Κύριε Σωτηρόπουλε, τί σας ξεχωρίζει από τους άλλους υποψήφιους δημάρχους του Βύρωνα;
Τιμώ και σέβομαι όλους τους συνυποψηφίους μου και την μέχρι σήμερα διαδρομή και προσφορά τους στην πόλη μας. Όμως, χωρίς να μηδενίζω την προσφορά κανενός, είναι όλοι τους συνυπεύθυνοι για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η πόλη μας: Οι κ.κ. Γώγος και Μπαντής υπήρξαν αντιδήμαρχοι του επί 12ετία δημάρχου Νίκου Χαρδαλιά. Οι κ.κ. Κατωπόδης, Σάρολα και Μαυρόπουλος ήταν μέλη της ίδιας ομάδας που κέρδισε τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές. Ο κος Γείτονας εκπροσωπεί μία παράταξη που διοίκησε την πόλη μας για 25 έτη.
Η παράταξή μας, αντιθέτως, είναι μία γνήσια αυτοδιοικητική παράταξη που συγκροτήθηκε πριν 6 χρόνια από ανθρώπους που δεν έχουμε διοικήσει τον Δήμο μας και ζητά την εμπιστοσύνη και την στήριξη των συμπολιτών μας για να αποδείξει ότι ακόμη και σ` αυτούς τους δύσκολους καιρούς μία άλλη πολιτική είναι εφικτή. Δεν συμβιβαζόμαστε με το ελάχιστο και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την διοίκηση του Δήμου και να αποδείξουμε ότι μπορούμε να έχουμε μία άλλη πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο και μία πόλη καθαρότερη, φωτεινότερη, πιο σύγχρονη, πιο λειτουργική και πιο ανθρώπινη. Μια πόλη στην οποία αξίζει να ζεις και να δημιουργείς.
Σε τί διαφέρει το πρόγραμμά σας όσον αφορά τα τεχνικά έργα και το πράσινο από εκείνο της δημοτικής αρχής;
Όπως γνωρίζουν οι συμπολίτες μας, την τελευταία 5ετία έγιναν ελάχιστα σημαντικά τεχνικά έργα στην πόλη και το πράσινο σ` αυτήν δεν αυξήθηκε ούτε κατά ένα τ.μ. Στο πρόγραμμα που κυκλοφόρησε πριν από μερικές μέρες η δημοτική αρχή υπόσχεται πάλι τεχνικά έργα και ενίσχυση του πρασίνου. Η διαφορά μας, επομένως, δεν έγκειται στις εξαγγελίες, αλλά στην θέληση και την ικανότητα να κάνουμε πραγματικότητα όλα εκείνα που χρειάζεται σήμερα η πόλη μας.
Εμείς είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε την ανέγερση νέου σύγχρονου σχολείου για το 4ο Δημοτικό, την έγκαιρη και επαρκή συντήρηση των δημοτικών υποδομών, την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονομία των σχολικών κτιρίων με ένταξή τους σε αντίστοιχα προγράμματα, την αγορά του οικοπέδου στην Νεράιδα και την διαμόρφωση του σε χώρο πρασίνου, την απαλλοτρίωση των υπολοίπων ποσοστών των οικοπέδων στη συμβολή των οδών Βουτζά-Κωνσταντιλιέρη-Μικράς Ασίας, την ανάπλαση και ενίσχυση του πρασίνου στις πλατείες και λοιπούς ελεύθερους χώρους της πόλης, την λειτουργία νέου βρεφονηπιακού σταθμού, την αγορά του δημοτικού κινηματογράφου «Νέα Ελβετία» και την διαμόρφωσή του σ` ένα σύγχρονο χώρο πολιτισμού και όσα άλλα αναφέρονται λεπτομερώς στο πρόγραμμά μας.
Εμείς στο τέλος της θητείας μας δεν πρόκειται να παρουσιάσουμε μόνο μακέτες. Θα μιλήσουμε με το έργο μας.
Ο Δήμος Βύρωνα διαθέτει, από το 2008, ένα διαφορετικό σύστημα ανακύκλωσης από τους μπλε κάδους των άλλων Δήμων με έμφαση στη διαλογή στην πηγή. Παρόλα αυτά, προβλήματα υπάρχουν και με το συγκεκριμένο σύστημα. Τι προτίθεστε να κάνετε γι’αυτό καθώς και για το θέμα της καθαριότητας στην πόλη;
Όπως γνωρίζετε, το όφελος από την ανακύκλωση είναι αφενός περιβαλλοντικό και αφετέρου οικονομικό, αφού πρώτον μειώνεται η ποσότητα των στερεών αποβλήτων που διοχετεύονται στον ΧΥΤΑ της Φυλής και άρα το κόστος εναπόθεσής τους και δεύτερον μπορεί να υπάρξουν έσοδα για τον Δήμο από την πώληση των ανακυκλούμενων υλικών. Το οικονομικό αυτό όφελος μπορεί να επιτρέψει δε και μείωση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών.
