Ηλιούπολη και Κλεισθένης

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

Νέος Δήμαρχος, νέα δημοτική αρχή, πρώτη εφαρμογή για την κυβερνησιμότητα των δήμων σύμφωνα με τις τροποποιήσεις της νέας κυβέρνησης.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο πέρασε η αναμόρφωση προϋπολισμού και τεχνικού προγράμματος με μειοψηφία! Η νέα δημοτική αρχή εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του 2019, με σκοπό να ανακατανείμει τα κονδύλια προς την κατεύθυνση που θεωρούσε εκείνη σκόπιμο.

Ωστόσο στην ψηφοφορία η πρόταση της δημοτικής αρχής για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού καταψηφίστικε με 15 ψήφους κατά και 12 υπέρ, ωστόσο τελικά η αναμόρφωση πέρασε, με τη δημοτική αρχή να εκμεταλεύεται διατάξεις του νέου θεσμικού πλαισίου περί κυβερνησιμότητας στους Δήμους.  Το ίδιο συνέβη και με την ψηφοφορία για την αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος, η οποία ανέδειξε 12 ψήφους υπερ και 13 ψήφους κατά της πρότασης της δημοτικής αρχής.Φυσικά και δεν έλλειψαν οι αντιδράσεις από ένα μεγάλο κομμάτι της αντιοπολίτευσης, οι οποίες ήταν έντονες. Επί της ουσίας εφαρμόστηκαν ίσως για πρώτη φορά οι διατάξεις του Κλεισθένη με τις τροποποιήσεις της νέας κυβέρνησης όσον αφορά στην κυβερνησιμότητα των Δήμων. Σύμφωνα με πληροφορίες η αντιπολίτευση θεωρεί οτι ευτελίζεται ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου και ότι δεν υπάρχει σεβασμός στην πλειοψηφία άρα ο ρόλος της ειναι διακοσμητικός.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν από την παράταξη «Πρώτα η Ηλιούπολη».

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης «Πρώτα Η Ηλιούπολη»:

Όταν ο νεοεκλεγής δήμαρχος ευαγγελιζόταν προεκλογικά ότι θα φέρει τη Δημοκρατία στην πόλη μας και θα διώξει την αλαζονεία και τις καθεστωτικές συμπεριφορές δεν φανταζόμασταν ότι από τις πρώτες πολιτικές του πράξεις θα ήταν η νόθευση της λαϊκής εντολής. Ως γνωστόν η αντιπροσώπευση στις επιτροπές του Δήμου απορρέει αναλογικά από τη δύναμη κάθε παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου. Ανέκαθεν στο Δήμο Ηλιούπολης αλλά και σε άλλους Δήμους ο αντιπρόεδρος των επιτροπών προερχόταν από την μείζονα αντιπολίτευση. Αν σε αυτό λάβει κανείς υπόψη ότι η παράταξη μας είναι η μεγαλύτερη σε δύναμη παράταξη, θα έκρινε λογικό ότι η θέση του αντιπροέδρου έπρεπε εθιμοτυπικά, δημοκρατικά και με βάση την λαϊκή εντολή να αποδοθεί στην παράταξη μας. Αντί αυτού η παράταξη του κ Χατζηδάκη με τις ψήφους της και μόνο εξέλεξε ως αντιπρόεδρο, εκπρόσωπο της ελάσσονος αντιπολίτευσης και μάλιστα αναπληρωματικό μέλος κάτι το οποίο είναι παράτυπο και σίγουρα δεν είναι σύννομο με τις διαδικασίες. Το καταγγέλουμε απερίφραστα και ζητάμε το σεβασμό στη εντολή του λαού της Ηλιούπολης αλλά και στην επανάληψη της διαδικασίας καθότι η εκλογή αντιπροέδρου που είναι αναπληρωματικό και όχι τακτικό μέλος της επιτροπής καθιστά καταφανή παραβίαση της διαδικασίας.