ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΣΕ ΚΟΥΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΑΚΙΑ – Καταγγελία της «Ανυπότακτης Καισαριανής»

Print Friendly, PDF & Email

Το σκίτσο του Γιάννη Αντωνόπουλου για το θλιβερό γεγονός.

Οι κούνιες στις 10 Ιανουαρίου (φωτό ιδιώτη) και μετά τις 15/01 (φωτό Μιλτσακάκη). Όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, στο συγκεκριμένο μεσοδιάστημα, τόσο το παγκάκι όπισθεν όσο και οι κούνιες ξηλώθηκαν. 

Στις 27 Ιανουαρίου, με ανάρτησή της στο Facebook, η «Ανυπότακτη Καισαριανή» με επικεφαλής τον δάσκαλο Μιχάλη Μιλτσακάκη, κατήγγειλε ότι στις 15 Ιανουαρίου, «”κάτοικοι” της περιοχής ξήλωσαν τα ξύλα από τα παγκάκια και έβγαλαν τις κούνιες από το παρκάκι Σμύρνης και Μανωλίδη, αφού πρώτα έβρισαν και έδιωξαν τα παιδιά που βρίσκονταν εκεί με το πρόσχημα ότι κάνουν φασαρία και ενοχλούν». Η δημοτική παράταξη επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι «οι δημόσιοι χώροι ανήκουν σε όλους και σε όλες και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να απαγορευτεί η πρόσβαση στα παιδιά της πόλης μας. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να βρίζει και να εκφοβίζει παιδιά στο όνομα της ησυχίας του. (…) Καλούμε το Δήμο να αποκαταστήσει άμεσα τις καταστροφές που έχουν προξενήσει στο παρκάκι οι αυτόκλητοι αστυνόμοι των δημόσιων χώρων και να αποδοθεί ο χώρος ανακαινισμένος στα παιδιά της πόλης μας».

Οι κάτοικοι δεν δέχτηκαν να μιλήσουν επώνυμα στην «Ε» όμως υποστηρίζουν ότι κάποιες φθορές προυπήρχαν, γεγονός που επιβεβαιώνουν παλαιότερες φωτογραφίες. Η σύγκριση όμως, φωτογραφίας που έδωσε στη δημοσιότητα η «Ανυπότακτη Καισαριανή» με φωτογραφία που τραβήχτηκε λίγες μέρες πριν την επίμαχη ημερομηνία (15/1), επιβεβαιώνει τη χρονολόγηση της καταγγελλόμενης φθοράς της δημόσιας περιουσίας, τουλάχιστον όσον αφορά ένα παγκάκι και τις κούνιες.

Η παιδική χαρά δεν πληρούσε τις σύγχρονες προδιαγραφές και γι’αυτό δεν είχε άδεια. Άμεσα δεν υπάρχει δυνατότητα να ανακατασκευαστεί γιατί προηγούνται μια σειρά άλλων που έχει προγραμματίσει ο Δήμος, με βάση τις σημερινές προδιαγραφές.

Σύμφωνα με κατοίκους, εδώ και μήνες, κάποιες παρέες παιδιών 16-17 χρονών, έκαναν φασαρία τις βραδυνές ώρες. Έφτασαν στο σημείο να ρίξουν σκουπίδια και λεμονόκουπες στην παιδική χαρά, να πετάξουν νεράτζια στα παράθυρα και να πατήσουν επάνω σε καπό αυτοκινήτων. Κάποια στιγμή, παρενέβη η Άμεση Δράση και προειδοποίησε μερικούς από αυτούς, ότι αν ξαναγίνει κάτι, θα τους πάνε στο τμήμα αυτόφωρο. Από τότε έχει επέλθει ηρεμία στη γειτονιά.

Ο κ. Μιλτσακάκης από την πλευρά του τονίζει ότι «προφανώς οι βρισιές και τα νεράντζια, δεν νομίζω να προέκυψαν μόνο από την εφηβική παρόρμηση αλλά και από την συμπεριφορά κάποιων ενηλίκων. Δέχομαι ότι κάποιοι γονείς δεν προσφέρουν την πρέπουσα παιδεία στα παιδιά τους, όμως η πρακτική κατοίκων να καταστρέφουν παγκάκια και κούνιες προφανώς και δεν παραδειγματίζει αντίθετα ενισχύει πρακτικές απαξίωσης του δημόσιου χώρου».