Ο Δήμος μας υπήρξε αρχικά πρωτοπόρος στο θέμα της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, αλλά, δυστυχώς, η ανακύκλωση εδώ και καιρό καρκινοβατεί στην πόλη μας. Οι πολίτες είναι όλο και πιο ευαίσθητοι στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά ο Δήμος μας αδυνατεί να ανταποκριθεί. Παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό και δεν έχει ένα σαφές σχέδιο για την ενίσχυση της ανακύκλωσης.
Για εμάς η ενίσχυση της ανακύκλωσης αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματός μας. Θα καταρτίσουμε, επιτέλους, ένα ρεαλιστικό Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που θα καθορίζει ποια υλικά και που θα συλλέγονται και που θα πηγαίνουν αυτά. Θα προβούμε στην επέκταση του συστήματος ανακύκλωσης τόσο χωροταξικά με αύξηση των σημείων συλλογής όσο και σε επίπεδο ανακυκλώσιμων υλικών (ανακύκλωση μπαταριών και ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών, λαμπτήρων φωτισμού, οικιακών λαδιών, λαδιών από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οικιακή κομποστοποίηση κλπ). Θα δημιουργήσουμε Μικρά Πράσινα Σημεία ανά πλατεία, καθώς και Κινητό Πράσινο Σημείο (βανάκι με υποδοχείς για πολλά ρεύματα που μετακινείται σε σχολεία, δρόμους, πλατείες και μπορεί να παρέχει και εκπαιδευτικές υπηρεσίες) κλπ
Πριν από χρόνια, ο Δήμος Βύρωνα είχε αγοράσει 12 λεωφορεία για τη δημοτική συγκοινωνία. Σήμερα ταυτόχρονα κυκλοφορούν μόνο τρία και ένα χρησιμοποιείται ως εφεδρεία. Πιστεύετε ότι η λύση είναι καλύτερη διαχείριση της υπάρχουσας δημοτικής συγκοινωνίας ή ένα διαφορετικό μοντέλο π.χ. διαδημοτική συγκοινωνία;
Η δημοτική συγκοινωνία στην πόλη μας είναι κατά γενική ομολογία ανεπαρκέστατη. Από τα 12 λεωφορεία που διαθέτει ο Δήμος κυκλοφορούν μόλις τα 4 και τα υπόλοιπα παραμένουν παροπλισμένα. Η δεύτερη γραμμή έχει πάψει να λειτουργεί εδώ και χρόνια και ολόκληρες γειτονιές δεν εξυπηρετούνται από την δημοτική συγκοινωνία. Εμείς θα δώσουμε στην δημοτική συγκοινωνία την σημασία που της αξίζει. Στο σχέδιο μας βρίσκονται η επαναλειτουργία της δεύτερης γραμμής, ο επανασχεδιασμός των δρομολογίων, η επιδιόρθωση των παροπλισμένων λεωφορείων, η πρόσληψη νέων οδηγών και η δρομολόγηση λεωφορείων της δημοτικής συγκοινωνίας για το Μετρό στην Ριζάρη και για την Πανεπιστημιούπολη, ώστε να εξυπηρετούνται οι φοιτητές της πόλης μας.
Τι παραπάνω μπορεί να κάνει ο Δήμος στον πολιτισμό; Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να αλλάξετε στη λειτουργία του Φεστιβάλ Βράχων;
Ο Βύρωνας έχει το προνόμιο να είναι μια πόλη, όπου ο πολιτισμός είχε πάντα προέχουσα σημασία και αναδείχθηκαν σπουδαίοι καλλιτέχνες. Σε επίπεδο εκδηλώσεων, εξάλλου, αυτό που τον χαρακτήριζε διαχρονικά στον τομέα του πολιτισμού δεν ήταν μόνο το ευρύτερα γνωστό στο κοινό Φεστιβάλ Βράχων που πλέον συνδιοργανώνουμε με τον Δήμο Δάφνης-Υμηττού, αλλά μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις που προήγαν τον πολιτισμό στις γειτονιές του.
