ΑΡΘΡΟ – ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Print Friendly, PDF & Email

Γράφει ο Χρήστος Γώγος, Νευροχειρουργός.

Υποψήφιος δήμαρχος Βύρωνα.

 

Με τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές να βρίσκονται προ των πυλών, οι Έλληνες καλούνται να ψηφίσουν και να εκλέξουν τους νέους τοπικούς άρχοντες και εκπροσώπους τους. Και ενώ οι επιλογές της κάλπης επηρεάζουν άμεσα όλους τους πολίτες- όχι μόνο σε επίπεδο «υψηλής» πολιτικής αλλά στην καθημερινότητα τους- τα τελευταία χρόνια παρατηρείται απάθεια και αδιαφορία, απότοκος της απογοήτευσης και της πικρίας που έχει προκαλέσει η κρίση. Αυτό αποτυπώνεται ιδιαίτερα στους νέους.

Θα ήθελα να επικεντρωθώ σε τοπικό επίπεδο – το εθνικό πολιτικό σκηνικό είναι άλλο θέμα από μόνο του. Όσο κι αν η αυτοδιοίκηση έχει χάσει το κύρος της μέσα από τις αναταραχές της κρίσης, δεν παύει να αποτελεί την πρώτη βαθμίδα εξουσίας και μάλιστα αυτήν πιο κοντά στους πολίτες και τα προβλήματά τους. Τα ζητήματα κάθε πόλης, η καθαριότητα, τα σχολεία, η κατάσταση των δρόμων και του πρασίνου, όλα αυτά δεν είναι θέματα που λόγω των άσχημων καταστάσεων που ζει η χώρα μας έπαψαν να έχουν σημασία.

Αντιθέτως, σε εποχές με αυξημένη την ανάγκη αλληλοϋποστήριξης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της πρόνοιας, οι τοπικές αρχές μπορούν και πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο.

Και εδώ έρχεται ο ρόλος των νέων. Όσο και εάν απορρίπτουν το πολιτικό σύστημα με όλα τα ελαττώματα του και τις δυσλειτουργίες του, τα ζητήματα του τόπου μας αγγίζουν όλους. Η απάθεια δεν βοηθά σε τίποτα, αντίθετα «αφήνει» τις παλαιές τάξεις πολιτικών και κομματικών παραγόντων να δρουν ανενόχλητες.

Περισσότερες φωνές σημαίνει περισσότερη συζήτηση και δυνατότητα παρέμβασης στα κακώς κείμενα. Οι νέοι έχουν ιδιαίτερες ανάγκες στη μόρφωση, την εργασία, την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και των οικογενειών τους. Ως το μέλλον της κοινωνίας και ως η νέα γενιά που θα πάρει τη σκυτάλη του αγώνα και της δημιουργίας, η «πληγωμένη» νεολαία καλείται να μην απέχει από τις κάλπες. Το μήνυμα της έχει αξία. Η επιλογή της έχει δύναμη.