Θέμα αποχώρησης από τον ΣΠΑΥ θέτει ο Δήμος Γλυφάδας

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

Το τέρμα – προέκταση της οδού Πριγκηπονήσων στη Γλυφάδα, στους πρόποδες του Υμηττού.

«Βόμβα» για την προστασία του Υμηττού αποτελεί το θέμα αποχώρησης του Δήμου Γλυφάδας από τον Σύνδεσμο Προστασίας & Υμηττού  (ΣΠΑΥ) που θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, στις 19:00.

Ειδικότερα στην ημερήσια διάταξη, αναφέρεται ως 2ο τακτικό θέμα η «Λήψη απόφασης αναφορικά με τη συμμετοχή ή μη του Δήμου Γλυφάδας στον Σύνδεσμο με την επωνυμία «Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ)».

Η πρόθεση του Δήμου Γλυφάδας προκαλεί έκπληξη καθώς έχει ήδη ορίσει τρεις εκπροσώπους στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΠΑΥ (δύο από τη συμπολίτευση και έναν από την αντιπολίτευση) και έχει συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό του την ετήσια συνδρομή του στον ΣΠΑΥ (113.496,50 ευρώ).

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο καθώς αναμένεται να εκλέξει νέο πρόεδρο και διοίκηση στις 19 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου εκτιμά ότι το έργο του ΣΠΑΥ στα όρια της Γλυφάδας δεν είναι ανταποδοτικό σε σχέση με τη συνδρομή που πληρώνει ο Δήμος.

Σήμερα ο ΣΠΑΥ διαθέτει ένδεκα Δήμους-μέλη περιμετρικά του όρους Υμηττού. Μεταξύ των σημαντικότερων δράσεων του συμπεριλαμβάνονται οι καθαρισμοί της εύφλεκτης βιομάζας (αποψίλωση ξηρών χόρτων), η διατήρηση δικτύου υδατοδεξαμενών για τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος, το καλοκαίρι, οι αναδασώσεις καθώς και η παροχή εξοπλισμού στις Εθελοντικές Ομάδες Δασοπροστασίας & Δασοπυρόσβεσης.

Ο Δήμος Γλυφάδας είναι ένα από τα σημαντικότερα μέλη του ΣΠΑΥ όχι μόνο ως προς τη συνδρομή του (αναλογική ως προς τον πληθυσμό) αλλά και ως προς την έκταση του βουνού που βρίσκεται στην πλευρά του. Από τα 81.000 στρέμματα του Υμηττού υπολογίζεται ότι το 1/8 βρίσκονται στην πλευρά της Γλυφάδας.

Τυχόν αποχώρηση του Δήμου Γλυφάδας δεν θα αποδυνάμωνε απλώς οικονομικά τον Σύνδεσμο αλλά θα δημιουργούσε ζήτημα προστασίας του Υμηττού καθώς το βουνό είναι ενιαίο και οι πυρκαγιές δεν έχουν σύνορα.