epikoinonia[@]epikoinonia.info

MΙΛΤΟΣ ΜΠΑΝΤΗΣ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ»

 

img_1795

 

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις»

♦Ο δήμαρχος Άκης Κατωπόδης μαζί με στελέχη της δημοτικής αρχής πραγματοποίησε περιοδείες και ομιλίες στις γειτονιές του Βύρωνα, με σκοπό να επικοινωνήσει και να ανταλλάξει απόψεις με τους πολίτες. Πώς αξιολογείτε την παραπάνω εκστρατεία; Πόσο μεγάλη πρόκληση είναι και για την παράταξή σας, η επικοινωνία με τους πολίτες του Βύρωνα;

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να βρίσκεται καθημερινά δίπλα στον πολίτη, να αφουγκράζεται τις ανάγκες του και μέσα από τον ουσιαστικό διάλογο να επιλύει τα προβλήματα της καθημερινότητας, δημιουργώντας ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Ως εκ τούτου, η επικοινωνία και ο διάλογος με τους πολίτες αποτελεί προτεραιότητα για κάθε παράταξη που έχει ως στόχο να υπηρετήσει τους πολίτες και όχι να εξυπηρετήσει τις όποιες προσωπικές φιλοδοξίες των στελεχών της.

Δυστυχώς, η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής προσομοιάζει περισσότερο με επικοινωνιακό τέχνασμα, παρά με γνήσια προσπάθεια να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας με τους πολίτες. Αν και οι περιοδείες πραγματοποιούνται με το πρόσχημα της κατάρτισης συμμετοχικού προϋπολογισμού, σημαντικές αποφάσεις, όπως ο καθορισμός των δημοτικών τελών, έχουν ήδη ληφθεί.με αποτέλεσμα εύλογα να αναρωτιέται κανείς αν ο διάλογος που πραγματοποιείται ανάμεσα στη δημοτική αρχή και την κοινωνία είναι ουσιαστικός και όχι απλά προσχηματικός. Μάλιστα, η δημοτική αρχή, στα δύο χρόνια θητείας της, δεν έχει συγκαλέσει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να παρουσιάσει το δημόσιο απολογισμό της. διαδικασία που σύμφωνα με το νόμο πραγματοποιείται σε ετήσια βάση. Γεγονός που εγείρει ακόμα περισσότερα ερωτηματικά για το κατά πόσο η διαβούλευση που πραγματοποιείται πρόκειται να επηρεάσει τις επιλογές της διοίκησης του Δήμου μας ή αν απλά αποτελεί μια διαδικασία χωρίς αντίκρισμα.

img_1795

«Οι εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας, για να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, είναι μία από τις προτεραιότητές μας».

Πόσο συνέβαλλε στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς σας ως αρχηγού δημοτικής παράταξης η εμπειρία της συμμετοχής σας στη διοίκηση του Νίκου Χαρδαλιά; Όσον αφορά το έργο της διοίκησης του προηγουμένου δημάρχου, τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για σας και ποιες ήταν οι αδυναμίες τις οποίες θέλετε να αποφύγετε;

Το έργο της διοίκησης του Νίκου Χαρδαλιά, όπως και κάθε δημοκρατικά εκλεγμένης διοίκησης, έχει κριθεί από τους πολίτες, οι οποίοι αποτελούν και τους τελικούς αξιολογητές όλων εμάς που έχουμε επιλέξει να ασχοληθούμε με τα κοινά. Είμαστε μία νέα, ανεξάρτητη παράταξη, μακριά από τη λογική των χρισμάτων και των «δαχτυλιδιών», που αποτελείται από νέους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν και από άτομα με σημαντική πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που καταθέτουν την εμπειρία τους. Έχουμε το δικό μας σχέδιο και όραμα για την πόλη και χαράζουμε τη δική μας πορεία, με ένα και μόνο στόχο: να κάνουμε τον Βύρωνα καλύτερο.

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τη βελτίωση της καθαριότητας στην πόλη αλλά και της ανακύκλωσης;

Το σημαντικότερο όλων είναι να εκπονηθεί ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, το οποίο να αντιμετωπίζει τις υπάρχουσες δυστοκίες χωρίς, όμως, να δημιουργεί ταυτόχρονα μεγαλύτερα και πιο δυσεπίλυτα προβλήματα, όπως συνέβη με την αρχική πρόταση της δημοτικής αρχής. Στο επίκεντρό του πρέπει να βρίσκεται, σύμφωνα και με την πρόταση που καταθέσαμε στο Δήμαρχο Βύρωνα τον περασμένο Νοέμβριο, η ενίσχυση του υπάρχοντος συστήματος ανακύκλωσης της πόλης, η αναβάθμιση του συστήματος μεταφόρτωσης ανακυκλούμενων υλικών και η δημιουργία σημείων συλλογής αδρανών υλικών. Η εκπόνηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου διευκολύνει και την υλοποίησή του, καθώς καθιστά δυνατή τη χρηματοδότησή του από σχετικά κονδύλια της Περιφέρειας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, η αποτελεσματική λειτουργία του τομέα της καθαριότητας εξαρτάται και από την ύπαρξη μιας καλής συνεργασίας ανάμεσα στη διοίκηση του Δήμου και τους εργαζόμενους, κάτι το οποίο δεν έχει καταφέρει να επιτύχει η σημερινή δημοτική αρχή. Η αγαστή συνεργασία μεταξύ τους επιτρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι διαθέσιμοι πόροι, ώστε ο τομέας καθαριότητας να προσφέρει υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες στους συμπολίτες μας, παρά τις σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό.

Πιστεύετε ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου εξαντλεί τις δυνατότητες άσκησης κοινωνικής πολιτικής λαμβάνοντας υπόψη το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο που επιβάλλουν οι κυβερνητικές πολιτικές του Μνημονίου και της λιτότητας;

Αν και πριν αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου, η δημοτική αρχή υποστήριζε προτάσεις και «λύσεις» μη συμβατές με το ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση από το 2010, είναι γεγονός ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα διαθέσιμα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, προς όφελος των πολιτών. Όμως, δυστυχώς, τα προγράμματα αυτά είναι ανεπαρκή, καθώς αδυνατούν να προσφέρουν ακόμα και μια υποτυπώδη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας. Εξάλλου, μόνο ένα μικρό ποσοστό των συμπολιτών μας που έχουν πληγεί σε σημαντικό βαθμό από την κρίση, μπορεί να επωφεληθεί από τα υπάρχοντα προγράμματα, με αποτέλεσμα ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας να αισθάνεται ότι βρίσκεται στο περιθώριο. Δεδομένων των συνθηκών, με την κρίση να διογκώνεται και ένα διαρκώς μεγαλύτερο ποσοστό της κοινωνίας να αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες, τα διαθέσιμα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής είναι σαν να δίνεις ασπιρίνη σε έναν βαριά άρρωστο.

dsc_1097

«Οι δημοτικοί χώροι ανήκουν σε όλους τους πολίτες. Θα πρέπει να αξιοποιούνται από τη δημοτική αρχή και όχι να τους διαχειρίζονται αυτόνομα ανεξάρτητοι φορείς ή ομάδες».

