ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΓΗΠΕΔΑ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ – Το Δημοτικό Συμβούλιο υπερψήφισε το ψήφισμα της Αριστερής Παρέμβασης παρά την αποχή της δημοτικής αρχής.

0Shares

Ο δήμαρχος Βύρωνα δέχτηκε κριτική από την αντιπολίτευση για τα «νωθρά αντανακλαστικά» του στο θέμα της μεταβίβασης των ακινήτων.

Ο Σταύρος Τζιορτζιώτης (αριστερά) πέτυχε την υπερψήφιση του ψηφίσματος που πρότεινε ενώ οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι καθόρισαν με τα στοιχεία που έφεραν στο φως, την ατζέντα του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Στις 27 Σεπτεμβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα συνεδρίασε κατεπειγόντως μετά από αίτημα των έξι ανεξαρτήτων δημοτικών συμβούλων και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για να εξετάσει το θεμα της μεταβίβασης 40 ακινήτων του Δήμου Βύρωνα και του δημοσίου στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ – εγγυητικό Υπερταμείο αποπληρωμής Δημοσίου Χρέους προς τους Δανειστές) για 99 χρόνια, μέσω της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου «ΕΤΑΔ Α.Ε.».

Τα συγκεκριμένα ακίνητα μεταβιβάζονται μαζι με συνολικά 10.119 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα «και αναφέρονται μόνο με τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία περιγραφή της θέσης, της έκτασης, της χρήσης, και των λοιπών τους στοιχείων, σε μια προσπάθεια να αποφύγει η Κυβέρνηση τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας» όπως επισημαίνει η δημοτική σύμβουλος Βασιλική Σάρολα, μιλώντας για λογαριασμό των έξι ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων του Δήμου Βύρωνα.

Η συγκεκριμένη μεταβίβαση ήταν ένα από τα 88 προαπαιτούμενα της αξιολόγησης της Ελλάδας από τους δανειστές όπως παραδέχτηκε το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωση του.

Μετά από έρευνα που διενήργησε η κυρία Σάρολα,, διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των «ανωνυμων» ακινήτων που βρίσκονται στην λίστα συμπεριλαμβανονται: 1. Η Παλαιά Αγορά Βύρωνα (254,18 τ.μ.). 2. Προσφυγικά Στενά (περίπου 400 τ.μ.) 3. Το Στρατόπεδο Σακέτα(123.129,23 τ.μ) 4. Το κτήριο του Αστυνομικού Τμήματος Βύρωνα (Α.Τ. Αγίου Δημητρίου) 5. Το κτήριο του πρώην ΙΘ’ Αστυνομικού Τμήματος Βύρωνα(οδός Αλατσάτων) 6. Τα σχολεία του Καρέα (λεωφ. Ελλήνων Αξιωματικών) 7. Το Σχολικό Συγκρότημα της Εργάνης(3ο, 4ο, 5ο Γυμνάσιο – Λύκειο Βύρωνα καθώς και τα όμορα δημοτικά σχολεία) 8. Τα δημοτικά γήπεδα επί της Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου (4.127,73 τ.μ) 9. Τα δημοτικά γήπεδα της Εργάνης (γήπεδο ποδοσφαίρου, γήπεδα 5Χ5), το δημοτικό αναψυκτήριο «Τα Άστρα» και όμορος ακάλυπτος χώρος πολλών στρεμμάτων. 10. Γεωτεμάχια πλησίον της οδού Γρανικού (εντός των οποίων βρίσκονται και οικίες ιδιωτών!) 11. Εκτάσεις πολλών στρεμμάτων στην περιοχή του Καρέα 12. Έκταση 66.052,35 τ.μ. κάτω από τη Λ. Κατεχάκη, δίπλα στο Νεκροταφείο Βύρωνα. 13. Έκταση 1.848.254,52 τ.μ., πάνω από τη Λ. Κατεχάκη (παλιό λατομείο δίπλα στον Καρέα).

Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών (ΦΕΚ Β’ 2320/19-6-18) αναφέρει μεν ότι «από τη μεταβίβαση εξαιρούνται όσα τυχόν από τα ανωτέρω ακίνητα εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ. 4 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 ή, γενικά, η μεταβίβαση τους είναι αντίθετη στις κείμενες διατάξεις» αλλά παρόλα αυτά συμπεριλαμβάνει τα εξαιρούμενα ακίνητα στα μεταβιβαζόμενα, παραπέμποντας σε ύστερο έλεγχο την τυχόν εξαίρεσή τους (μεταβίβαση υπό αίρεση).

