ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΝΗΣ – Ζήτησε αντιμετώπιση του προβλήματος της ασφάλειας

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

Από αριστερά: Λ. Τριανταφύλλου, Αλ. Σωτηρόπουλος και Αθ. Οικονόμου

Ερώτηση με θέμα «Λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια του σχολικού συγκροτήματος Εργάνης», κατέθεσαν οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής κίνησης «Δύναμη Ελπίδας» Αλέξης Σωτηρόπουλος, Λευτέρης Τριανταφύλλου και Αθανάσιος Οικονόμου. Στην ερώτησή τους, που συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 23 Οκτωβρίου, αναφέρεται:

«Όπως γνωρίζετε, το σχολικό συγκρότημα της Εργάνης που φιλοξενεί καθημερινά μεγάλο αριθμό μαθητών όλων των σχολικών βαθμίδων που φοιτούν στα έξι σχολεία του (5ο και 11ο Δημοτικό Σχολείο, 3ο και 4ο Γυμνάσιο και 3ο και 5ο Λύκειο) αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρότατο πρόβλημα ασφάλειας τόσο κατά τις ώρες λειτουργίας των σχολείων όσο και μετά την λήξη του σχολικού προγράμματος. Η χρόνια έλλειψη φύλαξης, ο ελλιπής φωτισμός και η απρόσκοπτη είσοδος πεζών και τροχοφόρων στον χώρο που περικλείει το συγκρότημα, αλλά και στα σχολικά κτίρια, έχουν ως αποτέλεσμα κατά καιρούς:

α) την είσοδο σ` αυτό μεμονωμένων ή οργανωμένων εξωσχολικών στοιχείων κατά τις ώρες λειτουργίας των σχολείων, την προσέγγιση μαθητών με ύποπτα κίνητρα, την παρενόχληση ή τον προπηλακισμό απ` αυτά μαθητών ή ακόμη και βίαιες συγκρούσεις μεταξύ μαθητών και εξωσχολικών στοιχείων νεαρής ηλικίας,

β) την καταπάτηση και χρήση των χώρων του σχολικού συγκροτήματος από εξωσχολικά στοιχεία σε ώρες μη λειτουργίας των σχολείων για ύποπτες συναντήσεις και παράνομες ενέργειες (π.χ. ενδεικτικά χρήση ναρκωτικών ουσιών, μετά την οποία καταλείπονται τα υπολείμματα αυτής, όπως σύριγγες), που διευκολύνονται από την έλλειψη φύλαξης και τον ανεπαρκή φωτισμό,

γ) παρά την ύπαρξη συναγερμού, συνεχείς βανδαλισμούς σε ώρες μη λειτουργίας τους στα σχολεία, με συνέπεια την αφαίρεση ή καταστροφή σχολικού εξοπλισμού, που έχει αγορασθεί με χρήματα των πολιτών, και την αχρήστευση κοπιωδών και δαπανηρών ενεργειών για την συντήρηση, τον ευπρεπισμό και τον εξοπλισμό των συγκεκριμένων σχολείων και

δ) την απειλή ατυχημάτων από την είσοδο τροχοφόρων (όχι μόνο καθηγητών και γονέων, αλλά και δικύκλων μαθητών ή και τρίτων που επιδίδονται σε επικίνδυνους ελιγμούς μεταξύ των πεζών μαθητών) στο εσωτερικό οδικό δίκτυο του σχολικού συγκροτήματος που στερείται κυκλοφοριακής ρύθμισης ή σήμανσης, ιδίως κατά την έναρξη και παύση του σχολικού προγράμματος. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια, όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημανθεί, να εμποδίζεται η διέλευση των μαθητών από τη στάθμευση οχημάτων, να διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία και, ιδίως, να απειλείται η ασφάλεια των μαθητών. Μάλιστα, παρότι πριν δύο έτη – μετά από κατ’ αρχήν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου – με την υπ` αριθμόν 100/2015 απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αυτού λήφθηκε απόφαση και τοποθετήθηκαν ανακλινόμενες μπάρες στις εισόδους του σχολικού συγκροτήματος, οι μπάρες αυτές εν συνεχεία αυθαίρετα αφαιρέθηκαν και επανήλθαμε στην πρότερη επικίνδυνη κατάσταση.

Τμήμα του συγκροτήματος σχολείων της Εργάνης από την πλευρά της Ταταούλων.

