ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ – ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ. Το δρομολόγιο του θανάτου (Χαϊδάρι – Καισαριανή) γίνεται αγώνας ζωής

Print Friendly, PDF & Email

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Περιφέρεια Αττικής, διοργάνωσαν την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017, λαϊκό αγώνα δρόμου μήκους 14 χιλιομέτρων, υπό τον τίτλο «ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ: ΜΠΛΟΚ 15 (ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ) – ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ». Η διοργάνωση αυτή εντάσσεται στον κύκλο δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ», με αφορμή την 12η Οκτωβρίου, ημέρα απελευθέρωσης της Αθήνας το 1944 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Η εκκίνηση δόθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, στις 08.30 το πρωί, μπροστά από το κτήριο των μελλοθανάτων ΜΠΛΟΚ-15 εντός του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Α’» και ο τερματισμός έγινε στον τόπο εκτελέσεων στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, μπροστά στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, ακολουθώντας τη συνήθη διαδρομή που επέλεγαν τα γερμανικά καμιόνια για να μεταφέρουν τους μελλοθανάτους αγωνιστές. Μετά τον τερματισμό οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον χώρο εκτελέσεων και κατέθεσαν λουλούδια.

Στον αγώνα δρόμου πήραν μέρος 360 αθλητές, ανάμεσα τους πολλοί σπουδαστές στρατιωτικών σχολών καθώς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνολικά τερμάτισαν στην Καισαριανή 360 δρομείς δηλαδή το σύνολο αυτών που ξεκίνησαν από το Χαϊδάρι.

Οι τρεις πρώτοι στην κατηγορία των ανδρών είναι: Πρώτος ο σμηνίας Ιωάννης Ζερβάκης με χρόνο 50 λεπ. και 17’’. Δεύτερος ο Νικόλαος Τσιδώνης, σπουδαστής στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας με χρόνο 53 λεπ. και 52’’. Τρίτος ο Ευθύμιος Ζαμπλάκος, σπουδαστής στη ΣΜΥ με χρόνο 56 λεπ. και 31’’.

Οι τρεις πρώτες στην κατηγορία των γυναικών είναι: Πρώτη η εύελπις Καλλιόπη Γαβρά με χρόνο 1 ώρα 7 λεπ. και 17’’. Δεύτερη η Μαρία Καλαϊτζή σπουδάστρια στη ΣΜΥ με χρόνο 1 ώρα 8 λεπ. και 10’’. Τρίτη η αρχιλοχίας Ευσταθία Ορφανίδου με χρόνο 1 ώρα 9 λεπ. και 56’’.

Την τεχνική υποστήριξη του αγώνα είχε η Γραμματεία του ΑΣΑΕΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Οι δρομείς ήταν φορείς των μηνυμάτων που πετούσαν από τα γερμανικά καμιόνια οι μελλοθάνατοι, καθώς στη φανέλα τους μαζί με τον αριθμό συμμετοχής τους ήταν τυπωμένα τα μηνύματα των αγωνιστών.

Στην τελετή τερματισμού στην Καισαριανή παρευρέθηκαν:

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου εκ μέρους του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, η βουλευτής Άννα Καραμανλή εκ μέρους της ΝΔ, και ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χρυσοβαλάντης Αθανασίου. Επίσης παρευρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου, Δυτικού Τομέα Σπύρος Τζόκας, Νοτίου Τομέα Χρήστος Καπάταης, ο επικεφαλής της Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής, Γιώργος Κοντόσταυλος, η ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Καλλιόπη Παπαλεωνίδα, ο αντιστράτηγος Νικόλαος Μανούρης, γενικός επιθεωρητής Στρατού, εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣ, ο υποναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ, εκπρόσωπος αρχηγού ΓΕΝ, ο ταξίαρχος (Ι) Γεώργιος Φασουλάς εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΑ, από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) ο Στέφανος Ληναίος και ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης Μανώλης Γλέζος.

 

Μετά τις βραβεύσεις των δρομέων, η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση λουλουδιών στο Μνημείο των Πεσόντων. Την πρώτη κατάθεση έκανε ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος μίλησε στους παρευρισκόμενους για τις εκτελέσεις στο Σκοπευτήριο.