Ομιλία του Δημάρχου Ζωγράφου για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

Print Friendly, PDF & Email

«Αγαπητοί συμπολίτες

Σεβαστοί ιεράρχες

Αξιότιμα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου…

Σήμερα, όπως κάθε χρόνο για εμάς τους Έλληνες στις 28 Οκτωβρίου, αναδύεται η ιστορική  μνήμη και συναντιέται με το παρόν μας. Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος υπήρξε ένας ολοκληρωτικός πόλεμος, που στοίχισε στην ανθρωπότητα πάνω από εξήντα εκατομμύρια νεκρούς. Αποτέλεσε την πιο εκτεταμένη γεωγραφικά και δαπανηρή σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους, ένοπλη αναμέτρηση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο Ναζισμός και ο φασισμός εκκόλαψαν για χρόνια το αυγό του φιδιού.

Μεγάλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις και πολλές άλλες μικρότερες έγιναν θρύψαλα μπροστά στην κατακτητική ορμή της Γερμανίας και των συμμάχων της. Χώρες όπως η Γαλλία, ανάμεσα στους μεγάλους νικητές  του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, έπεσαν σα χάρτινος πύργος. Ο πόλεμος δεν άργησε να χτυπήσει και την πόρτα της Ελλάδας. Η αντίδραση των Ελλήνων υπήρξε ακαριαία. Το Ελληνικό ΟΧΙ που γιορτάζουμε σήμερα ακούστηκε μέχρι τα πέρατα του κόσμου. Οι επίδοξοι εισβολείς, οι Ιταλοί του Μουσουλίνι, βρέθηκαν μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της στρατιωτικής ιστορίας. Ο ελληνικός στρατός πρόβαλλε σθεναρή αντίσταση και στη συνέχεια  πέρασε στην αντεπίθεση καταδιώκοντας τους Ιταλούς στην Αλβανία. Οι Έλληνες, για άλλη μια φορά έγραφαν ιστορία. Άφησαν το αποτύπωμά τους, στις σελίδες της σύγχρονης ιστορίας και αναπτέρωσαν το ηθικό των συμμαχικών δυνάμεων, αφού έως τότε είχαν υποστεί μόνο ήττες. Οι λαοί της Ευρώπης είδαν την πρώτη αχτίδα φωτός μέσα στο ζόφο της γερμανοιταλικής επέλασης στα κράτη τους. Είδαν την πρώτη νίκη. Οι Έλληνες ξανασυναντήθηκαν με το πεπρωμένο τους. Στα βουνά της Ηπείρου, για άλλη μια φορά, έδωσαν τον ωραίο αγώνα για την πατρίδα. Οι πολεμικοί παιάνες από το  Μαραθώνα και τις Θερμοπύλες έσμιξαν με το Θούριο του Ρήγα και τον Ύμνο της Ελευθερίας. Ο λαός έκανε και πάλι το θαύμα του. Η θυσία, ο ηρωισμός, η αυταπάρνηση των Ελλήνων προκάλεσε και πάλι το θαυμασμό της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Οι ιστορικές καταγραφές και οι μνήμες για τον ανυπέρβλητο αγώνα των Ελλήνων το 1940 μόνο δέος προκαλούν. Κάτω από σκληρές και απάνθρωπες τις περισσότερες φορές συνθήκες όλοι οι Έλληνες, πρόταξαν το εθνικό συμφέρον και έδωσαν τον υπέρ πάντων αγώνα για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και τη σωτηρία της πατρίδας. Ξεπέρασαν τον εαυτό τους κάνοντας το ιστορικό τους χρέος. Μια ακόμη ηρωική πράξη, μια πράξη εκτός ορίων, εκτός λογικής, αφού ο Ελληνικός λαός πολέμησε και αντιστάθηκε σε δυο πάνοπλους εισβολείς, με πενιχρά στρατιωτικά μέσα και με μοναδικό όπλο του την αγάπη για την πατρίδα.

Μια αγάπη που οδηγεί στην υπέρβαση. Είναι η υπέρβαση των ορίων της λογικής, είναι ο ηρωισμός και η αυταπάρνηση. Μια τέτοια ιστορική στιγμή υπέρβασης υπήρξε και η νίκη του στρατού μας στο Αλβανικό μέτωπο. Υπέρβαση ήταν και η τριετής αντίσταση των Ελλήνων στις δυνάμεις κατοχής του Άξονα. Όπως στις Θερμοπύλες όπου η φιλοπατρία οδήγησε τους μαχητές σε ένα στρατιωτικά απονενοημένο διάβημα, έτσι και το 1940, με το βροντερό τους ΟΧΙ οι Έλληνες έκαναν την ανθρωπότητα να μιλήσει για τον ηρωισμό και τη μεγαλειώδη αυτοθυσία τους. «Μας έλεγαν τρελούς» λέει ο στρατηγός Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του, για την επανασταση του 1821, περιγράφοντας στην ουσία έναν άνισο αλλά νικηφόρο αγώνα. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η διαχρονική απάντηση στην απαίτηση να παραδώσουμε την πατρίδα. ΌΧΙ.

Συμπολίτισσες και συμπολίτες

Η 28η Οκτωβρίου, σε πείσμα όσων προσπαθούν να την υποβαθμίσουν, σε πείσμα όσων αποπειρώνται να μας ποτίσουν με το δηλητήριο της ιστορικής λήθης, αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα ορόσημα στην ιστορία του Ελληνισμού. Είναι ένας ακόμη τροφοδότης της συλλογικής μας μνήμης, ένα ακόμη ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία μας. Ο σημερινός εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940, πέρα και πάνω από όλα τα άλλα αποτελεί κατά βάση τη μεγάλη ευκαιρία για εθνική περισυλλογή και εγρήγορση. Εμπνέει και κινητοποιεί. Ενισχύει στον υπέρτατο βαθμό την εθνική ομοψυχία. Καλλιεργεί τη συνεργασία και θωρακίζει τη δημοκρατία. Οι Έλληνες όταν είμαστε ενωμένοι και δίνουμε κοινό αγώνα κάνουμε θαύματα. Το έχουμε κάνει πολλές φορές στην ιστορία μας και αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε.

Χρέος μας είναι να θυμόμαστε και να τιμούμε τους ήρωές μας που έπεσαν, που αντιστάθηκαν και ενέπνευσαν όλο τον κόσμο. Το παράδειγμά τους μας εμπνέει και μας οδηγεί. Δεν θα λησμονήσουμε τους αγώνες των προγόνων μας για την ελευθερία και την ανεξαρτησία. Δεν θα ανεχτούμε τις σειρήνες της απαξίωσης και ακύρωσης της ιστορίας μας. Σε τελευταία ανάλυση δεν θα αγνοήσουμε και δεν θα διαγράψουμε το παρελθόν μας.

Σήμερα οι σειρήνες του πολέμου ηχούν δίπλα μας. Παρόμοιοι ολοκληρωτισμοί, δείχνουν αμετανόητοι. Καταπατούν κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπισμού. Αμφισβητούν το διεθνές δίκαιο και προβαίνουν σε πράξεις που θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για όλο τον κόσμο.

Για αυτό πρέπει να είμαστε πανέτοιμοι μονιασμένοι και αποφασιστικοί. Η μοίρα της Ελλάδας είναι γραμμένη από τα πανάρχαια χρόνια, να αγωνίζεται για πανανθρώπινες αξίες, για τα απαρασάλευτα ιδανικά της τιμής, της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Όλα αυτά αποτελούν το μεγάλο αποτύπωμα των Ελλήνων στην παγκόσμια ιστορία.

Αυτά που με αίμα και ιδρώτα μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας να τα παραδώσουμε αυτούσια στων παιδιών μας τα χέρια. Το φως της εθνικής μας ελευθερίας να οδηγεί πάντα το μυαλό και τα βήματα κάθε Έλληνα.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940

Ζήτω ο αγώνας για την ελευθερία και την ειρήνη.

Χρόνια Πολλά στην Ελλάδα χρόνια Πολλά σε όλες και όλους».

 

Πηγή: Τα Νεα του Ζωγράφου