ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ – Οι εργαζόμενοι καταγγέλουν προβλήματα σε υποδομές

0Shares

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου. Διακρίνονται τα μέλη του Δ.Σ. του σωματείου εργαζομένων Δήμου Βύρωνα Χρήστος Παναγιωτόπουλος, Λυκούργος Βασιλάκος, Πελαγία Μπίκα και Κώστας Μηναΐδης καθώς και εργαζόμενες στους Παιδικούς Σταθμούς.

Ακόμη και στο 3ο Παιδικό Σταθμό, τα πιο σύγχρονο από κτιριακή άποψη, οι εργαζόμενοι βλέπουν κίνδυνο υποβάθμισης λόγω δυσανάλογης αύξησης του αριθμού των παιδιών.

Παιδιά που μένουν εκτός Παιδικών Σταθμών, ανεπαρκής αριθμός κτιρίων και αιθουσών, υποδομές που δεν πληρούν τις προδιαγραφές για σύγχρονη προσχολική αγωγή, έλλειψη μονίμου προσωπικού και αδικαιολόγητη οικονομική επιβάρυνση των γονέων είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που επισημαίνει το σωματείο εργαζόμενων του Δήμου Βύρωνα και αντιπροσωπεία εργαζομένων στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της πόλης, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στις 25 Σεπτεμβρίου στο ΚΑΠΗ Αγ. Τριάδας.

Το σωματείο εργαζομένων υπολογίζει τον αριθμό των παιδιών που έμειναν εκτός Παιδικών Σταθμών φέτος σε 111 παιδιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, έγιναν 746 αιτήσεις για εγγραφές και επανεγγραφές από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 635 ήτοι 503 νήπια και 132 βρέφη.

Η εντεταλμένη σύμβουλος στους Παιδικούς Σταθμούς Λεμονιά Κλωνάρη διαψεύδει τον συγκεκριμένο αριθμό υποστηρίζοντας ότι το σωματείο στηρίχθηκε για τους υπολογισμούς του σε προσωρινά στοιχεία πριν ξεκαθαρίσει η πλήρης εικόνα με πλήθος διαγραφές. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία στη διάθεσή της, δεν ικανοποιήθηκαν 51 αιτήσεις (33 νήπια και 18 βρέφη) ενώ έχουν εξυπηρετηθεί όλες οι οικογένειες με δυο εργαζόμενους. Υπάρχουν γονείς που δεν εμμένουν στην αρχική αίτησή τους διότι προτιμούν είτε να χρησιμοποιήσουν το voucher τους (επιδότηση) για να εγγράψουν το παιδί τους σε ιδιωτικό Παιδικό Σταθμό, είτε να εγγράψουν τα προνήπια σε νηπιαγωγείο ή για άλλους λόγους (μετακόμιση κλπ).

Το δε μέλος του Δ.Σ. και πρώην πρόεδρος του σωματείου Χρήστος Παναγιωτόπουλος υποστηρίζει ότι έχουν συνυπολογίσει και τη δημιουργία νέου τμήματος (25 νήπια) στον 3° Παιδικό Σταθμό «που γίνεται σε βάρος της αίθουσας τραπεζαρίας και πολλαπλών χρήσεων αφού αυτή καταργείται για να μετατραπεί σε τάξη».

Το σωματείο πιστεύει ότι όλα τα παιδιά της πόλης πρέπει να γίνονται δεκτά δωρεάν στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, όπως ισχύει αντίστοιχα για το δημόσιο σχολείο. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει σε βάρος της ποιότητας της παρεχόμενης προσχολικής αγωγής. Επιρρίπτει ευθύνες στις δημοτικές αρχές για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετοί Παιδικοί Σταθμοί στις γειτονιές ώστε κάθε παιδί να πηγαίνει σε σταθμό της γειτονιάς του: «Τι έκαναν, για παράδειγμα, για να διεκδικήσουν τη σχολούσα κληρονομιά της οδού Νικηφορίδη; Εκεί, θα μπορούσε να γίνει ένας Παιδικός Σταθμός στο κέντρο του Βύρωνα. Δεν είναι μόνο θέμα έλλειψης χώρων και χρημάτων αλλά και πολιτικής βούλησης».