Ταυτόχρονα στην παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου (196) αναφέρεται ότι ακόμη και τα ακίνητα που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση, παραμένουν μεν στην κατοχή του ελληνικού Δημοσίου, τελούν όμως υπό τον έλεγχο του υπερταμείου, το οποίο είναι αρμόδιο για τη διαχείρισή τους. Η κυρία Σάρολα ανέφερε το παράδειγμα παραλιών της Αναβύσσου που θεωρητικά δεν μεταβιβάζονται αλλά αυτό δεν εμποδίζει το ΤΑΙΠΕΔ (θυγατρική του υπερταμείου) να τις εκμισθώνει σε ιδιώτες για εκμετάλλευση. Έτσι προκύπτουν ερωτηματικά για τη μελλοντική διαχείριση κοινωφελών εγκαταστάσεων όπως τα δημοτικά γήπεδα 5Χ5 όπου υπάρχει περιθώριο οικονομικής εκμετάλλευσης μέσω της εκμίσθωσης σε ιδιώτες. Ο επικεφαλής της παράταξης «Βύρωνας: Καθαρή Επιλογή» Παναγιώτης Κόνσουλας επισήμανε ότι σε μια τέτοια περίπτωση και θα αποκλείονταν από τη χρήση τους οι δημότες αλλά και ο Δήμος δεν θα είχε έσοδα αφού αυτά θα πήγαιναν στο υπερταμείο και στους δανειστές.

Το Δημοτικό Συμβούλιο τοποθετήθηκε πολιτικά υιοθετώντας κατά πλειοψηφία το σχέδιο ψηφίσματος που παρουσίασε ο επικεφαλής της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Βύρωνα Σταύρος Τζιορτζιώτης. Οι παρατάξεις «Νέα Εποχή Βύρωνα» (Χρήστος Γώγος), «Μαζί για το Βύρωνα» (Μίλτος Μπαντής), «Δύναμη Ελπίδας» (Αλέξης Σωτηρόπουλος), «Λαϊκή Συσπείρωση» (Παναγιώτης Πάλμος) οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και δύο δημοτικές σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης το υπερψήφισαν ενώ η δημοτική αρχή απείχε. Εξηγώντας τη στάση της, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Σπυρόπουλος τόνισε ότι αντιτίθενται στη μεταβίβαση των ακινήτων αλλά δεν συμφωνούν με όλες τις πολιτικές κρίσεις που περιέχονται στο ψήφισμα. Επιφυλάξεις ως προς τη φρασεολογία εκφράστηκαν και από την αντιπολίτευση αν και συμφώνησε σαφώς με το πνεύμα του ψηφίσματος.

Το ψήφισμα που πέρασε με 18 ψήφους υπέρ και 11 αποχές, αναφέρει: «To Δημοτικό Συμβούλιο του Βύρωνα καταγγέλει την απόφαση της κυβέρνησης και αντιτίθεται στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας του Βύρωνα στην ΕΕΣΥΜ Α.Ε., και απαιτεί την ακύρωση των ΦΕΚ Β 2317/19-6-2018 και Β’ 2320/19-6-18, την κατάργηση όλων των σχετικών μνημονιακών νόμων που ψήφισαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ. Δεν θα σιωπήσουμε, δεν θα συναινέσουμε στην εξαφάνιση της δημόσιας περιουσίας και κάθε έννοιας δημοσίου αγαθού, στην εκχώρηση-ξεπούλημά τους στα funds, τους επενδυτές, τα κοράκια-μεγιστάνες του πλούτου και την είσοδο στη ζούγκλα των νόμων της αγοράς. Μας βάζουν πιο βαθιά στο σφαγείο της εξαφάνισης κάθε εργατικού δικαιώματος, της καταβαράθρωσης στη φτώχεια της πλειοψηφίας του λαού για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της Ε.Ε., των τραπεζιτών και του κεφαλαίου. Αύριο εταιρίες θα μας ζητούν χρήματα για τα σχολεία που πηγαίνουν τα παιδιά μας, για τα στενά ανάμεσα στα σπίτια μας στα παλιά προσφυγικά του Βύρωνα, για να περπατάμε στον Κουταλά, για να μπαίνουμε στους αθλητικούς χώρους. Καλούμε το λαό του Βύρωνα να οργανωθεί για να υπερασπίσει την πόλη μας κόντρα στους σχεδιασμούς κυβέρνησης, περιφερειακών και δημοτικών αρχών. Τα σχολεία, τα δάση, η πόλη, οι δημόσιοι χώροι ανήκουν στο λαό. Δεν θα περάσει η εκχώρησή τους σε ιδιώτες. Κατάργηση Μνημονίων & Υπερταμείου. Κάτω τα χεριά τους από τη δημόσια περιουσία. Άκυρες οι ιδιωτικοποιήσεις τους.»

