«Θα είμαστε η Δημοτική Αρχή όλων των πολιτών της Καισαριανής»
«Επεξεργαζόμαστε τη δημιουργία δωρεάν διαδημοτικής συγκοινωνίας μεταξύ των Δήμων Ζωγράφου-Καισαριανής-Βύρωνα, σε συνεργασία με την ΟΣΥ»
Κυρία Παραγυιού, από τη στιγμή που θέσατε υποψηφιότητα, σας επέκριναν ανεπίσημα για «έλλειψη διοικητικής εμπειρίας» και επίσημα για κομματικό-φιλοκυβερνητικό προσανατολισμό. Τι απαντάτε σ’αυτά αλλά και στο επιχείρημα ότι η Καισαριανή χρειάζεται ανεξάρτητο πολιτικά δήμαρχο με αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά;
Ήδη από το 2014, πριν εκλεγώ επικεφαλής, υπήρξα συντονίστρια της Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής. Η εμπιστοσύνη που μου έδειξε τότε η παράταξή μας, μου έδωσε τη δυνατότητα να παρευρίσκομαι, να παρακολουθώ και να παρεμβαίνω στις διαδικασίες του Δημοτικού Συμβουλίου, από τις οποίες δεν έχω λείψει. Επιπλέον, έχω την τιμή να παραμένω μέχρι σήμερα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης.
Η Καισαριανή είναι η γειτονιά στην οποία ζω, μετακινούμαι, κάνω τις αγορές μου, διασκεδάζω. Είναι χαρά μου και αισθάνομαι καθήκον μου να συμμετέχω στη ζωή – κοινωνική και πολιτική – της πόλης μας. Η εμπλοκή μου, τα χρόνια αυτά, στην τοπική αυτοδιοίκηση με έμαθε πως χρειάζεται να ακούς τον κόσμο της πόλης. Θέλω να πιστεύω πως μπορώ και ακούω. Δεν υποκρίνομαι πως τα γνωρίζω όλα, και συνεχίζω να μαθαίνω από τις/τους εργαζόμενους/νες του Δήμου, από τις δημότισσες και τους δημότες, από τα έμπειρα μέλη της παράταξής μας.
Το έχω δηλώσει και στο παρελθόν, εργάζομαι στο Υπουργείο Εσωτερικών που είναι η καρδιά της Αυτοδιοίκησης. Έχω υπό την επίβλεψή μου 60 δομές της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων σε Δήμους όλης της Ελλάδας. Έτσι, γνωρίζω εκ των έσω τι σημαίνει δημόσιο και πώς λειτουργεί, ενώ επαφή έχω και με τον Σύλλογο Εργαζομένων μας. Μέχρι σήμερα διαχειρίζομαι έργα ΕΣΠΑ, αποκτώντας εμπειρία στη διεκδίκηση και υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, έχω τοποθετηθεί δημόσια πως είμαι μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και νιώθω περήφανη για αυτό. Άλλες/οι κρύβουν την πολιτική τους ταυτότητα για να ψαρεύουν σε θολά νερά και να παραπλανούν τις/τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα διαβουλεύονται υπογείως με κόμματα για να λάβουν κρυφά τη στήριξή τους. Η δική μου ταυτότητα είναι πάνω στο τραπέζι, όπως πάνω στο τραπέζι θα συμφωνηθούν και οι συνεργασίες που θα κάνουμε για να διοικήσουμε τον Δήμο.
Η Συνεργασία Πολιτών είναι μια ανοικτή, δημοκρατική αυτοδιοικητική παράταξη χωρίς αγκυλώσεις. Στις τάξεις της συμμετέχουν άνθρωποι διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων διότι επιθυμούμε να είμαστε Δημοτική Αρχή όλης της Καισαριανής, όχι ενός κόμματος, και θα συνεργαστούμε με κάθε κυβέρνηση και κάθε Περιφερειάρχη που θα εκλεγεί για το καλό της πόλης.
