ΑΡΘΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΟΥΜΠΟΥ: Ψήφος κατά συνείδηση υπέρ του προϋπολογισμού

Print Friendly, PDF & Email

Σε δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα, η εδώ και καιρό μειοψηφική διοίκηση Κατωπόδη δεν είχε καταφέρει να περάσει τον Προϋπολογισμό του 2019. Η κριτική που άσκησε σύσσωμη η αντιπολίτευση για αστοχίες και κακώς κείμενα έχει αναλυθεί αλλού.  Το θέμα του παρόντος είναι το τι ακριβώς έγινε, και γιατί έγινε, στην τρίτη συνεδρίαση το βράδυ της Παρασκευής 7/12.

Στις τοποθετήσεις μας, τόσο ο επικεφαλής της Παράταξης Χρήστος Γώγος όσο και ο γράφων τονίσαμε ότι διαφοροποιούμαστε ριζικά από τη δημοτική αρχή σε πολλά θέματα.  Όμως στην παρούσα φάση έχουμε ενώπιόν μας ένα προϋπολογισμό που θα ισχύει για εφτά μήνες μετά τις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου.  Απ’ αυτούς, οι τέσσερις μήνες θα είναι μέσα στη θητεία της νέας δημοτικής διοίκησης, όποια κι’ αν είναι αυτή.  Τι θέλουμε λοιπόν;  Παρατεινόμενο χάος ή ένα εργαλείο δουλειάς (με τα θετικά του και τα αρνητικά του) που θα επιτρέψει στο Δήμο να συνεχίσει την παροχή έστω βασικών υπηρεσιών προς τους δημότες: καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμό, συντηρήσεις, οδοποιία, πράσινο, αθλητικές εγκαταστάσεις, δημοτολόγιο, κλπ.; 

Με βάση αυτό το σκεπτικό κάναμε μια πρόταση:  οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που δεν είναι ιδεολογικά αγκυλωμένες στην καταψήφιση (γιατί υπάρχουν και τέτοιες) να συνταχθούν μαζί μας στην υπερψήφιση του προϋπολογισμού, με τις όποιες επιφυλάξεις. Σαφώς απευθυνόμασταν στις παρατάξεις Μπαντή και Σωτηρόπουλου.  Αντί όμως ανταπόκρισης δεχτήκαμε μέχρι και επιτίμηση από μέλος της παράταξης Μπαντή που τολμήσαμε να προτείνουμε μια κοινή γραμμή.  Δυστυχώς επεκράτησε η μικροπαραταξιακή και παλαιοκομματική λογική δύο παρατάξεων που προσπαθούν εναγωνίως να καλυφθούν με διάτρητους και ανεμοδαρμένους μανδύες του «ανεξάρτητου» και «ακομμάτιστου».

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, ο Χρήστος Γώγος αποδέσμευσε εμάς τους συμβούλους του να ψηφίσουμε κατά συνείδηση. Ο Γιώργος Ντόβολος και ο γράφων προχωρήσαμε στην υπερψήφιση, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα την πιθανή κατάκριση και το πολιτικό κόστος. Μ’ αυτές τις δύο ψήφους ο Δήμος απέκτησε προϋπολογισμό για το 2019.

Ως δημοτικοί σύμβουλοι οφείλουμε να προτάσσουμε το καλό της πόλης μας και των κατοίκων της πάνω από μικροπαραταξιακούς «κοκορισμούς».  Προφανώς κάποιοι δεν έχουν καταλάβει ότι με το νόμο «Κλεισθένη» και την απλή αναλογική στις επερχόμενες εκλογές, η στείρα άρνηση διαπαραταξιακής συνεργασίας θα οδηγήσει το Δήμο σε ένα ατέρμονο μπάχαλο ακυβερνησίας.  Και αυτοί που θα ζημιωθούν είναι οι δημότες, στερούμενοι άμεσα την παροχή και ποιότητα των υπηρεσιών που δικαιούνται.  Οι καιροί απαιτούν περίσσια ανιδιοτέλεια, τόλμη και υπευθυνότητα απ’ αυτούς που θέλουν να υπηρετήσουν τα κοινά στο Βύρωνα. Ας το λάβουν αυτό σοβαρά υπόψη με την ψήφο τους οι δημότες μας.

Κωνσταντίνος Ζούμπος,
Δημοτικός Σύμβουλος της
Παράταξης «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΩΓΟΣ»