Η κατάθλιψη δεν εμφανίζεται σε όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Αν οι αισιόδοξοι άνθρωποι βλέπουν τον κόσμο μέσα από ροζ γυαλιά , τα καταθλιπτικά άτομα φαίνεται να βλέπουν μέσα από μουτζουρωμένους φακούς με βαθύ γκρίζο χρώμα. Το αρνητικό γνωστικό τους ύφος είναι τρομερά επίμονο και κάποιοι υποστηρίζουν ότι η καταθλιπτική συμπεριφορά ξεκινά από την παιδική ηλικία με εμπειρίες οι οποίες δημιούργησαν στο άτομο το συναίσθημα της απαισιοδοξίας και της χαμηλής αυτοεκτίμησης. (Bratt & Homann, 1992, Cutler & Nolen-Hoeksema, 1991, Gibb, Alloy & Tierney, 2001). Σημασία δεν έχει το πρόβλημα αλλά πως το αντιμετωπίζουμε και πόσο το αφήνουμε να μας επηρεάζει αρνητικά . Η κατάθλιψη είναι μία διαταραχή της ψυχικής υγείας που μαστίζει την νέα γενιά και λειτουργεί ως τροχοπέδη στην εξέλιξη του ατόμου . Οι λόγοι στις μέρες μας ποικίλλουν εφόσον κατά την γνώμη μου η εργασιακή αστάθεια, η ανεργία, οι επιφανειακές διαδικτυακές σχέσεις και το εικονικό life style, είναι αρκετά για να πλήξουν σοβαρά ένα νέο. Βρισκόμαστε σε μία εποχή γεμάτη με ψεύτικες ανάγκες, πολλά θέλω τα οποία δεν καλύπτονται ή και να καλύπτονται η χαρά που σου δίνουν κρατάει τόσο λίγο. Αυτές οι ψεύτικες ανάγκες όταν είναι δύσκολο να καλυφθούν δημιουργούν στο άτομο το αίσθημα της ανικανότητας, όλα αυτά συνδυαστικά ή και όχι μπορούν να οδηγήσουν στην κατάθλιψη η οποία μπορεί να εμφανιστεί με τις παρακάτω ενδείξεις :
- Έλλειψη συγκέντρωσης
Η κατάθλιψη οδηγεί σε προβλήματα συγκέντρωσης στον εργασιακό χώρο, το άτομο βρίσκεται σε μία διαρκεί αναζήτηση. Προσπαθεί να θυμηθεί κάτι και αυτό του δημιουργεί μία εμμονή, η σκέψη αυτή δεν είναι παροδική αλλά έντονη και επίμονη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συγκεντρωθεί στην δουλεία του θέτοντας τον ευατό του σε επιπλέον προβλήματα.
- Μόνιμη θλίψη
Όλοι βιώνουμε το συναίσθημα της θλίψης κάποια περίοδο της ζωής μας με προφανή αιτία ή χωρίς. Όταν όμως το συναίσθημα διαρκεί και επιμένει για βδομάδες, αποτελεί σημάδι κατάθλιψης.
- Έλλειψη ενδιαφέροντος
Όταν το άτομο χάνει το ενδιαφέρον του για πράγματα που παλιά τον διασκέδαζαν και τον ευχαριστούσαν αυτό μπορεί να μην είναι μία απλή αδιαθεσία αλλά αρχή κατάθλιψης για αυτό καλό θα ήταν να μιλήσετε με κάποιο ειδικό έτσι ώστε να βγείτε από το τέλμα.
- Υπνηλία – αϋπνία
Στην μία περίπτωση ο πάσχων κοιμάται υπερβολικά θέλοντας να κρυφτεί από τις ίδιες του τις σκέψεις. Νιώθει ότι με αυτόν τον τρόπο θα ξεφύγει από τα συναισθηματικά του αδιέξοδα. Στην άλλη περίπτωση το άτομο παρουσιάζει αϋπνία εφόσον οι σκέψεις είναι αυτές που δεν τον αφήνουν να χαλαρώσει και να κοιμηθεί.
- Αλλαγές στην όρεξη
Στην περίπτωση που παρατηρήσετε αλλαγές στην όρεξη σας είτε με την μορφή της λαιμαργίας είτε με την απώλεια όρεξης για τροφή σε συνδυασμό και με κάποια άλλη ένδειξη επισκεφτείτε αμέσως κάποιον ειδικό.
- Άγχος
Το άγχος και το στρες είναι παθήσεις που μπορεί να πλήξουν την ψυχολογία ενός ατόμου, ανεξαρτήτως κατάθλιψης. Όταν όμως επιμένουν και συνδυάζονται και με άλλα συμπτώματα, είναι πιθανό να σχετίζονται με κατάθλιψη.
- Τάσεις αυτοκτονίας
Το πιο σοκαριστικό στην κατάθλιψη, είναι η επιθυμία του ατόμου να δώσει τέλος στην ζωή του. Αν κάνετε τέτοιες σκέψεις, πρέπει οπωσδήποτε μα επισκεφθείτε κάποιο ειδικό.
Υ.Γ ‘’ Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια φτιάξε μία λεμονάδα ‘’. Όλες αυτές οι διαταραχές μπορούν να αντιμετωπιστούν αρκεί να θες και εσύ να βγεις από αυτόν τον φαύλο κύκλο και για να βγεις, θα πρέπει να κάνεις αλλαγές γιατί πολύ απλά χωρίς αλλαγές η κατάσταση μένει στάσιμη και το πρόβλημα διογκώνετε. Κάπου διάβασα ότι ο ορισμός της παράνοιας είναι να κάνεις το ίδιο πράγμα, με τα εργαλεία, με τον ίδιο τρόπο ξανά και ξανά και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα. Είναι κάτι που σου δίνει τροφή για σκέψη εφόσον είναι τόσο απλό στο να το καταλάβεις αλλά τόσο δύσκολο στο να το εφαρμόσεις και να βγεις από το όποιο πρόβλημα σε απασχολεί.
Πηγές
L. Schacter, D.T. Gilbert, D. M. Wegner. (2012). Ψυχολογία . Εκδόσεις Gutenberg.
www.onmed.gr
Αρθρογράφος: Κωνσταντίνα Τουρλίδα Ειδική παιδαγωγός