Η παράταξή σας έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα των αδέσποτων ζώων στην πόλη. Πόσο ικανοποιημένος είστε από τη δημοτική αρχή όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα;

Οι εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας, οι άνθρωποι που επιλέγουν να αφιερώσουν το χρόνο τους για να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, είναι μία από τις προτεραιότητές μας. Περιμέναμε ότι η δημοτική αρχή θα ήταν πιο υποστηρικτική απέναντι στην Εθελοντική Ομάδα για τα Αδέσποτα και την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα για να συνεχίσουν την εξαιρετική τους δράση. Δυστυχώς η πραγματικότητα μας διέψευσε, καθώς, μόνο μετά από παρέμβασή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, προβλέφθηκε ένα ποσό για τη σύναψη σύμβασης με κτηνίατρο για τη στείρωση των αδέσποτων ζώων, που αποτελεί υποχρέωση των Δήμων. Παρά, όμως, την εγγραφή του ποσού στον αντίστοιχο κωδικό του δημοτικού προϋπολογισμού, η σύμβαση ακόμα εκκρεμεί. Εντύπωση προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι στο νέο οργανόγραμμα του Δήμου Βύρωνα η Εθελοντική Ομάδα για τα Αδέσποτα δεν υπάγεται στο Γραφείο Εθελοντικής Δράσης, όπως θα ήταν λογικό, αλλά σε τμήμα της Διεύθυνσης Καθαριότητας. Δυσκολίες αντιμετωπίζει και η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας, η οποία εδώ και χρόνια συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία του Υμηττού. Είναι χρέος μας, ως δημοτική παράταξη, να είμαστε στο πλευρό τους και να ασκούμε πιέσεις τόσο προς τη δημοτική αρχή όσο και προς τον Σύνδεσμο Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), προκειμένου να τους παρέχουν τα απαραίτητα μέσα για να μπορέσουν να συνεχίσουν να διαφυλάσσουν έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει στην Αττική.

Υπάρχουν και άλλα θέματα που θα είχατε διαχειριστεί διαφορετικά από τη σημερινή δημοτική αρχή (αναφέρετε ενδεικτικά παραδείγματα);

Πέρα από το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, το οποίο είναι εξέχουσας σημασίας για την ποιότητα ζωής στην πόλη μας, έχουμε διαφορετική άποψη από τη σημερινή δημοτική αρχή και στον τρόπο με τον οποίο έχει διαχειριστεί την κατάληψη δημοτικών αναψυκτηρίων. Οι δημοτικοί χώροι ανήκουν σε όλους τους πολίτες και για αυτό το λόγο θα πρέπει να αξιοποιούνται από τη δημοτική αρχή και όχι να τους διαχειρίζονται αυτόνομα ανεξάρτητοι φορείς ή ομάδες. Πρότασή μας, την οποία διατυπώσαμε και στο πρόγραμμά μας το 2014, είναι το αναψυκτήριο του άλσους της Αγίας Τριάδας να λειτουργήσει ως πολυχώρος κοινωνικών δράσεων, ενώ αυτό του πάρκου της Ανάληψης να ξανανοίξει, αναλαμβάνοντας τη λειτουργία του άτομα με ειδικές ανάγκες όπως ήδη συμβαίνει με επιτυχία σε άλλους Δήμους. Και οι δύο χώροι πρέπει να λειτουργούν ως δομές του Δήμου, ενώ ως δημοτική δομή μπορεί να επαναλειτουργήσει και το κλειστό αναψυκτήριο της παιδικής χαράς της Νέας Ελβετίας.

Μία ακόμα διαφοροποίησή μας από τη σημερινή δημοτική αρχή είναι ότι δεν αντιλαμβανόμαστε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως «υπερασπιστή» των επιλογών της εκάστοτε Κυβέρνησης, ανεξάρτητα από την όποια ιδεολογική ή πολιτική «συγγένεια» που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στους διοικούντες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ανεξάρτητη και οι δημοτικές αρχές και το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων οφείλουν να επικροτούν ή να κατακρίνουν τις κυβερνητικές επιλογές με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των δημοτών. Σε αντίθετη περίπτωση, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται απλά σε μία αποκεντρωμένη δομή της κεντρικής εξουσίας. Ρόλος που, τουλάχιστον για όσους από εμάς πιστεύουμε στις δυνατότητες και τις προοπτικές της, δεν της αρμόζει.