«ΜΠΛΟΚΟ» ΣΤΗ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΒΥΡΩΝΑ – Όρος το όνομα για την πρόσβαση στα γήπεδα του Δήμου

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

O Ξενοφώντας Χολέβας, ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους Σταύρο Τζιορτζιώτη και Σωτήρη Παπαμιχαήλ.

O αντιδήμαρχος Δημήτρης Κόκκαλης αποδέχτηκε το αίτημα των αθλητικών σωματείων υπό τον όρο να διασφαλιστεί η δυνατότητα των παιδιών της πρώην «Αναγέννησης Βύρωνα» να συνεχίζουν να προπονούνται και να συμμετέχουν σε αγώνες.

Ο Παναγιώτης Πάλμος απείχε από τη ψηφοφορία θεωρώντας ότι η απόφαση του Σώματος δεν καλύπτει απόλυτα τα παιδιά της πρώην «Αναγέννησης Βύρωνα».

 

«Το κάναμε Μακεδονικό – Σκοπιανό» Μ’ αυτά τα λόγια σχολίασε τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα της 19ης Νοεμβρίου, για τη μετονομασία της Αναγέννησης Βύρωνα σε Α.Ε.Κ. Βύρωνα 2018, ο πρόεδρος του Σώματος Κώστας Αγγέλης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα (απείχε ο Παναγιώτης Πάλμος), να δώσει προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, στο τροποποιημένο σωματείο «ΑΕΚ Βύρωνα 2018» για επαναφορά της παλιάς του ονομασίας, εφόσον θέλει να διατηρήσει το δικαίωμα χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου.

Οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων αθλητικών σωματείων δεσμεύτηκαν να απορροφήσουν τα εγγεγραμμένα παιδιά στο τροποποιημένο σωματείο, σε περίπτωση που προκύψει πρόβλημα για τη συνέχιση της προπόνησης ή της συμμετοχής τους σε αγώνες και μάλιστα χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Τέλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κατέστησαν σαφές ότι θα ζητήσουν από το τροποποιημένο σωματείο να κατεβάσει τα σύμβολα της ΑΕΚ που χρησιμοποιεί στα γήπεδα.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ελαφρώς ηπιότερη από την πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστου Γώγου, που είχε ζητήσει να δοθεί προθεσμία για την αλλαγή ονόματος μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου. Ο δε κ. Πάλμος αιτιολογώντας τη διαφοροποίηση της ψήφου του, υποστήριξε ότι αντιτίθεται μεν στη μετονομασία της Αναγέννησης Βύρωνα αλλά θεωρεί ότι η απόφαση του Σώματος δεν καλύπτει απόλυτα τα παιδιά του σωματείου. Την απόφαση υπερψήφισαν η παράταξη της δημοτικής αρχής Κατωπόδη, οι παρατάξεις Γώγου, Μπαντή, Σωτηρόπουλου, Κόνσουλα, Τζιορτζιώτη και οι ανεξάρτητοι με επικεφαλής την κυρία Σάρολα.

Η μετατροπή του ιστορικού Βυρωνιώτικου σωματείου χάντμπολ«Αναγέννηση» σε θυγατρική της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, θεωρήθηκε αθέμιτος ανταγωνισμός από τα άλλα αθλητικά σωματεία αλλά και κερκόπορτα για εισαγωγή φαινόμενων οπαδισμού στην πόλη.

Σε κοινή επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο, τα αθλητικά σωματεία του Βύρωνα  υποστήριξαν ότι η συγκεκριμένη μετατροπή «μας βρίσκει όλους αντίθετους τόσο σε σχέση με τις ανάγκες και δυνατότητες του Δήμου μας, όσο και σε σχέση με την αθλητική μας φιλοσοφία» (…) «Ζητούμε από εσάς ως το ανώτερο θεσμικό όργανο του Βύρωνα, να αναγνωρίσετε όλες αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν και θα προκύψουν στο μέλλον και να μη γίνεται δεκτή καμία τέτοια τροποποίηση αθλητικών σωματείων του Βύρωνα, να μετατρέπονται σε παραρτήματα ομάδων που ουδεμία σχέση έχουν με το Βύρωνα. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε τον αθλητισμό, όπως έχουμε επιλέξει να γίνεται στην περιοχή μας, υπηρετώντας το παιδί την οικογένεια και την κοινωνία, χωρίς να επιτρέπουμε να παρεισφρήσουν στο Βύρωνα οι παρενέργειες του οπαδισμού των μεγάλων ομάδων».

Όπως επισήμανε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου, Ξενοφώντας Χολέβας, που μίλησε εκ μέρους όλων των Αθλητικών σωματείων του Βύρωνα, παρά το γεγονός ότι η πρώην Αναγέννηση κατέθεσε με άλλο όνομα και καταστατικό, εκπρόθεσμα (στις 25/9 αντί για 30/6) αίτημα παραχώρησης αθλητικών χώρων του Δήμου, το παραχωρητήριο εκδόθηκε σε 3 εργάσιμες μέρες όταν για άλλα σωματεία φτάνει το μήνα.

Η αλλαγή ονόματος και καταστατικού είχε αποφασισθεί με Γενική Συνέλευση της Αναγέννησης από τον Μάιο, ωστόσο έγινε γνωστή στα άλλα σωματεία μετά την παραχώρηση αθλητικών χώρων και μετά από ανάδειξη του θέματος από τον επικεφαλής της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης Βύρωνα Χρήστο Γώγο. Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Χολέβας τόνισε ότι «Έχει γίνει σίγουρα κακή εκτίμηση της κατάστασης. Κάποιοι χειρίστηκαν προσωπικά εκτός θεσμικών οργάνων και εν κρυπτώ εδώ και 7 μήνες το θέμα, ίσως γιατί πίστεψαν ότι δεν είναι τόσο σοβαρό όσο τελικά είναι. Ίσως εσκεμμένα έχουν γίνει αυτοί οι χειρισμοί και οι παραλείψεις εξυπηρετώντας συγκεκριμένα να παραχωρηθούν προσβάσεις στους αθλητικούς μας χώρους σε αυτούς που έχουν οικονομική ισχύ και προφανώς πολιτική υποστήριξη, κόντρα στα συμφέροντα των Παιδιών του  Βύρωνα…!»

Ο κ. Χολέβας, ωστόσο, υπογράμμισε ότι «τιμούμε την ΑΕΚ σαν το μεγαλύτερο προσφυγικό σωματείο της καρδιάς μας» και εξήγησε ότι η αντίθεση των αθλητικών σωματείων αφορά μόνο σε αυτή τη στρατηγική δικτύωσης των μεγάλων ομάδων, όπου, για παράδειγμα, ο Ολυμπιακός έχει πλέον 57 αντίστοιχα τοπικά παραρτήματα στην Ελλάδα και ο Παναθηναϊκός 43 : «Στα γήπεδά μας θέλουμε μόνο τα σύμβολα του Βύρωνα !». Καλούμεθα σήμερα να προστατέψουμε το Βύρωνα και να απαντήσουμε όλοι μαζί ότι ο Βύρωνας δεν έχει τέτοιες ευκαιρίες για κανέναν, δεν θα ενδώσουμε σε τέτοιες προτάσεις κανενός και ο Αθλητισμός του Βύρωνα θα παραμείνει Βυρωνιώτικος όπως ήθελαν οι γονείς και οι παππούδες μας από το 1924 που ξεκινήσαμε να αθλούμαστε ξυπόλυτοι, πάμφτωχοι αλλά πολύ αξιοπρεπείς …αυτός είναι ο Βύρωνας μας, προσέξτε μην τραυματίσετε αυτή την περηφάνια ! (…) Η επόμενη μέρα αθλητικά θέλουμε να μας βρει ξανά με την Αναγέννηση Βύρωνα, ένα ιστορικό σωματείο που έπαιξε και παίζει σημαντικότατο ρόλο στο χάντμπωλ του Βύρωνα και της Ελλάδας».

Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Κόκκαλης σημείωσε ότι το νέο σωματείο όπως προέκυψε από τη μετονομασία της Αναγέννησης έχει ήδη γίνει μέλος της Ομοσπονδίας χάντμπωλ και απασχολεί παιδιά με τα χρώματα της ΑΕΚ, στο Βύρωνα.

Παρά το γεγονός ότι ήδη από την αρχική του τοποθέτηση συναίνεσε στο αίτημα των σωματείων για επαναφορά της παλιάς ονομασίας, έθεσε ως προϋπόθεση να υπάρξει μέριμνα για τη διασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών του σωματείου να συνεχίζουν να προπονούνται και να συμμετέχουν σε αγώνες.