Σήμερα απαλλαγή από τα τροφεία στο Δήμο Βύρωνα δικαιούνται όσοι έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ. Οι υπόλοιποι μπορούν να διεκδικήσουν voucher με σκοπό την κάλυψη της δαπάνης από το δημόσιο. Οι εργαζόμενοι πάντως στο δημόσιο αποκλείονται από το voucher. Χάρη σε αυτές τις εξαιρέσεις υπολογίζεται ότι το 2017, συνολικά 143 παιδιά πλήρωναν τροφεία με το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών να καλύπτεται από τις επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, πέρα από τα τροφεία υπάρχουν και οι λεγόμενες κρυφές επιβαρύνσεις. Συγκεκριμένα, πολλοί γονείς στους 1ο-5ο και 7ο Παιδικούς Σταθμούς πληρώνουν 25 ευρώ το μήνα για σχολικό λεωφορείο. «Και φανταστείτε ότι το σχολικό λεωφορείο του 7ου που περνάει από όλες τις γειτονιές του Βύρωνα πριν φτάσει στον Καρέα δεν έχει ούτε κλιματισμό. Τα παιδιά, λόγω των συχνών στάσεων, ταλαιπωρούνται δυόμιση ώρες» σημειώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος. Αρκετές φορές εξάλλου, σε όλους τους Παιδικούς Σταθμούς, γονείς αλλά ακόμη και παιδαγωγοί βάζουν το χέρι στην τσέπη για την αγορά αναλώσιμων ή για επισκέψεις παιδαγωγικού χαρακτήρα: «Αυτά που προσφέρει ο Δήμος δεν επαρκούν για τις δράσεις που αναπτύσσουν οι παιδαγωγοί με τα παιδιά».

Οι προδιαγραφές όσον αφορά την αναλογία νηπίων –παιδαγωγών τηρούνται πλην ειδικών περιπτώσεων όπως ασθένεια νηπιαγωγού: δύο ανά 25 παιδιά. Δεν ισχύει όμως το ίδιο όσον αφορά την αναλογία βρεφών και βρεφοκόμων που είναι 2 ανά 12 βρέφη αντί για τρεις. Το σωματείο ζητεί να υπάρξει και ειδική μέριμνα για τα νήπια με ειδικές ανάγκες (περίπου 12 στο Βύρωνα), που χρήζουν παράλληλης στήριξης. Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά το προσωπικό είναι ότι περίπου οι μισοί παιδαγωγοί είναι συμβασιούχοι με ετήσιες συμβάσεις του ΕΣΠΑ που ανανεώνονται. Θέση του σωματείου είναι ότι οι Παιδικοί Σταθμοί θα πρέπει να εξυπηρετούνται από μόνιμους εργαζόμενους.

Το σωματείο επισημαίνει και προβλήματα υποδομών. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι στο 7ο Παιδικό Σταθμό η κουζίνα είναι πολύ παλιά και ο αύλειος χώρος με κράσπεδο, ακατάλληλος. Παράπονα έχουν και για τις αυλές του 4ου (ακάλυπτος πολυκατοικίας) και του 2ου (υπερβολικά μικρή). Στον 9ο εκτιμούν ότι ο Δήμος καθυστέρησε υπερβολικά να αντικαταστήσει τα παλιά παιχνίδια της Παιδικής Χαράς και αυτό μετά από επανειλημμένες παρεμβάσεις του σωματείου.

Πέρα από τις ευθύνες της δημοτικής αρχής, το σωματείο επισημαίνει και τις ευθύνες του κράτους που δεν φρόντισε να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση στους Δήμους για τη διαχείριση και τη συντήρηση των Παιδικών Σταθμών ενώ καθιέρωσε ένα θεσμικό πλαίσιο που αποθαρρύνει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.