Ο Δήμος Γλυφάδας «παγώνει» το Glyfadexit αλλά υιοθετεί ψήφισμα- προειδοποίηση προς τον ΣΠΑΥ

0Shares

Η δημοτική αρχή Γλυφάδας του Γιώργου Παπανικολάου δεν διέβη τον Ρουβίκωνα της αποχώρησης του Δήμου από τον Σύνδεσμο Προστασίας  & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).

Αντί για έξοδο από τον Σύνδεσμο (Glyfadexit) το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης υιοθέτησε στις 13/11, ομόφωνα ένα ψήφισμα, όπου εξουσιοδοτεί τους τρεις εκπροσώπους του στο Δ.Σ. του ΣΠΑΥ να προβούν σε επαφές με τη διοίκηση και το προσωπικό του Συνδέσμου καθώς και με άλλους Δήμους-μέλη, προκειμένου να συντάξουν και να καταθέσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, έκθεση που θα περιέχει αποτίμηση των πεπραγμένων του Σ.Π.Α.Υ. για την περίοδο 2010-2019 και εκτίμηση των μελλοντικών δυνατοτήτων και της προοπτικής από τη συμμετοχή του Δήμου Γλυφάδας.

Το ψήφισμα υπερψήφισε εκτός από την παράταξη του δημάρχου και η «Γλυφάδα γυρίζει Σελίδα» του Στέλιου Θεοδοσόπουλου ενώ οι παρατάξεις «Ανατροπή στη Γλυφάδα» του Αναστάσιου Ταστάνη (ΣΥΡΙΖΑ) και «Δυνατή Γλυφάδα- Νέα Αρχή» του Γεράσιμου Φιλόπουλου (ΚΙΝ.ΑΛ.) απείχαν εξασφαλίζοντας έτσι την επίτευξη ομοφωνίας.

Η κριτική που άσκησαν ο δήμαρχος Γλυφάδας και σύμβουλοι του στη διοίκηση του ΣΠΑΥ υπήρξε δριμύτατη (αν και απέφυγαν να κατονομάσουν τον απερχόμενο πρόεδρο Βασίλη Βαλασόπουλο και αντιπρόεδρο Παναγιώτη Αγγελόπουλο). Παρουσίασαν τον Σύνδεσμο ως έναν φορέα που ενώ λαμβάνει τεράστια ποσά από τους δημότες της Γλυφάδας, δεν τα ανταποδίδει. Κάποιοι σύμβουλοι της συμπολίτευσης πρότειναν ο Δήμος να διαχειριστεί ο ίδιος όλα τα θέματα πολιτικής προστασίας στα όρια του με το βουνό αξιοποιώντας τα χρήματα που πληρώνει μέχρι τώρα ως ετήσια συνδρομή στον Σύνδεσμο.

Το απερχόμενο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΠΑΥ Θανάσης Ηλιόπουλος και Συμπαραστάτης του δημότη στο Δήμο Γλυφάδας, διέψευσε ότι «δεν έγινε τίποτα στη Γλυφάδα και στο βουνό» αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα έργων την τελευταία πενταετία. Πέραν τούτου, ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο της Γλυφάδας είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για το έργο του Συνδέσμου μέσω των τριών εκπροσώπων του. Ωστόσο, τηρώντας αποστάσεις από την απερχόμενη διοίκηση, υπογράμμισε ότι «είναι άλλο πράγμα να υπερασπίζεσαι πολιτικές της εκάστοτε διοίκησης και άλλο πράγμα να υπερασπίζεσαι τον Σύνδεσμο».

Το περιεχόμενο του ψηφίσματος που υιοθέτησε το Σώμα, αν και επικριτικό για τον ΣΠΑΥ, ήταν πιο ήπιο από την αρχική προφορική εισήγηση του δημάρχου και παρεμβάσεις συμβούλων της συμπολίτευσης.

Το ενδεχόμενο του Glyfadexit όμως παραμένει επίσημα στο τραπέζι. Στο ψήφισμα τονίζεται ότι θα υπάρξει αξιολόγηση προκειμένου να κριθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου η αποχώρηση ή μη του Δήμου από τον Σύνδεσμο.