Πώς κρίνετε τη θητεία του δημάρχου Καισαριανής Ηλία Σταμέλου;
Έχουμε την τιμή ο κ. Σταμέλος να αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος των συνεντεύξεων και ομιλιών του στην παράταξή μας, ξεχνώντας ποιος διοικεί το Δήμο. Ανάλωσε, βλέπετε, τη θητεία του στο να βρίσκει διαρκώς άλλοθι ώστε να μεταθέτει αλλού τις ευθύνες για τις αδυναμίες και την απραξία της δικής του διοίκησης.
Η διοίκηση του κ. Σταμέλου, φτάνοντας στο τέλος της θητείας της, φαίνεται πως δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την προηγούμενη διοίκηση. Τι άλλαξε στην Καισαριανή αυτά τα 4 και πλέον χρόνια; Ποιο είναι το αποτύπωμα της Λαϊκής Συσπείρωσης στην πόλη; Τι θα έχει να θυμάται ο κόσμος από τη θητεία του κ. Σταμέλου; Μάλλον ότι για μικροκομματικούς σκοπούς αρνήθηκε να παρευρεθεί στην τελετή παράδοσης του Σκοπευτηρίου στο λαό της Καισαριανής.
Συνολικά θα έλεγα ότι ο κ. Σταμέλος αρκέστηκε σε μία ανέξοδη «αγωνιστικότητα» που τον οδήγησε απλά να ψηφίζει ως διοίκηση αυτά που καταψήφιζε ως αντιπολίτευση. Κανένα όραμα, κανένα συνολικό σχέδιο για την πόλη. Δεν επέφερε καμία αλλαγή στην καθημερινή ζωή των πολιτών. Ο απολογισμός του είναι τόσο φτωχός, που θα νόμιζε κανείς ότι η Καισαριανή είναι κάποιο ορεινό χωριό και όχι Δήμος που συνορεύει με το κέντρο της πρωτεύουσας.
Διαίρεσε τους εργαζόμενους σε «δικούς μου» και «στους άλλους», δεν καλλιέργησε πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης μεταξύ των παρατάξεων. Αλήθεια, αφού οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής με ποιον θα συνεργαστεί ο κ. Σταμέλος για να διοικήσει; Παραμένει η Λαϊκή Συσπείρωση «ανάδελφη» και «περιούσια» παράταξη;
Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για το συγκοινωνιακό και κυκλοφοριακό;
Το λεωφορείο 224 το χρησιμοποιώ καθημερινά για να πάω στη δουλειά μου. Είναι όντως μια προβληματική γραμμή. Συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο του ΟΑΣΑ και συζητήσαμε τον επανασχεδιασμό της διαδρομής του 224 ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής των επιβατών και να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση στο κέντρο. Η σύγχρονη τάση στις αστικές συγκοινωνίες είναι η μετεπιβίβαση, δηλαδή η επιβίβαση από το ένα μεταφορικό μέσο στο άλλο. Θεωρούμε λοιπόν ότι το 224 θα πρέπει να τερματίζει τη διαδρομή του σε σταθμό του Μετρό. Επίσης, θέσαμε το ζήτημα ότι ιδίως η πάνω Καισαριανή δεν έχει τηλεματικές πινακίδες, ενώ σε αρκετές στάσεις λείπουν οι μπάρες αναπήρων. Επί τη ευκαιρία, καλούμε τη δημοτική αρχή να αξιοποιήσει το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» και να προχωρήσει έγκαιρα στην ανακαίνιση των στάσεων. Επεξεργαζόμαστε επιπλέον τη δημιουργία δωρεάν διαδημοτικής συγκοινωνίας μεταξύ των Δήμων Ζωγράφου-Καισαριανής-Βύρωνα, σε συνεργασία με την ΟΣΥ. Έτσι θα τονωθούν οι τοπικές αγορές, συμβάλλουμε στην αποκέντρωση και την περιφερειοποίηση, καθιστούμε τη μετακίνηση πιο οικονομική και οικολογική.
Όσον αφορά το κυκλοφοριακό, η Καισαριανή είναι μια πόλη κομμένη στα δύο. Απαιτείται άμεσα επικαιροποίηση της συγκοινωνιακής μελέτης του Δήμου και να διαμορφώσουμε μια από κοινού θέση με την Πανεπιστημιούπολη, ώστε να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και το Υπουργείο για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της περιοχή μας.
