Αντιπαράθεση δημοτικής αρχής Βύρωνα & σωματείου εργαζομένων
Η δημοτική αρχή του Βύρωνα, εισηγήθηκε την πρόσληψη 22 μονίμων εργαζομένων στην καθαριότητα που υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, αξιοποιώντας νομικό παράθυρο που άνοιξε η κυβέρνηση μετά από τις πανελλήνιες κινητοποιήσεις των δημοτικών εργαζομένων στην καθαριότητα, του Ιουνίου. Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα στις 17 Ιουλίου τη διατήρηση ισάριθμων συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα μέχρι την πρόσληψη των μονίμων, με χρονικό όριο την 31η Μαρτίου 2018. (Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από αυτούς τους συμβασιούχους, μόνο οι 9 μισθοδοτούνταν αρχικά από την Υπηρεσία Καθαριότητας όμως οι υπόλοιποι 13 εντάχθηκαν στην ίδια Υπηρεσία, ώστε να διασφαλιστεί η προσωρινή συνέχιση της εργασίας τους).
Ο δήμαρχος Βύρωνα Άκης Κατωπόδης υποστήριξε ότι ο Δήμος δεν έχει τη οικονομική δυνατότητα να προγραμματίσει περισσότερες από 22 προσλήψεις στην καθαριότητα.
Ακόμη και ο πλέον συναινετικός δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Κόνσουλας, θεώρησε υπερβολικά συντηρητική την πρόταση της δημοτικής αρχής όσον αφορά τις προσλήψεις. Από αριστερά, διακρίνονται οι Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Παναγιώτης Κόνσουλας, Θανάσης Παπαδημητρίου και Βασιλική Σάρολα.
Η πρόσληψη 22 μονίμων εργαζομένων χαρακτηρίστηκε ανεπαρκής τόσο από το σωματείο των εργαζομένων στο Δήμο όσο και από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Γι’αυτό το λόγο έλαβε 14 θετικές ψήφους ενώ 10 δημοτικοί σύμβουλοι απείχαν. Η αντιπρόταση του σωματείου για 55 προσλήψεις ωστόσο έλαβε μόνο 7 ψήφους.
Ο δήμαρχος Βύρωνα Άκης Κατωπόδης ενημέρωσε το Σώμα ότι το σύνολο των εργαζομένων στην καθαριότητα, συμπεριλαμβανομένων 9 συμβασιούχων, είναι 103 άτομα (47 μόνιμοι και 6 Ι.Δ.Α.Χ. στην αποκομιδή, 6 επόπτες, 7 στελέχη γραφείου, 25 οδηγοί και χειριστές, 12 άτομα στο συνεργείο) ενώ υπάρχουν άλλοι 34 που προσλήφθηκαν μέσω προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Κόκκαλης τόνισε ότι τα αιτήματα προσλήψεων των Δήμων πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από βεβαίωση της Οικονομικής Υπηρεσίας ότι υπάρχουν οι αντίστοιχες πιστώσεις από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας. Ο προϋπολογισμός του 2017 προέβλεπε την πρόσληψη 13 μονίμων. Αυτό δεν έγινε αλλά προσλήφθηκαν 9 συμβασιούχοι.
Ο τέως πρόεδρος του σωματείου, Χρήστος Παναγιωτόπουλος υπεραμύνθηκε της ανάγκης 55 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού. Τόνισε ότι αυτό είναι προτιμότερο από το να προσλαμβάνονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που καταπατούν τα εργασιακά δικαιώματα. Ως παράδειγμα ανέφερε την πρόσληψη 34 εργαζομένων στην καθαριότητα, μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Οι εργαζόμενοι αυτοί πληρώνονται 495 € το μήνα σε αντίθεση με τους μόνιμους συναδέλφους τους που αμείβονται με βάση τη συλλογική σύμβαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι μέρος των χρημάτων από τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν οι πολίτες δαπανώνται για να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες άλλων υπηρεσιών. Με τον τρόπο αυτό παρουσιάζονται αυξημένα τα έξοδα της υπηρεσίας καθαριότητας για να ισοσκελίζονται με τα έσοδα. Επεξηγώντας το επιχείρημά του, σημείωσε ότι σύμφωνα με την κατάσταση της μισθοδοσίας Ιουλίου 2017, 26 εργαζόμενοι μισθοδοτούνταν από την Υπηρεσία καθαριότητας αλλά απασχολούνταν σε άλλες υπηρεσίες. Ανέφερε ως παράδειγμα τους οδηγούς της δημοτικής συγκοινωνίας ακόμη και τους καθαριστές δημοτικών κτιρίων, υποστηρίζοντας οι συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν θεωρούνται ανταποδοτικές, σύμφωνα με το γράμμα του Νόμου.
