ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΑΝΑΛΗΨΗΣ – Αντιπαράθεση για τη χρήση του πρώην δημοτικού αναψυκτηρίου

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

Η κατάληψη του πρώην δημοτικού αναψυκτηρίου του πάρκου Ανάληψης Βύρωνα (γνωστό και ως Μυρακτής) ξεκίνησε λίγες μέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων του τότε νεοεκλεγέντα δημάρχου Άκη Κατωπόδη, τον Σεπτέμβριο του 2014. Επρόκειτο για μια διαφορετική μορφή κατάληψης από εκείνη του πρώην δημοτικού αναψυκτηρίου «Λαμπηδόνα» στο πάρκο της Αγίας Τριάδας, που υφίσταται από το 2011, χρονιά κατά την οποία η Δημοτική Επιχείρηση (ΔΕΑΔΒ) έκλεισε τα δύο δημοτικά αναψυκτήρια.

Στην πρώτη περίπτωση, στην κατάληψη της «Λαμπηδόνας», που μετονομάστηκε σε Κοινωνικο-Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα (ΚΠΚΒ), συμμετείχαν μέλη της τότε δημοτικής αντιπολίτευσης και παρά την αντίθεσή του σε αυτή την κίνηση, ο τότε δήμαρχος Νίκος Χαρδαλιάς είχε δείξει ανοχή. Μάλιστα, παραβρέθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν υπέρ των απεργών χαλυβουργών το 2012.

Οι καταληψίες της «Λαμπηδόνας» μέσα από τις ανοικτές εκδηλώσεις και δράσεις τους, εξασφάλισαν την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας.

Αντίθετα, τα μέλη της Κατάληψης Ανάληψης ξεκαθάρισαν ότι μέλη δημοτικών παρατάξεων και κομμάτων είναι ανεπιθύμητοι στον χώρο, διοργανώνοντας πολιτιστικές εκδηλώσεις για ένα πιο κλειστό κοινό.

Το θέμα της Κατάληψης Ανάληψης επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή δηλώσεις του δημάρχου Βύρωνα στην εκπομπή «Δημοσκοπήσεις» του Attika TV στις 27 Σεπτεμβρίου, όπου εξέφρασε την πρόθεσή του να ανακτήσει τον χώρο. Μεταξύ άλλων ο κ. Κατωπόδης είπε: «Το αναψυκτήριο της Αναλήψεως μόλις είχαμε αναλάβει εμείς τη διοίκηση την 1η Σεπτέμβρη, στις 20 Σεπτέμβρη καταλήφθηκε από αναρχικές ομάδες. Προσπαθήσαμε με πολλούς τρόπους να τους πείσουμε να φύγουν. Δεν θέλαμε να έρθουμε σε συγκρούσεις, με την αστυνομία και με τα ΜΑΤ. Ίσως να μας καταλογιστεί ως αρνητικό. Επειδή μας το ζητούν συλλογικότητες για παιδιά με ειδικές ανάγκες, σκεφτόμαστε εκεί μαζί με την ανακαίνιση της παιδικής χαράς να διαμορφώσουμε ένα μέρος του πάρκου αυτού σε παιδική χαρά για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Θα απαιτήσουμε από τους πολίτες που έχουν καταλάβει τον χώρο να προχωρήσουν στην εκκένωσή του και να μας επιτρέψουν να κάνουμε αυτό το έργο, το οποίο θεωρούμε ότι είναι παρά πολύ σπουδαίο, περισσότερο τουλάχιστον από το να έχει καταληφθεί από τέτοιες ομάδες, οι οποίες πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι κάνουν εκεί».

Τα μέλη της Κατάληψης Ανάληψης, έκαναν σύντομη αιφνιδιαστική εμφάνιση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 20ης Νοεμβρίου, όπου δήλωσαν ότι «… δεν υπάρχει περίπτωση να αποχωρήσουμε από την Ανάληψη. Ο χώρος αυτός ανήκει στην κοινωνία, εμείς τον λειτουργούμε χωρίς όρους αγοράς με αλληλεγγύη». Ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι σιώπησαν μέχρι να αποχωρήσουν.

Το φέιγ βολάν που άφησαν μέσα στο δημαρχείο Βύρωνα, οι καταληψίες.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γώγος, του οποίου η τοποθέτηση για τον προϋπολογισμό είχε διακοπεί από τη εμφάνιση των καταληψιών, ξαναπήρε τον λόγο, σχολιάζοντας: «Πολλές από τις διεκδικήσεις που έχουνε είναι αποδεκτές. Δεν είναι λάθος να στηρίζουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αδύναμη θέση. Να δεχτώ ότι η προηγούμενη διοίκηση δεν διαχειρίστηκε σωστά τα αναψυκτήρια. Αυτό δεν δίνει σε κανένα το δικαίωμα να καταλαμβάνει τα σπίτια μας και να μας καθορίζει νόμους λειτουργίας. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Οι οργανωμένες συλλογικότητες πρέπει να ζητούν την άδεια του Δήμου για να κάνουν χρήση των χώρων του».