Βεβαίως, στην πόλη δεν «κυκλοφορούν» μόνο αυτοκίνητα αλλά και άνθρωποι. Οι πεζοί, τα ΑμεΑ, η Τρίτη Ηλικία, οι οικογένειες, έχουν δικαίωμα στην πόλη! Τα πεζοδρόμια πρέπει να είναι ελεύθερα από κάθε είδους εμπόδια, οι μπάρες και οι διαβάσεις προφυλαγμένες από το παράνομο παρκάρισμα. Θα σπάσουμε αυγά εδώ. Ένα επιπλέον ζήτημα είναι η στροφή της Καραμολέγκου και να πω ότι θα προχωρήσουμε άμεσα σε εκπόνηση μελέτης ώστε να σταματήσουν επιτέλους τα ατυχήματα.
Δεσμευτήκατε για παράλληλη βελτίωση της καθαριότητας στην πόλη και ανάπτυξη της ανακύκλωσης. Η ανακύκλωση μπορεί να λειτουργήσει με το υπάρχον σύστημα των μπλε κάδων;
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια: το σύστημα των μπλε κάδων έχει ξεπεραστεί και ο κόσμος δεν πιστεύει ότι στην Καισαριανή γίνεται ανακύκλωση. Πρέπει να περάσουμε στη διαλογή στην πηγή, σε πιο διευρυμένο σύστημα ανακύκλωσης. Και αυτό για δύο λόγους: Πρώτον, η ανακύκλωση προστατεύει το περιβάλλον. Συνορεύουμε με τον Υμηττό, το 80% της πόλης είναι περιαστικό πράσινο και δάσος αλλά δεν είμαστε οικολογική πόλη. Πότε έγινε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων; Τι έχει κάνει ο Δήμος για να αναπτύξουν οι πολίτες οικολογική συνείδηση; Δεύτερον, με την ανακύκλωση μπορούμε να πετύχουμε μείωση των δημοτικών τελών, να εξοικονομούμε χρήματα ως Δήμος και ως δημότισσες/ες. Και αυτό προϋποθέτει σχέδιο, στόχο, συμμετοχή όλων, χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος. Σήμερα δεν πληρούται κανένας από αυτούς τους όρους. Εμείς θα το αλλάξουμε αυτό γιατί έχουμε τη βούληση να γίνει γενικά η Καισαριανή οικολογική, «πράσινη» πόλη.
Όσον αφορά τη καθαριότητα, χρειάζεται νέος σχεδιασμός χωροθέτησης των κάδων, αναδιοργάνωση του τομέα της καθαριότητας, καλή συνεργασία της δημοτικής αρχής με τους εργαζόμενους, πρόσληψη φυσικά νέου προσωπικού και απόκτηση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού.
Δηλώσατε ότι η ιστορία, η πολιτιστική της κληρονομιά και η γεωγραφική θέση της Καισαριανής αποτελούν την περιουσία της. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεστε να αναδείξετε την ιστορική μνήμη;
Η Καισαριανή είναι ταυτισμένη με τη Μικρασιατική καταστροφή και την Εθνική Αντίσταση. Είναι χρέος μας προς τους πρόσφυγες προγόνους μας να ορίσουμε ημερομηνία εορτασμού της ίδρυσης της Καισαριανής, όπως χρέος μας επίσης είναι η δημιουργία Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού και Προσφυγικής Ιστορίας, καθώς και η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού. Φυσικά μέσα στις προτεραιότητές μας είναι και η αναβάθμιση του Μουσείου Εαμικής Εθνικής Αντίστασης σε κέντρο έρευνας.
Παράλληλα μην ξεχνάμε πως η Καισαριανή έχει και μια σύγχρονη ιστορία, πολύ ενδιαφέρουσα μάλιστα, που πρέπει να βγει στο προσκήνιο. Για παράδειγμα, το «Χάραμα», το ιστορικό κέντρο λαϊκής διασκέδασης, όπου μεγαλούργησαν ο Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης και η Μπέλλου, είναι ένας χώρος που στέκει μέσα στο Σκοπευτήριο, τόσο ιστορικός όσο και ζωντανός συνάμα, και ψάχνει το ρόλο του στο σήμερα. Αυτό που εμείς επιθυμούμε είναι να μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτισμού με κέντρο βάρους τη μελέτη της λαϊκής μας μουσικής.
