«Θα κάνω χρήση των ευεργετικών για τη νέα δημοτική αρχή διατάξεων και του δικαιώματος που μου δίνει ο νόμος, σε όλα τα νομικά πρόσωπα και τις επιτροπές».
Ψήφισα την απλή αναλογική με μεγάλες επιφυλάξεις, λίγους μήνες πριν, στο δημοτικό συμβούλιο, επί δημαρχίας Σταμέλου.
Ισχυρίστηκα ότι αν και κατ’ απόλυτη τιμή η απλή αναλογική είναι το δικαιότερο σύστημα, εν τούτοις η εφαρμογή της, χωρίς θωράκιση και προστασία, είναι πιθανό να συνοδευτεί από μεγάλη αποτυχία.
Ζούμε σε μία χώρα δίχως κουλτούρα συνεργασιών, με έντονο κομματισμό, όπου θριαμβεύουν το πελατειακό κράτος και ο λαϊκισμός. Η πιθανή αποτυχία της απλής αναλογικής, είχα πει τότε, ίσως φέρει σύστημα χειρότερο από αυτό που ήθελε να αντικαταστήσει.
Οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης καταργούν σαφώς την απλή αναλογική κατεύθυνση, εξασφαλίζουν όμως την κυβερνησιμότητα.
Αυτό ήταν και το μεγάλο δίλημμα. Δεν δυσκολεύτηκα να το απαντήσω!
Θέλω να κάνω πράγματα για την Καισαριανή, υπάρχει ένα πρόγραμμα που πρέπει να υλοποιηθεί. Δεν διαφαίνεται, δυστυχώς, πιθανότητα συνεργασίας. Κομματικές γραμμές, προσωπικές επιδιώξεις, εγωισμοί και αισθήματα πικρίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.
Τα τρία πρώτα δημοτικά συμβούλια της νέας δημοτικής περιόδου αποδεικνύουν περίτρανα του λόγου το αληθές. Συσπειρώνονται όλοι εναντίον μας και κάνουν πόλεμο. Άλλωστε στις προτάσεις συνεργασίας που έκανα, απάντησαν αρνητικά!
Θα κάνω χρήση των ευεργετικών για τη νέα δημοτική αρχή διατάξεων και του δικαιώματος που μου δίνει ο νόμος, σε όλα τα νομικά πρόσωπα και τις επιτροπές.
Δεν ξεχνώ πως όλοι αυτοί οι ”δημοκράτες” που σήμερα κόπτονται, ποτέ δεν έδωσαν βήμα, ποτέ δεν εφάρμοσαν ”αναλογική” σε καμία επιτροπή, όταν είχαν την εξουσία επί σειρά ετών.
Η Καισαριανή περιμένει πολλά! Η επιθυμία όλων μας είναι να προσφέρουμε τα πάντα! Εγώ, θέλω να προσφέρω έργο!
”Υπηρεσιακός” δήμαρχος, ή δήμαρχος σε διαρκή εκβιασμό, δεν πρόκειται να γίνω! Ούτε η πόλη χρειάζεται έναν δήμαρχο σε διαρκή εκβιασμό!
Υ.Γ.: Στην ψηφοφορία παρωδία που διημείφθη στο Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με το Ν.Π.Δ.Δ. «Λεωνίδας Μανωλίδης», η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι δεν αφήνω με την εισήγηση μου θέσεις για την εκπροσώπηση των παρατάξεων, υποστηρίζοντας ότι τα 2/5 επί του συνόλου, δηλαδή 6 θέσεις, πρέπει να καταληφθούν από φορείς ex officio.
Οι φορείς αυτοί βάσει καταστατικού και σύμφωνα με τον ορισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως άλλωστε αναφέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι 2. Οπότε υπάρχουν 4 θέσεις, μια για κάθε παράταξη.
Αν αναλογιστούμε ότι στη σύνθεση που προτείναμε περιλαμβάνονται εκπρόσωποι του Α’ και Β’ ΚΑΠΗ, με τους αναπληρωματικούς τους αντίστοιχα, καταλαβαίνουμε ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ήθελαν απλώς να δημιουργήσουν εντυπώσεις και έτσι προτίμησαν να μην ορίσουν κανένα μέλος.
Χρήστος Βοσκόπουλος,
Δήμαρχος Καισαριανής