε κονδύλια για τα έργα πνοής στη πόλη: το σκοπευτήριο, την ανάπλαση της πλατείας και της λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως, την εκπόνηση επιτέλους! ΤΧΣ (τοπικού χωροταξικού σχεδίου) απαραίτητου για τη νομιμοποίηση των δημοσίων κτιρίων της πόλης που είναι αυθαίρετα! Επίσης την κατασκευή νέων χώρων στο στάδιο «Μ. Κρητικόπουλος» καθώς και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις βελτίωσης των όρων και των ευκαιριών κοινωνικής ένταξης στο Δήμο μας. Έργα για την απασχόληση, την υγεία, τους νέους. Φυσικά θα περατωθούν τα έργα που εκκρεμούν: ασφαλτοστρώσεις, αγωγοί ομβρίων και αποχέτευση στη άνω Καισαριανή.

Εξ άλλου, δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ στο πρόβλημα της συγκοινωνίας.  Το συγκοινωνιακό πρόβλημα που ταλανίζει την πόλη μας, ήταν από τις πρώτες μου προτεραιότητες. Βλέπετε, κυκλοφορώ με τα ΜΜΜ και ξέρω πως είναι να περιμένεις μισή ώρα το λεωφορείο. Είμαστε σε συζητήσεις με τον ΟΑΣΑ για να επιλύσουμε το μεγάλο αυτό πρόβλημα. Το λεωφορείο της δημοτικής συγκοινωνίας είναι διαρκώς χαλασμένο. Πληρώναμε ενοίκιο μήνες, για ένα χαλασμένο λεωφορείο… Διερευνούμε τη δυνατότητα να εκσυγχρονίσουμε τη δημοτική μας συγκοινωνία με νέα οχήματα.

Επιλέξατε να μην έχετε αντιδήμαρχο Πολιτισμού, να αναλάβετε εσείς ο ίδιος το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο με τη βοήθεια ενός συνεργάτη, του Γιώργου Γουρζουλίδη. Γιατί πιστεύετε ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπηρετήσετε πιο ουσιαστικά τον πολιτισμό στην πόλη;

Ο Γιώργος είναι ένας εγνωσμένης αξίας μουσικός που προσφέρει με πάθος εθελοντική εργασία στον Δήμο μας! Η βοήθειά του είναι πολύτιμη. Η ανάληψη εκ μέρους μου της ευθύνης για τις πολιτικές επί του πολιτισμού και τις πολιτιστικές δραστηριότητες στη πόλη υποδηλώνει τη μεγάλη σημασία που έχει για μένα ο πολιτισμός για τον χαρακτήρα αλλά και την ανάπτυξη της Καισαριανής! Ο πολιτισμός είναι ένας από τους πυλώνες του brand Καισαριανή!

Παραλάβατε από την προηγούμενη δημοτική αρχή το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Η συγκεκριμένη επωνυμία που δεν επιλέξατε εσείς, αμφισβητήθηκε από κάποιους ως περιοριστική καθώς περιέχει τον προσδιορισμό ΕΑΜικής. Σήμερα την αποδέχεστε πλήρως; Ποια είναι τα σχέδια σας για το Μουσείο;

Αυτοί που μικραίνουν το μέγεθος των πραγμάτων, που στενεύουν τον ορίζοντα τους, διακατέχονται από μεγάλα υπαρξιακά προβλήματα! Σε μια εποχή που χρειάζεται η συνεργασία, που αναζητούμε ό,τι μας ενώνει, αυτοί διχάζουν. Νομίζουν ότι η ιστορία και η πόλη τους ανήκουν. Εγώ μιλώ για Εθνική Αντίσταση! Τιμώ όλους όσοι αγωνίστηκαν και έπεσαν για την ελευθερία. Δεν επιτρέπονται οι διακρίσεις. Δεν ήταν όλοι ομοϊδεάτες, ήταν όμως όλοι πατριώτες.

Το μουσείο κατά τα άλλα, έχει περιέλθει στην δικαιοδοσία του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Καισαριανής (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) Χρειάζεται επειγόντως lifting και επαγγελματική προσέγγιση. Θα χρειαστεί μουσειολογική μελέτη από εξειδικευμένο επιστήμονα και εξωστρέφεια – δικτύωση – συνεργασία με άλλα μουσεία καθώς και περισσότερο ενεργή συμμετοχή στον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Για την Εθνική Αντίσταση: «Τιμώ όλους όσοι αγωνίστηκαν και έπεσαν για την ελευθερία. Δεν επιτρέπονται οι διακρίσεις. Δεν ήταν όλοι ομοϊδεάτες, ήταν όμως όλοι πατριώτες».