Συγχρόνως θα παρατηρήσει κανείς πως και μέσα στον αθλητισμό ακόμα αποτυπώνεται η ιστορία της Καισαριανής. Δύο ιστορικά αθλητικά σωματεία, μεταξύ πολλών άλλων, η Νήαρ Ηστ και ο Εθνικός Αστέρας έχουν συμβάλει τα μέγιστα στο χαρακτήρα της πόλης μας και έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές ερασιτεχνών και επαγγελματιών αθλητών.
Σας ικανοποιούν οι υπηρεσίες που παρέχει σήμερα η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση (Ξύλινα, Καλοπούλα, Αιολία, Νεκροταφείο) στους πολίτες;
Αρκεί να ρωτήσετε έναν απλό επισκέπτη της πόλης μας και θα λάβετε την πλήρη εικόνα. Κάποιες από τις περιπτώσεις που αναφέρατε κινούνται ανάμεσα στην απαξίωση και την εγκατάλειψη. Τα «Ξύλινα» για παράδειγμα έχουν μια ιστορία περίπου 35 ετών. Λίγοι γνωρίζουν σήμερα πως το πάρκο αυτό ονομάστηκε έτσι λόγω των ξύλινων κατασκευών: γεφυράκια, σπιτάκια και πολλές άλλες ξυλόγλυπτες κατασκευές το κοσμούσαν και αποτελούσε πόλο έλξης οικογενειών από Δήμους όλης της Αττικής, που επιθυμούσαν να κάνουν εκεί τον κυριακάτικο περίπατό τους και να αθληθούν στις σύγχρονες τότε εγκαταστάσεις του. Το πάρκο αυτό ήταν μια εκπληκτική διαφήμιση για την Καισαριανή και φυσικά αποτελούσε σοβαρότατη πηγή εσόδων για την πόλη. Ενώ άλλοι Δήμοι αναζητούν εναγωνίως ελεύθερους χώρους με πράσινο, εμείς που τους διαθέτουμε, τους κρατάμε απαξιωμένους.
Όλα αυτά τα μέρη αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του ελεύθερού μας χρόνου. Εκεί θα κάνουμε περίπατο τις αργίες, εκεί θα πιούμε τον καφέ μας, εκεί θα κάνουμε κούνια τα παιδιά μας. Η λειτουργικότητα και η καθαριότητα των εγκαταστάσεων είναι προτεραιότητά μας.
Εδώ θα πρέπει βέβαια να παραδεχτούμε πως η σημερινή δημοτική αρχή με την απόφασή της να προβάλει στην Αιολία δωρεάν τέσσερις μέρες την εβδομάδα παλαιότερες κλασικές ταινίες, δίνει τη δυνατότητα στις λαϊκές οικογένειες να έχουν πρόσβαση στη δωρεάν ψυχαγωγία. Εμείς σκεφτόμαστε αυτό το εγχείρημα να το αναβαθμίσουμε.
Στην Αιολία, τον τόπο όπου συναντιούνται οι σινεφίλ της πόλης μας, μπορούν να διοργανωθούν μικρά φεστιβάλ, να γίνουν αφιερώματα, ακόμα και κινηματογραφικά σεμινάρια. Έχουμε το χώρο, έχουμε και την όρεξη να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία του, να τον κάνουμε πόλο έλξης περισσότερων επισκεπτών, πράγμα που σε τελική ανάλυση θα ωφελήσει την Καισαριανή μας.
Η υποψήφια δήμαρχος Καισαριανής Άννα Παραγυιού με τον αρχισυντάκτη της «Ε» Φλοράν Σελάϋ στο πάρκο του Αϊ Γιάννη – «Ξύλινα» (Φωτό: Μιχάλης Καμπανάρης – «Μικρές Κυκλάδες»)