Εξάλλου, ο δήμαρχος Βύρωνα Άκης Κατωπόδης συμφώνησε με την πρόταση του κ. Γώγου, ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι του Βύρωνα, να αναδείξουν το ζήτημα ως σύνεδροι στη Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ). Ο δήμαρχος τόνισε ότι βρίσκεται ήδη σε επαφή με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών με σκοπό να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δήμου.

Ο δήμαρχος Βύρωνα επεσήμανε ότι υπάρχουν ακίνητα στα οποία ο Δήμος δεν έχει κυριότητα αλλά του έχει εκχωρηθεί η χρήση όπως τα σχολεία.

Η υπερασπιστική γραμμή απέναντι στους ιδιώτες που διεκδικούσαν τους χώρους του παλιού νταμαριού της Εργάνης όπου έγιναν το γήπεδο ποδοσφαίρου και τα θέατρα Βράχων δεν ήταν να δηλωθούν ως δημοτική περιουσία αλλά να μπει μπροστά το δημόσιο που είχε μεγαλύτερη ισχύ. Ακόμη και σήμερα, ο Δήμος δηλώνει τους συγκεκριμένους χώρους ως δημόσιους για να λαμβάνει χρηματοδοτήσεις  όπως για την πρόσφατη ανακατασκευή του γηπέδου ποδοσφαίρου «Δημ. Νικολαΐδης».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση δεν ικανοποίησε τον Παναγιώτη Κόνσουλα ο οποίος δήλωσε ότι ο Δήμος «έβαλε αυτογκόλ» αποποιούμενος ιδιοκτησιακά δικαιώματα ενώ ο Αλέξης Σωτηρόπουλος υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή όφειλε να ζητήσει από το δημόσιο την παραχώρηση των συγκεκριμένων χώρων στο Δήμο ανεξάρτητα αν παραμένουν επίδικοι.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γώγος εστίασε την κριτική του στα «νωθρά αντανακλαστικά» της δημοτικής αρχής, που δεν γνώριζε το θέμα της μεταβίβασης ακινήτων του Δήμου στο υπερταμείο, το πληροφορήθηκε από τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους και δεν κατέθεσε εγκαίρως ενστάσεις στο Υπουργείο.

Ο Μίλτος Μπαντής τόνισε ότι ο Δήμος φτάνει στο σημείο να διεκδικεί  αυτά που μέχρι πρότινος ήταν δικά του. Αναρωτήθηκε πως γίνεται στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού να μην έχει γίνει καμία μεταβίβαση στο υπερταμείο σημειώνοντας ότι εκεί η Τεχνική Υπηρεσία ξεκαθάρισε τα πράγματα με το Κτηματολόγιο (σ.σ: ο δήμαρχος  Βύρωνα δήλωσε ότι και στο Δήμο Ζωγράφου δεν υπήρξε μεταβίβαση δημόσιου ακινήτου).

Ο Παναγιώτης Πάλμος υπογράμμισε πως ο δήμαρχος δεν θέλει πολιτικά να είναι ενημερωμένος, αποδεχόμενος απατηλές διαβεβαιώσεις ότι τα κοινωφελή ακίνητα θα εξαιρεθούν από τη λογική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Σταύρος Τζιορτζιώτης υποστήριξε ότι παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού της κυβερνητικής πολιτικής από τον δήμαρχο, ο Νόμος είναι ξεκάθαρος, μιλάει για μεταβίβαση.