Τα ανωτέρω, όπως είναι εύλογο, έχουν προκαλέσει τις επανειλημμένες έγγραφες και προφορικές διαμαρτυρίες της σχολικής κοινότητας, ενώ ο Δήμος μας έχει γίνει αποδέκτης πολλών επιστολών των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των έξι σχολείων που ζητούν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της ασφάλειας με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, πλην όμως μέχρι σήμερα το πρόβλημα παραμένει άλυτο.  Επειδή η διατήρηση μίας τέτοιας επικίνδυνης για την ασφάλεια των μαθητών κατάστασης γεννά ευθύνες για τον Δήμο μας και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τους πολίτες και τη σχολική κοινότητα, που αξιώνουν από αυτόν να εξασφαλίσει στα παιδιά μας ασφαλείς χώρους μάθησης, ερωτάσθε και παρακαλούμε όπως μας απαντήσετε, κατά τα άρθρα 61 παρ. 3 του ν. 3852/2010 και 86 παρ. 1 περιπτ. θ’ του ν. 3463/2006 στα εξής ερωτήματα:

Ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε άμεσα για την ενίσχυση της ασφάλειας του σχολικού συγκροτήματος της Εργάνης, ώστε οι μαθητές να φοιτούν εκεί απερίσπαστοι, και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών αυτών; Ειδικότερα, ενδεικτικά:

1) Αν, πότε και πως προτίθεσθε να ενισχύσετε την φύλαξη του σχολικού συγκροτήματος ;

2) Σε τι έκταση θα είναι η ενίσχυση του φωτισμού του σχολικού συγκροτήματος, που έχει ξεκινήσει πράγματι τις τελευταίες ημέρες;

3) Αν, πότε και πως προτίθεσθε να ενισχύσετε την εξωτερική περίφραξη του σχολικού συγκροτήματος και των σχολείων που το αποτελούν;

4) Αν, πότε και πως προτίθεστε να προβείτε στο κλείσιμο για λόγους ασφαλείας όλων των εισόδων του σχολικού συγκροτήματος της Εργάνης για όλα τα οχήματα (πλην εκείνων της τροφοδοσίας, του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής που θα μπορούν να εισέρχονται μόνο από την πλευρά της οδού Ταταούλων) ;»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ Μ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

«Κινούμαστε στην κατεύθυνση τα σχολεία να φυλάσσονται το βράδυ από ιδιωτική φύλαξη»

Απαντώντας στην ερώτηση της παράταξης Σωτηρόπουλου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μιχαήλ Καραγιάννης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Στην φροντίδα της δημοτικής αρχής είναι όλα τα σχολεία και όχι μόνο το συγκρότημα της Εργάνης. Έχει γίνει και γίνεται μια καλή δουλειά στα σχολεία. Πολλά προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Βάλαμε συναγερμούς στα σχολεία και είναι ένα βήμα να αποτρέψουμε τις φθορές. Ο φωτισμός είναι επαρκής. Κάγκελα δεν μπορούν να μπουν. Αν βάζαμε κάγκελα σε κάποιο σχολείο, θα ζητούσανε το ίδιο και τα άλλα σχολεία του Βύρωνα και θα χρειαζόταν… χιλιομετρα».

Όσον αφορά την αυθαίρετη αφαίρεση των ανακλινόμενων μπαρών που είχε τοποθετήσει ο Δήμος στις εισόδους του σχολικού συγκροτήματος, τόνισε ότι «Ο Δήμος πήρε μια απόφαση, την υλοποίησε και κάποιοι τα βγάλανε γιατί δεν τους βόλευε. Αυτό είναι απαράδεκτο. Πλέον εξετάζουμε την δυνατότητα να μπουν κώνοι μόνιμα».

Όσον αφορά τη φύλαξη των σχολείων υποστήριξε ότι «τα σχολεία φυλάσσονται το πρωί από τους φύλακες του Δήμου, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει αδυναμία φύλαξης τις απογευματινές και βραδινές ώρες λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο κ. Καραγιάννης αποκάλυψε ότι «Κινούμαστε στην κατεύθυνση τα σχολεία να φυλάσσονται το βράδυ από ιδιωτική φύλαξη. Το έχουμε δρομολογήσει και υπάρχουν ήδη κάποιες προσφορές». Υπογράμμισε δε ότι εκτός από τα σχολεία «Υπάρχει και μια πόλη που χρειάζεται φροντίδα. Τα προβλήματα είναι πολλά, το προσωπικό λίγο.»