Η ανοχή ή αποδοχή του ψηφίσματος από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που υπερασπίστηκαν τη συμμετοχή του Δήμου Γλυφάδας στον ΣΠΑΥ, εξηγείται από το γεγονός ότι η παραμονή διασφαλίζεται τουλάχιστον προσωρινά. Παράλληλα, οι ίδιες παρατάξεις εξήγησαν ότι παρά την υποστήριξη τους προς τον θεσμό του ΣΠΑΥ, επιθυμούν και εκείνες βελτίωση της διαχείρισης του.

Έτσι, η δημοτική αρχή της Γλυφάδας δύναται να χρησιμοποιήσει το ψήφισμα ως διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στη διοίκηση του ΣΠΑΥ.

 

TO ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΥ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Ο Δήμος Γλυφάδας συμμετέχει στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.) ήδη από την ίδρυσή του το 1992. Μάλιστα είναι ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό συμμετέχων Δήμος και καταβάλει ένα σημαντικό ποσό κάθε χρόνο για την επίτευξη των σκοπών του. Ειδικότερα, από το έτος 2014 έως σήμερα, δηλαδή σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, ο Δήμος Γλυφάδας έχει ενισχύσει τον προϋπολογισμό του Σ.Π.Α.Υ. με το ποσό των 699.975,54 €, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αρμόδιας Οικονομικής Υπηρεσίας. Παρά το μεγάλο κόστος συμμετοχής για τον Δήμο μας και κατ’ επέκταση για τους δημότες του στον Σύνδεσμο, ο τελευταίος δεν λειτουργεί με τρόπο που να προκύπτει με ξεκάθαρο τρόπο ότι εξυπηρετεί τους καταστατικούς σκοπούς του, καθόσον φαίνεται ότι έχει περιοριστεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια η προσπάθεια για την ανάπτυξη και προστασία του Υμηττού, έχει μειωθεί η ερευνητική δραστηριότητα και έχουν περιοριστεί οι διαδημοτικές επιχειρηματικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Εξαιτίας των ανωτέρω, οι δημότες της Γλυφάδας, όπως και της ευρύτερης περιοχής, δεν έχουν εισπράξει τα τελευταία χρόνια αντίστοιχη με τα προηγούμενα χρόνια ωφέλεια από την συμμετοχή του Δήμου τους στον Σύνδεσμο υπό τη μορφή της ανάδειξης του περιαστικού φυσικού περιβάλλοντος ή της ενεργού συμμετοχής τους σε δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ή καθ’ οιονδήποτε άλλο τρόπο.

Για το λόγο αυτό και προκειμένου ο Δήμος μας να είναι σε θέση με διαφανή και ξεκάθαρο τρόπο να παρουσιάσει στους δημότες του την αποδοτικότητα των διενεργούμενων δαπανών θα πρέπει αφενός μεν να γίνει κριτική αποτίμηση των πεπραγμένων του Συνδέσμου κατά τα τελευταία έτη, αλλά και να αξιολογηθούν οι περαιτέρω δυνατότητες της αναπτυξιακής προοπτικής του. Τα αποτελέσματα της αποτίμησης και της αξιολόγησης θα αξιοποιηθούν προκειμένου να κριθεί, αν είναι προς το συμφέρον του Δήμου Γλυφάδας και των δημοτών του η συνέχιση της συμμετοχής μας στον Σ.Π.Α.Υ., ώστε σε επόμενη συνεδρίαση να αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο η αποχώρηση ή μη του Δήμου μας από τον Σύνδεσμο.

Προς τούτο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γλυφάδας εξουσιοδοτεί τους εκ των μελών του Δημήτριο Τσαμπίρα, Ιωάννη Σκαλτσά και Στυλιανό Θεοδοσόπουλο, όπως προβούν σε επαφές με την διοίκηση και το προσωπικό του Συνδέσμου και τους άλλους συμμετέχοντες Δήμους, καθώς και σε κάθε άλλη ενέργεια προκειμένου να συντάξουν και να καταθέσουν στο Συμβούλιό μας έκθεση που θα περιέχει αποτίμηση των πεπραγμένων του Σ.Π.Α.Υ. των τελευταίων δύο δημοτικών περιόδων και εκτίμηση των μελλοντικών δυνατοτήτων και της προοπτικής από τη συμμετοχή του Δήμου Γλυφάδας στον Σύνδεσμο.

 

Παρακολουθείστε τη συζήτηση για τον ΣΠΑΥ (από το 30ο λεπτό έως 2:07:50) στο βίντεο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας (13-11-2019)

https://www.youtube.com/watch?v=IbmSNyrjF7A