Οι λόγοι της αποχώρησης
Το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας όπου ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου έχει πλειοψηφία 32 συμβούλων σε σύνολο 41 συνεδριάζει την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, προκειμένου να αποφασίσει αν ο Δήμος Γλυφάδας πρέπει να παραμείνει ή όχι στον Σύνδεσμο Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).
Η γραπτή εισήγηση του δημάρχου προς το Σώμα, αφήνει ελάχιστα περιθώρια παραμονής του Δήμου Γλυφάδας στον Σύνδεσμο.
Ειδικότερα, αναφέρει ότι «η λειτουργία του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (ΣΠΑΥ) δεν εξυπηρετεί τους καταστατικούς σκοπούς του με τον τρόπο που αυτό γινόταν παλαιότερα, καθόσον έχει περιοριστεί η προσπάθεια για την ανάπτυξη και προστασία του Υμηττού και έχει μειωθεί η ερευνητική δραστηριότητα, έχουν περιοριστεί οι διαδημοτικές επιχειρηματικές και αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, ενώ επιπλέον ο Σύνδεσμος βασίζεται κατά κύριο λόγο στη χρηματοδότηση των μελών και όχι στην αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων. Εξαιτίας των ανωτέρω, οι δημότες της Γλυφάδας, όπως και της ευρύτερης περιοχής, δεν έχουν εισπράξει τα τελευταία χρόνια αντίστοιχη με τα προηγούμενα χρόνια ωφέλεια από την συμμετοχή του Δήμου τους στον Σύνδεσμο υπό τη μορφή της ανάδειξης του περιαστικού φυσικού περιβάλλοντος ή της ενεργού συμμετοχής τους σε δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης ή καθ οιονδήποτε άλλο τρόπο, ενώ την ίδια στιγμή ο Δήμος Γλυφάδας έχει ενισχύσει από το έτος 2014 έως σήμερα, δηλαδή σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, τον προϋπολογισμό του ΣΠΑΥ με το ποσό των 699.975,54 €, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της αρμόδιας Οικονομικής Υπηρεσίας».
Η θέση της «Επικοινωνίας»
Χωρίς να κατονομάζει την απερχόμενη διοίκηση Βαλασόπουλου (2015-2019), η επικριτική εισήγηση του δημάρχου Γλυφάδας τη «φωτογραφίζει». Χαρακτηριστική είναι η αναφορά ότι «αυτό γινόταν παλαιότερα», που παραπέμπει εμμέσως πλην σαφώς σε σύγκριση με τη διοίκηση Χαρδαλιά (2003-2015). Η διοίκηση του τέως προέδρου του ΣΠΑΥ και νυν γραμματέα Πολιτικής Προστασίας διάρκεσε 12 συνεχή έτη και ως εκ τούτου αποτελεί μέτρο σύγκρισης για τους περισσότερους.
Ειδικά τα πρώτα χρόνια, η διοίκηση Χαρδαλιά είχε εξασφαλίσει κονδύλια από το ΕΣΠΑ για καθαρισμούς της εύφλεκτης βιομάζας και άλλες εργασίες. Στη Γλυφάδα είχαν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις μεταξύ άλλων και εθελοντικές αναδασώσεις.
Ακόμα και σε πιο δυσμενή δημοσιονομικά περίοδο, προς το τέλος της θητείας της, η διοίκηση Χαρδαλιά έτρεχε δύο ευρωπαϊκά προγράμματα, ένα καθαρά ερευνητικό και ένα εκπαιδευτικό (το LIFE AMIBIO και το LEONARDO) που έληξαν λίγο πριν αποχωρήσει και βραβεύτηκαν από τις Βρυξέλλες. Τέτοια προγράμματα δεν υπήρξαν με την επομένη διοίκηση. Συνεπώς η αναφορά του δήμαρχου Γλυφάδας στην ερευνητική δραστηριότητα του ΣΠΑΥ δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία.