Στην προκήρυξή τους, οι αναρχικοί αναφέρουν μεταξύ άλλων όσον αφορά τον δήμαρχο Βύρωνα: «… δηλώνει δημόσια σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Δημοσκοπήσεις” του AtticaTV, ότι θα απαιτήσει από τον κόσμο της κατάληψης της Ανάληψης να προχωρήσει στην εκκένωση του κατειλημμένου αναψυκτηρίου καθώς του τον ζητήσανε συλλογικότητες (δεν μας είπε όμως ποιες) για να το χρησιμοποιήσουν γενικά και αόριστα ως χώρο στήριξης ΑμεΑ.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η Κατάληψη της Ανάληψης, πλυντήριο του Σύριζα δεν θα γίνει. Αναφερόμαστε στην τακτική των αριστερών διαχειριστών του κράτους από τη μία να επιβάλλουν δυσβάστακτες πολιτικές για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, και από την άλλη τα τοπικά τσιράκια τους να μετατρέπουν σε “κοινωνικά πλυντήρια” τα δημόσια κτήρια, σε χώρους δηλαδή που διαφημίζουν ότι παράγουν κοινωνικό έργο ενάντια στην φτώχεια και την εξαθλίωση, σε λογικές αλληλεγγύης!!! Από τη μία μας παίρνουν ολόκληρες τις ζωές δηλαδή, και από την άλλη μας προσφέρουν “απλόχερα” ένα φιλοδώρημα για να φυτοζωούμε. Αυτή η μοντέρνα αθλιότητα προφανώς και δεν θα μας βρει συνένοχους. Οπότε ας ξεχάσουμε τα σενάρια περί ”οικειοθελής” αποχώρησής μας, τα οποία ούτως η άλλως για τα επόμενα χρόνια δεν τα συζητάμε καν. Απλά λέμε: Ελάτε να μας βγάλετε.

Χυδαιότητα δεύτερη. Και που ξεπερνά τα όσα μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Σε μια ρητορική στην καλύτερη τύπου Τίνας Καφατσάκη, εκείνης της Συριζαίας δημάρχου Ζωγράφου θυμίζουμε που εκκένωσε τον χώρο της Βίλλας Ζωγράφου με μπροστάρη τον πολιτισμό, ξεχνώντας γρήγορα τις όποιες πολιτιστικές της ανησυχίες (καθώς η ΒΖ επέστρεψε μετά την εκκένωση στην ερημοποίηση), και στην χειρότερη, ρητορική δεξιάς εμπνεύσεως τύπου Γώγου, ο οποίος πριν ένα χρόνο για να ζητήσει την εκκένωση της κατάληψης μας, έβαζε μπροστά τις ευάλωτες ομάδες των προσφυγόπουλων, ο κος Άκης βάζει μπροστά μια διαφορετική κοινωνική ομάδα, αυτή των συνανθρώπων μας που χαρακτηρίζονται ΑμεΑ. Η αλληλεγγύη βέβαια της δημοτικής αρχής για τους ανθρώπους που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία αρχίζει και εξαντλείται στην εκκένωση της κατάληψης της Ανάληψης (…)

Παράλληλα, οι αναρχικοί παίρνουν θέση για την κατάληψη της «Λαμπηδόνας» αναγνωρίζοντας τις σημαντικές διαφορές φιλοσοφίας που έχουν σε σχέση με το Κοινωνικο-Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα:

«Το ΚΠΚΒ, χωρίς να είμαστε αρνητικοί σε αυτό που σήμερα έχει μετατραπεί, ήταν ένας κομβικός χώρος για την άνοδο του ποσοστού του αντιμνημονιακού (!) Σύριζα κατά την πρώτη του εκλογή. Είναι ένας χώρος επίσης, που κόμματα και παρατάξεις μπορούν να φιλοξενηθούν για να κάνουν εκδηλώσεις. Επίσης είναι και ο χώρος που (αν και έχει γίνει “αποσυριζοποίηση”) ακόμα Συριζαϊκά στελέχη, σύμβουλοι του πρωθυπουργικού γραφείου, πίνουν τα ποτά τους χωρίς να εκδιωχθούν, ή στελέχη του γραφείου της κας Δούρου μπορούν να διαφημίζουν ανεμπόδιστα τα “κοινωνικά πλυντήρια της αλληλλεγγύης” τους! Προφανώς και η Κατάληψη της Ανάληψης δεν είναι ένας τέτοιος χώρος. Αντίθετα είναι ο χώρος που όλοι οι προαναφερθέντες/ισες ειναι ανεπιθυμήτοι/ες».