Ο κ. Κόκκαλης του απάντησε ότι έγιναν ενέργειες ώστε να σταματήσει η μισθοδοσία των οδηγών της δημοτικής συγκοινωνίας από την υπηρεσία καθαριότητας ενώ γενικότερα γίνεται προσπάθεια από τη δημοτική αρχή, ώστε να περιοριστεί τυχόν διάθεση εσόδων για την καθαριότητα σε άλλες ανάγκες του Δήμου.
Ο επικεφαλής της «Νέας Εποχής Βύρωνα» Χρήστος Γώγος εκτίμησε ότι η πρόταση του σωματείου είναι ρεαλιστική, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα υπάρξουν αποχωρήσεις εργαζομένων π.χ. λόγω συνταξιοδότησης, τα επόμενα χρόνια.
Ο Μίλτος Μπαντής («Μαζί για το Βύρωνα») κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δεν κατάθεσε οικονομοτεχνική μελέτη με την οποία να εξηγεί γιατί δεν μπορεί να γίνουν επιπλέον προσλήψεις.
Ο Αλέξης Σωτηρόπουλος («Δύναμη Ελπίδας») τόνισε ότι αφού η δημοτική αρχή είχε προγραμματίσει 13 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πέρυσι και τώρα αύξησε τον αριθμό σε 22, αυτό και μόνο, δείχνει ότι οι εκτιμήσεις της που δεν στηρίζονται σε μελέτη, ήταν υπερβολικά συντηρητικές. Κάλεσε τη δημοτική αρχή να εκμεταλλευτεί το νομικό παράθυρο που έχει ανοίξει και θα κλείσει,. όσον αφορά τις προσλήψεις.
Ο Παναγιώτης Πάλμος («Λαϊκή Συσπείρωση») αποδέχτηκε ανεπιφύλακτα την πρόταση των εργαζομένων υπενθυμίζοντας ωστόσο τη θέση της παράταξής του, για χρηματοδότηση της καθαριότητας στους Δήμους, απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο Παναγιώτης Κόνσουλας («Βύρωνας: Καθαρή Επιλογή») προειδοποίησε ότι το 2018 δεν θα επιτραπεί προγραμματισμός νέων προσλήψεων λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων και εκτίμησε ότι η πρόταση του σωματείου είναι τεκμηριωμένη.
Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Βασιλική Σάρολα σημείωσε ότι η πρόσληψη 34 ατόμων μέσω της κοινωφελούς εργασίας επέφερε σημαντική βελτίωση στην καθαριότητα, προσωρινή όμως καθώς οι συμβάσεις τους θα λήξουν. Τόνισε ότι οι 22 προγραμματισμένες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν καλύπτουν τις ανάγκες της πόλης.
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο δήμαρχος Βύρωνα υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή είναι δέσμια των οικονομικών της δυνατοτήτων. Η μείωση των συλλεχθέντων απορριμμάτων από 26 σε 20 τόνους το χρόνο, μεταξύ 2010 και 2016, δεν αντισταθμίζει τη μείωση των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας από 6,5 σε περίπου 4,5 εκατ. ευρώ καθώς πολλά καταστήματα έκλεισαν ενώ αρκετοί δημότες δεν πληρώνουν τη ΔΕΗ ή κάνουν ρυθμίσεις. Γι’αυτό ο ίδιος μπορεί να προσλάβει μόνο 22 και για τον ίδιο λόγο, ο κομμουνιστής δήμαρχος της Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος έχει προγραμματίσει 14 προσλήψεις. Αντίθετα, όπως υποστήριξε, η δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη, με ένα εκατομμύριο πλεόνασμα, έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει 80 προσλήψεις. Τέλος, τόνισε ότι το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων της δημοτικής αρχής, που δίνει έμφαση στην ανακύκλωση, προσφέρει προοπτική βελτίωσης της καθαριότητας στην πόλη. Δεσμεύτηκε να το επαναφέρει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την ελπίδα ότι δεν θα τύχει της ίδιας αρνητικής αντιμετώπισης από το σωματείο και την αντιπολίτευση, όπως και πριν από δύο χρόνια.