Ο Δήμος Γλυφάδας είναι ένας από τους σημαντικότερους, από τους 11 Δήμους- μέλη του ΣΠΑΥ όχι μόνο ως προς την ετήσια οικονομική συνδρομή του (113.496,50 ευρώ αναλογική ως προς τον πληθυσμό) αλλά και ως προς την έκταση του βουνού που βρίσκεται στην πλευρά του. Από τα 81.000 στρέμματα του Υμηττού υπολογίζεται ότι περίπου 11.000 βρίσκονται στην πλευρά της Γλυφάδας.
Το ερώτημα είναι γιατί εφόσον ο δήμαρχος θεωρεί ότι η Γλυφάδα αδικήθηκε από την απερχόμενη διοίκηση του ΣΠΑΥ, επιλέγει να αποχωρήσει λίγο πριν ο Σύνδεσμος εκλέξει μια νέα διοίκηση; Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί στις 19 Νοεμβρίου. Είναι γνωστό ότι οι παλιοί δεν θα είναι ξανά υποψήφιοι. Γιατί λοιπόν, να μην δοθεί μια ευκαιρία στη νέα διοίκηση;
Το κύριο κριτήριο κατανομής του προϋπολογισμού του ΣΠΑΥ δεν είναι το μέγεθος της εισφοράς κάθε Δήμου-μέλους του Συνδέσμου αλλά οι ανάγκες του Υμηττού ως σύνολο. Είναι εύλογο για παράδειγμα, ότι οι περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές πρέπει να έχουν προτεραιότητα στις αναδασώσεις. Αντίστοιχα, οι φτωχότερες Εθελοντικές Ομάδες Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης χρειάζονται μεγαλύτερη υλικοτεχνική υποστήριξη. Όλοι οι Δήμοι δεν λαμβάνουν πίσω το σύνολο των χρημάτων που επενδύουν. Με αυτή την έννοια αδικημένος είναι και o Δήμος Ζωγράφου. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα χρήματα δεν διατίθενται για τους σκοπούς του Συνδέσμου και ειδικότερα για την προστασία του βουνού.
Μια άλλη παράμετρος είναι ότι οι υπηρεσίες του ΣΠΑΥ δεν είναι πάντα εύκολο να αποτιμηθούν σε χρήμα. Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, όπως οι επισκέψεις σχολείων Δήμων-μελών στον Υμηττό με ξενάγηση από δασολόγο αποτελούν τέτοιο παράδειγμα. Ο δήμαρχος Γλυφάδας αναφέρει ορθώς την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση ως μια από τις υπηρεσίες που προσδοκά ένας Δήμος-μέλος από τον ΣΠΑΥ. Όμως πότε υπήρξε άρνηση από εργαζόμενο του ΣΠΑΥ να συμβάλλει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση; Τα σχετικά αιτήματα των σχολείων γίνονται δεκτά. Αν παρόλα αυτά, κρίνεται ότι χρειάζεται μια επιθετική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από τον ΣΠΑΥ προς τα σχολεία, αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το εξετάσει και να το σχεδιάσει η διοίκηση.
Ο δήμαρχος Γιώργος Παπανικολάου, θέτοντας δημόσια το θέμα εξόδου της Γλυφάδας από τον ΣΠΑΥ (Glyfadexit) έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στον Σύνδεσμο. Ποια διοίκηση θα μπορούσε μετά από αυτό, να αγνοήσει τα αιτήματα του Δήμου του εφόσον αυτά είναι δίκαια ή να μην επιχειρήσει να διορθώσει ενδεχόμενες αστοχίες;
Τυχόν αποχώρηση του Δήμου Γλυφάδας όμως δεν θα αποδυνάμωνε απλώς οικονομικά τον Σύνδεσμο αλλά θα είχε αντίκτυπο στην προστασία του Υμηττού: το βουνό είναι ενιαίο και οι πυρκαγιές δεν έχουν σύνορα.
Ελπίζουμε, ο δήμαρχος Γλυφάδας να επανεξετάσει τη θέση του και να δώσει στη νέα διοίκηση ένα εύλογο χρονικό περιθώριο ώστε να αναδείξει τη χρησιμότητα του ΣΠΑΥ για τους πολίτες της Γλυφάδας και των άλλων Δήμων-μελών.
Το τέρμα – προέκταση της οδού Πριγκηπονήσων στη Γλυφάδα, στους πρόποδες του Υμηττού.