ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΑΡΟΛΑ, ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

0Shares

«Η παράταξή μας είναι πραγματικά ανεξάρτητη αλλά και βαθιά πολιτική»

Η Βασιλική Δ. Σάρολα, δικηγόρος, πρώτη γυναίκα υποψήφια δήμαρχος στην ιστορία του Βύρωνα, μας παρουσιάζει το όραμά της νεοσύστατης παράταξής της, «Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα», για το Δήμο.

Γιατί πιστεύετε ότι η υποψηφιότητά σας μπορεί να κάνει τη διαφορά σε σχέση με τις άλλες παρατάξεις;

Μαζί με συμπολίτες μας, με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινές απόψεις και ανησυχίες, κοινό όραμα για την πόλη μας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τη δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα», με σκοπό να συμμετάσχουμε στα δημοτικά δρώμενα, με τρόπο που αναλυτικά έχουμε περιγράψει στην ήδη δημοσιευμένη εκλογική μας διακήρυξη.

Η παράταξή μας είναι πραγματικά ανεξάρτητη – ίσως για πρώτη φορά στην πόλη μας! Χωρίς να απαξιώνουμε τη θέση των κομμάτων στην κοινωνική πραγματικότητα, δεν δεσμευόμαστε από κανένα κόμμα. Ταυτόχρονα, η κίνησή μας είναι βαθιά πολιτική δημοτική· δεν μπορείς να μην είσαι πολιτικά και ιδεολογικά ενεργός όταν καταγγέλλεις το μνημονιακό πλαίσιο στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στόχος μας ωστόσο είναι να σταθούμε αρωγοί και συμπαραστάτες στους χειμαζόμενους πολίτες και όχι να διαχειριστούμε τα προβλήματα και τη φτώχεια στη βάση κομματικών συμφερόντων. Το ψηφοδέλτιό μας, συνώνυμο ανανέωσης, αποτελείται από ανθρώπους που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι για πρώτη φορά.

Γνωρίζετε ότι οι συμπολίτες μου με τίμησαν εκλέγοντάς με δημοτική σύμβουλο και ότι διετέλεσα πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου με την παρούσα δημοτική αρχή. Ανεξαρτητοποιήθηκα, μαζί με άλλους δημοτικούς συμβούλους, λόγω σημαντικών διαφωνιών στον τρόπο διοίκησης της πόλης μας. Βασικός λόγος διαφωνίας μου υπήρξε το σχέδιο της παρούσας δημοτικής αρχής αναφορικά με τη δημιουργία σταθμού διαλογής και μεταφόρτωσης απορριμμάτων στον Υμηττό.

Αντιτάχθηκα, επίσης στο συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης του Δήμου που ακολουθήθηκε. Δεν λειτούργησαν ακόμα και οι μικτές θεματικές επιτροπές (με δημοτικούς συμβούλους και μη εκλεγμένους πολίτες) που προβλέπει η λειψή νομοθεσία του Καλλικράτη και του Κλεισθένη, π.χ. για τα Άτομα με Αναπηρία, για τον Πολιτισμό κ.ά. Εμείς αντίθετα, θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή των δημοτών στη διοίκηση του Δήμου και σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που μας δίνει ο νόμος, αλλά και άλλους μη θεσμοθετημένους τρόπους συμμετοχής.

Όλοι όσοι στο παρελθόν διοίκησαν την πόλη μας με τρόπους αναποτελεσματικούς ή και επιζήμιους, σήμερα ζητούν ξανά την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας. Αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά μας: Εμείς δεν είμαστε μέρος της θλιβερής εικόνας του δικομματισμού, της μετριότητας, της διαχείρισης χωρίς όραμα και στόχους στην Αυτοδιοίκηση. Είμαστε μέρος της ελπίδας για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον στην πόλη.

Ο επόμενος δήμαρχος, λόγω απλής αναλογικής, αναμένεται να είναι επικεφαλής ενός συνασπισμού τριών τουλάχιστον παρατάξεων. Πώς αντιλαμβάνεστε μια τέτοια συνεργασία;

Καταρχήν, εμείς υποστηρίζουμε την απλή αναλογική, γιατί πιστεύουμε στη Δημοκρατία. Στόχος μας είναι, με τη στήριξη των συμπολιτών μας, να διοικήσουμε το Δήμο την επόμενη τετραετία ως Διοίκηση όλων των Βυρωνιωτών. Σε αυτήν την κατεύθυνση, την επομένη των εκλογών, θα συζητήσουμε με τις δημοτικές παρατάξεις, στη βάση της προγραμματικής μας διακήρυξης, των προγραμματικών αρχών και θέσεών μας. Προϋπόθεση για μετεκλογική συνεργασία θα είναι η αποδοχή των προγραμματικών μας αρχών.