Δυστυχώς, και σ` αυτόν τον τομέα δεν έχουν γίνει όσα θα μπορούσαν να γίνουν τα τελευταία χρόνια. Κατ` αρχάς σ` ό,τι αφορά το Φεστιβάλ Βράχων, αυτό πρέπει να γίνει πιο εξωστρεφές και να τύχει της ανάλογης προβολής τόσο σε παναττικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Πρέπει, επίσης, ο φορέας των δύο Δήμων που έχει αναλάβει την διοργάνωσή του να μην αφήνει την διαμόρφωση του προγράμματος αποκλειστικά στους μάνατζερ και στις σχετικές εταιρίες, αλλά να παρεμβαίνει αποφασιστικά στην διαμόρφωσή του, ώστε να έχει κάθε χρόνο το δικό του στίγμα. Θα πρέπει, εξάλλου, στον τομέα του πολιτισμού να διοργανώνονται συστηματικά όχι μόνο στον δημοτικό κινηματογράφο «Νέα Ελβετία», αλλά και στις γειτονιές και τις πλατείες, μία σειρά από δωρεάν πολιτιστικές εκδηλώσεις, που θα επιτρέπουν στους πολίτες να τις παρακολουθούν. Στο πρόγραμμά μας υπάρχουν, επίσης, η διοργάνωση καλλιτεχνικών αγώνων για τους μαθητές, η ενίσχυση των θεατρικών εργαστηρίων της πόλης, η συνέχιση και ενίσχυση του θεσμού του Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, η διεκδίκηση προβολής του δήμου μέσα από εκθέσεις και παρουσιάσεις σε εθνική και ευρωπαϊκή κλίμακα, η αναβάθμιση και επαναλειτουργία δημοτικής Βιβλιοθήκης και η δημιουργία Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης, η οργάνωση κύκλου παρουσιάσεων και ομιλιών από εξέχουσες προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων, ολοκληρωμένα προγράμματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης που θα ξεκινούν από την προσχολική ηλικία, η αξιοποίηση καταξιωμένων και νέων βυρωνιωτών καλλιτεχνών για πολιτιστικές εκδηλώσεις στις γειτονιές, η προβολή των καλλιτεχνών του δήμου μέσα από δημοτικές πλατφόρμες παρουσίασης, η καθοδήγηση νέων καλλιτεχνών από τον στα πρώτα τους βήματα από καταξιωμένους καλλιτέχνες, η προβολή και ανάδειξη του μικρασιατικού πολιτισμού και η λειτουργία Μουσείου της πόλης μας στο παλαιό Δημαρχείο, η δημιουργία χορωδιών, μπαντών και φιλαρμονικής κλπ
Είναι εφικτή μια άλλη πολιτική με τα πενιχρά οικονομικά του Δήμου;
Πιστεύω ακράδαντα πως ακόμη και σ` αυτήν την περίοδο της κρίσης μία άλλη πολιτική είναι εφικτή. Όλα είναι θέμα ιεράρχησης προτεραιοτήτων και σαφούς και ολοκληρωμένου προγράμματος και σχεδίου δράσης. Ακόμη και σ` αυτήν την δύσκολη οικονομικά περίοδο μπορείς, εάν έχεις σχέδιο, να αντλήσεις πόρους από το ΕΣΠΑ, την Περιφέρεια, το Πράσινο Ταμείο και άλλα χρηματοδοτικά πρωτόκολλα για να κάνεις έργα στην πόλη σου. Μπορείς να βρεις χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα για να ενισχύσεις την ανακύκλωση. Υπάρχει χρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να αλλάξεις τα συμβατικά φωτιστικά σώματα με νέα σύγχρονα, φιλικά προς το περιβάλλον και ανακυκλώσιμα φωτιστικά με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας (Led), ενσωματώνοντας σ` αυτά υπηρεσίες τηλεδιαχείρισης. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να προβείς σε καταγραφή και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να αξιοποιήσεις τα σύγχρονα εργαλεία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για μείωση της γραφειοκρατίας ή να προβείς σε ηλεκτρονική και ψηφιακή αναβάθμιση υπηρεσιών προς τους πολίτες. Δεν χρειάζονται χρήματα για την δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής παραπόνων με υποχρέωση αντίστοιχης απάντησης από τις υπηρεσίες του Δήμου. Δεν χρειάζονται καν χρήματα για να επιδείξεις τον αρμόζοντα σεβασμό στα δικαιώματα των πεζών ή των ΑΜΕΑ και να άρεις τυχόν εμπόδια που καθιστούν την πόλη μη φιλική προς όλους και μη λειτουργική.
Και γι` αυτόν ακριβώς τον λόγο η παράταξή μας ζητά την εμπιστοσύνη και την στήριξη των συμπολιτών μας. Επειδή η πόλη μας έχει ανάγκη μία άλλη πολιτική. Μια πολιτική που θα ανοίγει δρόμους και προοπτικές.
Μπορούμε ακόμη και σ` αυτούς τους δύσκολους καιρούς να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών, να βοηθήσουμε ουσιαστικά τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη. Δεν συμβιβαζόμαστε με το ελάχιστο, όπως θέλει η δημοτική αρχή. Αρνούμαστε να αποδεχθούμε αυτή τη μίζερη πεσιμιστική λογική, που στόχο έχει να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών.
Δεσμευόμαστε για μία άλλη πολιτική και είμαστε βέβαιοι ότι στις εκλογές της 26ης Μαΐου θα λάβουμε ισχυρή εντολή γι` αυτό.