Απαντώντας με ανακοίνωση, το Κοινωνικο-Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «επειδή ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ιδιωτικοποίηση ενός χώρου μπορεί να πάρει τόσο μια οικονομική/επιχειρηματική όσο και μια ιδεολογικο-πολιτική μορφή, η συνέλευση του ΚΠΚΒ είναι ανοιχτή, λειτουργεί με αμεσο-δημοκρατικό και αυτό-οργανωμένο τρόπο και αποκλείει από τη δράση της, μόνο όσους/όσες επιδεικνύουν αντικοινωνικές συμπεριφορές, ή προβαίνουν σε διακρίσεις και αποκλεισμούς με βάση τη φυλή, το χρώμα, την εθνική/εθνοτική προέλευση, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

 «(…) επιλέξαμε να μην ταυτιστούμε με καμιά ιδεολογικο-πολιτική δύναμη, τάση, παράδοση ή παράταξη. Κάτι τέτοιο όχι μόνο θα ενείχε τον κίνδυνο αφομοίωσης σε περίπτωση “που οι δικοί μας έρχονταν στα πράγματα”, αλλά και θα υπονόμευε τον καταστατικά δημόσιο χαρακτήρα του ΚΠΚΒ. Διότι, θα το μετέτρεπε σε μια κλειστή ομάδα, με λίγο ως πολύ αποκρυσταλλωμένη ιδεολογική ταυτότητα και προκαθορισμένα πολιτικά προτάγματα.

Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα αποτελούσαμε μια κοινωνική συλλογικότητα κατοίκων της γειτονιάς που παίρνει τη ζωή στα χέρια της και πειραματίζεται με την δημιουργία μη αλλοτριωμένων κοινωνικών σχέσεων, αλλά μια οργάνωση η οποία θα χρησιμοποιούσε το «κοινωνικό» ως προσωπείο για να προωθήσει την ιδεολογικο-πολιτική της δράση. Κατά συνέπεια, δεν βλέπουμε τίποτα αρνητικό στο να παραχωρούμε τη Λαμπηδόνα σε πολιτικά κόμματα, δημοτικές παρατάξεις, τοπικές  συλλογικότητες πολιτών, οικολογικές ομάδες κλπ που προσπαθούν να οργανώσουν την κοινωνική αυτοάμυνα απέναντι στην κεφαλαιο-κρατική λαίλαπα, με τον τρόπο που εκείνες κρίνουν δόκιμο».

Τέλος, το ΚΠΚΒ τονίζει ότι με βάση τις αρχές του και «επειδή εμείς δεν θεωρούμε ως προϋπόθεση την ιδεολογική ταύτιση προκειμένου να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας» είναι αντίθετο σε οποιοσδήποτε σχεδιασμό περιλαμβάνει «εκκένωση» της Κατάληψης Ανάληψης.

Όσοι ενδιαφέρονται να διαβάσουν ολόκληρα το κείμενα των δυο συλλογικότητων, μπορούν να βρουν την προκήρυξη της Κατάληψης Ανάληψης στην ενότητα «κείμενα-προκηρύξεις» της ιστοσελίδας katalipsianalipsis.espivblogs.net και την απάντηση του ΚΠΚΒ στον σύνδεσμο politistikokentrovirona.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html .

 

Eίναι αυτό ερημοποίηση;

Σύμφωνα με την προκήρυξη που δημοσιοποίησαν τα μέλη της Κατάληψης Ανάληψης Βύρωνα, η Συριζαία δήμαρχος Ζωγράφου Τίνα Καφατσάκη, που εκκένωσε την υπό κατάληψη Βίλα Ζωγράφου, με μπροστάρη τον πολιτισμό, ξέχασε «γρήγορα τις όποιες πολιτιστικές της ανησυχίες» καθώς «η Βίλα επέστρεψε μετά την εκκένωση στην ερημοποίηση».

Ο στόχος του επιχειρήματος είναι προφανής: να πλήξει την αξιοπιστία του σχεδίου της δημοτικής αρχής του Βύρωνα να αξιοποιήσει το υπό κατάληψη πρώην δημοτικό αναψυκτήριο της Ανάληψης για παιδιά με ειδικές ανάγκες, πριν ακόμη αυτή το παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μόνο που το επιχείρημα διαψεύδεται όχι από τη δημοτική αρχή Ζωγράφου, η οποία απαξιοί να τους απαντήσει (και σφάλλει σε αυτό κατά τη γνώμη μας) αλλά από την πραγματικότητα.

Η Βίλα Ζωγράφου, εμβληματικό ιστορικό κτίριο της πόλης αυτής με τεράστιο κήπο, φιλοξενεί πλέον δομές όπως το Δημοτικό Ωδείο, τα Εργαστήρια Κινηματογράφου και Φωτογραφίας του Δήμου. Αυτό το καλοκαίρι φιλοξένησε συναυλίες του Μάριου Φραγκούλη και της Μαρίας Φαραντούρη, θεατρική παράσταση του Θεατρικού Εργαστηρίου ενώ στις 24 Νοεμβρίου, έγινε δενδροφύτευση από 1ο και 19ο δημοτικά σχολεία σε συνεργασία με τον Δήμο, στον περιβάλλοντα χώρο.

Φ. Σ.


Πλήθος κόσμου στη συναυλία του Μάριου Φραγκούλη.


Η φωταγωγημένη Βίλα Ζωγράφου κατά τη διάρκεια της συναυλίας.


Οι μαθητές δενδροφυτεύουν τον περιβάλλοντα χώρο της Βίλας (Φωτό: Ανδρέας Αρβανιτάκης, «Επικοινωνία Ζωγράφου»).