Πιστεύω ότι, ακόμα και αν δεν το επέβαλλε η απλή αναλογική, θα έπρεπε να δίνονται αρμοδιότητες σε μειοψηφούσες παρατάξεις. Ως δήμαρχος δεν θα είχα αντίρρηση να ορίσω αντιδήμαρχο κάποιον που δεν προέρχεται από την παράταξή μου, εφόσον είναι άξιος.

Το ζήτημα της συμμετοχής δεν έχει να κάνει μόνο με τη συνεργασία δημοτικών παρατάξεων. Θα πρέπει να δοθούν αρμοδιότητες σε περισσότερους δημοτικούς συμβούλους. Και επειδή όσοι προσφέρουν αφιλοκερδώς θα πρέπει να αναγνωρίζονται ηθικά, τάσσομαι υπέρ της αύξησης των άμισθων αντιδημάρχων.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τον Δήμο; Μπορείτε να αναφέρετε ενδεικτικά μέτρα;

Προτεραιότητά μας είναι η συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών και η εύρυθμη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών. Δέσμευσή μας είναι η πλήρης δημόσια καταγραφή της περιουσίας του Δήμου, των υποδομών και των υπηρεσιών του, με σκοπό να σχεδιάσουμε από μηδενική βάση, μαζί με τους συμπολίτες μας και εξειδικευμένους επιστήμονες, το αύριο της πόλης. Δέσμευσή μας είναι, ακόμη, να πραγματοποιήσουμε τα πρώτα ανοιχτά στους συμπολίτες μας Δημοτικά Συμβούλια, στη Λουΐζα ή στο Ταπητουργείο, αποσκοπώντας στη συμμετοχή και στην κατανόηση της ουσίας των προβλημάτων. Θα διεκδικήσουμε την κατάργηση των νομοθετημάτων βάσει των οποίων εκχωρήθηκε δημόσια περιουσία και υποδομές στο «Υπερταμείο», διακηρύσσοντας προς οποιαδήποτε κυβέρνηση ότι στο κέντρο της πολιτικής στον Βύρωνα είναι οι πολίτες του.

Δέσμευσή μας, τέλος, είναι η βελτίωση των δημοτικών υπηρεσιών, ιδίως της καθαριότητας, αξιοποιώντας καλύτερα το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό και δημιουργώντας νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης. Στόχος μας είναι να χτίσουμε σχέσεις εκτίμησης και εμπιστοσύνης μεταξύ των εργαζομένων της πόλης και των δημοτών. Οι υποδομές, η καθαριότητα, ο πολιτισμός είναι η βιτρίνα της πόλης.

Ο Δήμος Βύρωνα έχει προϋπολογισμό περί τα 40 εκατομμ. ευρώ ετησίως. Αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στην πόλη μας. Δυστυχώς, τα χρήματα των δημοτών δεν δαπανώνται πάντα με τον προσφορότερο τρόπο.

Για παράδειγμα, το Μάρτιο του 2018, το 4ο Δημοτικό Σχολείο σφραγίστηκε από την Πολεοδομία. Η δημοτική αρχή δαπάνησε περί τα 25.000 ευρώ για το εξωτερικό βάψιμο του σχολείου, θεωρώντας ότι έτσι μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της στατικής ανεπάρκειας. Τελικά, τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε άλλο κτίριο, στον Καρέα. Ήταν μια παράλογη δαπάνη.

Φέτος, για πρώτη φορά, δε λειτούργησαν τα καλλιτεχνικά εργαστήρια του Δήμου. Μισθώθηκε ένας χώρος για τη στέγασή τους έναντι 1.600 ευρώ το μήνα, από το Σεπτέμβριο του 2018, παρόλα αυτά τα καλλιτεχνικά εργαστήρια άνοιξαν το Φεβρουάριο του 2019! Χάθηκαν μήνες μαθημάτων, ενώ ο Δήμος πλήρωνε…

Με την ευκαιρία αυτή, να σημειώσω τη θέση της παράταξής μας για δωρεάν συμμετοχή των δημοτών μας στα καλλιτεχνικά εργαστήρια –όπως γίνεται ήδη σε άλλους Δήμους, λ.χ. στην Καισαριανή–, αλλά και σε άλλες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Κλείνοντας, πιστεύω ότι οι διαδημοτικές συνεργασίες με τους όμορους Δήμους σε τομείς όπως η δημοτική συγκοινωνία μπορούν να λύσουν πολλά προβλήματα. Τα περισσότερα λεωφορεία που αγόρασε ο Δήμος μας είναι ακινητοποιημένα, ελλείψει συντήρησης, και κάποια τα παραχωρήσαμε κατά το παρελθόν σε άλλους Δήμους που, σε αντίθεση μ’ εμάς, μπορούν να τα επισκευάζουν και να τα συντηρούν. Αντί για αυτήν τη μιζέρια, είναι προτιμότερο να δημιουργήσουμε ένα κοινό δίκτυο συγκοινωνίας με τους όμορους Δήμους Ζωγράφου και Καισαριανής για τη μετακίνηση κατοίκων της πόλης προς τους σταθμούς του Μετρό, την Πανεπιστημιούπολη κ.α.