Η αξία της συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου

Print Friendly, PDF & Email

Γράφει ο Χρήστος Γώγος, Νευροχειρουργός.
Υποψήφιος δήμαρχος Βύρωνα.

 

Αγαπητοί συμπολίτες, Βυρωνιώτισσες και Βυρωνιώτες,

Λιγότερο από τρεις μήνες έμειναν μέχρι την ημέρα που θα κληθούμε να αποφασίσουμε για το μέλλον του Δήμου μας. Όσο στερεοτυπικό κι αν ακούγεται αυτό, στην πραγματικότητα δεν είναι. Κατ’αρχάς, παράλληλα με εμάς όλη η υπόλοιπη Ελλάδα θα επιλέγει τους νέους της δημοτικούς άρχοντες.

Πολλές φορές δημιουργούνται παρεξηγήσεις με τον όρο «δημοτικός», που φέρνουν ως αποτέλεσμα την απαξίωση του ρόλου όσων εκπροσωπούν τον πολίτη, αλλά κυρίως -χωρίς τις περισσότερες φορές να γίνεται αντιληπτό-όσων του δίνουν υπόσταση. Και υπόσταση του δίνουν οι εκλογείς. Εσείς, εμείς, όλοι μας.

Επιπλέον, η σύγκριση -σχεδόν πάντοτε- των δημοτικών εκλογών με τις εθνικές έβαζε σε δεύτερη μοίρα τις πρώτες. Αυτό συνέβαινε (και δυστυχώς συμβαίνει ως τις μέρες μας) γιατί δεν καθίσαμε να ασχοληθούμε (και κανείς από την κεντρική εξουσία δεν ασχολήθηκε)με την αξία τους, τη σημασία τους.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα μία απλή, τυπική μέρα από τη ζωή μας. Βγαίνοντας από την πόρτα του σπιτιού μας βαδίζουμε στο πεζοδρόμιο. Πιθανότατα έχει ρωγμές, είναι βρώμικο ή ένας συμπολίτης μας με ειδικές ικανότητες δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Ποιος πρέπει να το φτιάξει; O Δήμος.

Συνεχίζοντας, θέλουμε να αφήσουμε τα απορρίμματα και τα είδη για ανακύκλωση που έχουμε ξεχωρίσει. Ποιος είναι καθ’ύλην αρμόδιος για την ύπαρξη και τη διατήρηση των κάδων; Ο Δήμος. Αργότερα, θα πάμε με το παιδί μας στην παιδική χαρά για να παίξει, να χαρεί, να τρέξει, να περάσει όμορφα. Για την ασφάλειά του στο χώρο ποιος πρέπει να φροντίσει; Ο Δήμος. Ακόμα κι εμείς ως ενήλικες, θέλουμε ένα αναψυκτήριο, χρειαζόμαστε μία άμεση ιατρική βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης. Σε ποιον πρέπει ν’ απευθυνθούμε; Στο Δήμο.

Αυτά και άλλα πολλά που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά μας, αφορούν και είναι δουλειά του Δήμου. Η κρίση των τελευταίων δέκα περίπου ετών σημάδεψε βαθιά την ελληνική κοινωνία και οδήγησε στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των διαδικασιών που το συνοδεύουν. Σ’ αυτό το σημείο, ας θυμηθούμε το γεγονός ότι οι τοπικές κοινωνίες αποτέλεσαν έναν από τους πρώτους στόχους, με αποκορύφωμα τη δέσμευση των αποθεματικών των Δήμων το 2015.

Η αποχή στις δημοτικές εκλογές του 2010 και του 2014 συγκέντρωσε εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό, τέτοιο που δεν γίνεται και δεν έχουμε το δικαίωμα να αγνοήσουμε όλοι όσοι έχουμε πάρει την απόφαση να ζητήσουμε την (υπο)στήριξή σας. Λάθη κάναμε. Όμως, είμαστε εδώ για να ακούμε, να συζητάμε και να παίρνουμε αποφάσεις μαζί. Ο Βύρωνας, η πόλη μας συμπληρώνει φέτος 95 χρόνια ζωής. Από αυτήν την κρίσιμη καμπή της ιστορίας του δεν πρέπει να λείψει κανείς! Συμμετέχουμε ενεργά στις εκλογές της 26ης Μαΐου για έναν Βύρωνα με ανθρώπινο πρόσωπο, με δομές αλληλεγγύης υπεράνω κομματικών διακρίσεων, ανοιχτό σε όλους τους πολίτες του! Έναν Βύρωνα που προάγει εκείνο που τον χαρακτήριζε σε όλη του την πορεία και αποτέλεσε την ίδια του τη μήτρα, τον πολιτισμό!

Σας ευχαριστώ.

Στις εκλογές της 26ης Μαΐου, συμμετέχουμε ενεργά για έναν Βύρωνα με ανθρώπινο πρόσωπο.

(Αναδημοσίευση από την έντυπη έκδοση του φύλλου 50 της «Επικοινωνίας Βύρωνα-Καισαριανής»)