Γράφει ο Παναγιώτης Κόνσουλας, δημοτικός σύμβουλος*
Ειλημμένη απόφαση απ’ότι φαίνεται της σημερινής κυβέρνησης θα αποτελέσει η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.
Πολλοί είναι αυτοί που λένε πως η εφαρμογή ενός τέτοιου εκλογικού συστήματος θα μπλοκάρει τη λήψη αποφάσεων από την πλειοψηφούσα παράταξη και ταυτόχρονα θα αποδυναμώσει τον ρόλο των εκλεγμένων δημάρχων, για αυτό και σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, από την πλειονότητα των εκλεγμένων δημάρχων, που νιώθουν ότι σε περίπτωση επανεκλογής τους θα χάσουν το «προνόμιο» των μονομερών αποφάσεων της πλειοψηφίας που κατείχαν μέχρι σήμερα.
Όμως κατά την γνώμη μου η απλή αναλογική και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης (μην ξεχνάμε ότι έχει ψηφισθεί και θα εφαρμοσθεί και στις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές) εντάσσεται σε μία συνολικότερη αντίληψη υπέρ των συνεργασιών αλλά και σε μία ευρύτερη στρατηγική συμμαχιών.
Οι εκλογές στους δήμους το 2019 αποτελούν, άλλωστε, τις πρώτες προγραμματισμένες κάλπες στη χώρα και αποτελούν ορόσημο για την «εκλογική» πορεία της χώρας.
Πρακτικά, η ισχύς του συστήματος της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στέλνει στον δεύτερο γύρο τους δύο πρώτους σε ποσοστά υποψηφίους, εφόσον κάποιος επικεφαλής δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1.
Ωστόσο οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις θα εκπροσωπούνται στα συμβούλια με βάση τον αριθμό των εδρών που θα εξασφαλίζουν από τον α’ γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής, έτσι ώστε την δεύτερη Κυριακή θα αναμετρώνται δύο πρόσωπα και όχι οι παρατάξεις τους, με αποτέλεσμα η εφαρμογή της απλής αναλογικής και στους αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς να ευνοεί την προοπτική των συμμαχιών είτε πριν είτε μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις, κάτι που το επιτάσσει και η σύγχρονη αυτοδιοικητική πραγματικότητα, όπου έχουμε παραδείγματα όπως στο Δήμο Βύρωνα, που έχει χαθεί εδώ καιρό η αυτόνομη πλειοψηφία από την πλευρά της Διοίκησης του Δήμου και «απαιτούνται» ευρύτερες συναινέσεις.
Θεωρητικά λοιπόν δύο ή και περισσότερες παρατάξεις μπορούν να συνεργαστούν και πριν από τις κάλπες εξασφαλίζοντας η καθεμία έναν δικό της αριθμό εδρών ή και μετά τον πρώτο γύρο στηρίζοντας για το αξίωμα του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, τα ίδια πρόσωπα.
Κάτι που προσωπικά, ως αυτοδιοικητικός πολιτικός τα τελευταία 15 χρόνια, με βρίσκει απολύτως σύμφωνο, μιας και θεωρώ ότι οι εποχές που οι δημοτικές παρατάξεις είχαν την πολυτέλεια να μην μπορούν «σκοπίμως» πολλές φορές να συμφωνήσουν ούτε για τα σκουπίδια και τους σύγχρονους τρόπους αποκομιδής τους, έχουν παρέλθει οριστικά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!
*Ο Παναγιώτης Κόνσουλας είναι δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Βύρωνα από το 2002 έως σήμερα, επικεφαλής της παράταξης «Βύρωνας: Καθαρή Επιλογή» και οικονομολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Δημόσια Διοίκηση & Δημόσια Πολιτική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.