ΑΠΑΝΤΗΣΗ «ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ» ΣΤΟ SITE «ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ-ΒΥΡΩΝΑΣ & ΠΕΡΙΞ»

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

Καθίσταται πραγματικά δύσκολο στις μέρες μας, όπου κυριαρχεί η φαυλότητα, η απαιδευσιά, ο αμοραλισμός και η διαστρέβλωση των γεγονότων, των εννοιών, ακόμη και των λέξεων προκειμένου να επιτευχθεί ο όποιος στόχος, να προσπαθείς να αποδείξεις και να παρουσιάσεις την αλήθεια των λεγομένων σου και των γραπτών σου και η όποια προσπάθειά σου, όχι μόνον να απαξιώνεται, αλλά και να χλευάζεται και να υβρίζεται και μάλιστα οι ύβρεις και ο χλευασμός να χαρακτηρίζει και να «φωτογραφίζει» πρόσωπα, θίγοντας την τιμή και την υπόληψή τους και μάλιστα από άτομα που ενώ επικαλούνται τη δημοσιογραφική δεοντολογία, δεν την ασκούν δεόντως, ενώ ευαγγελίζονται την «ευγένεια» είναι οι ίδιοι «αγενείς», ενώ δεν τους αρέσουν οι ύβρεις οι ίδιοι υβρίζουν και πράττουν εν γένει παν ό,τι αντιφατικό και οξύμορο του δήθεν αξιακού τους κώδικα και δημοσιογραφικής δεοντολογίας!!!

Η άσκηση της ελευθερίας του λόγου συνεπάγεται υποχρέωση σεβασμού της προσωπικότητας του άλλου, υποχρέωση προηγούμενης έρευνας για την ακρίβεια όσων δημοσιεύεις, τη δημοσίευση της αντίθετης άποψης του θιγόμενου, με σεβασμό και εφαρμόζοντας το νόμο και το δίκαιο εν γένει. Προϋποθέτει, βεβαίως, και καλλιέργεια, ήθος, να εμφορείσαι από αξίες και να ασκείς τα δημοσιογραφικά σου καθήκοντα με τη δέουσα ευπρέπεια και δεοντολογία.

Εν προκειμένω, ο διαχειριστής του site «ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ-ΒΥΡΩΝΑΣ & ΠΕΡΙΞ» δημοσίευσε αρχικώς κείμενο τρίτου, το οποίο έθιγε την εφημερίδα «Επικοινωνία», χωρίς όμως ουδέποτε να τον «κατηγορήσουμε» γι’αυτό, όπως αναληθώς και παραπειστικώς ισχυρίζεται. Του αποστείλαμε όμως e-mail με την απάντησή μας στο εν λόγω δημοσίευμα, ζητώντας του με ευγενικό τρόπο τη δημοσίευσή της. Αυτή ήταν και η μόνη μας επικοινωνία μαζί του. Ο κύριος αυτός όμως, ισχυριζόμενος ότι ως διαχειριστής του site «έχει δικαίωμα να δημοσιεύει ό,τι θέλει», όχι μόνον δεν δημοσίευσε την απάντησή μας ως όφειλε και είχε καθήκον, αλλά με αισχρό και αήθη τρόπο, προέβη σε μειωτικούς χαρακτηρισμούς, ύβρεις και συκοφαντίες, αφήνοντας υπονοούμενα που θίγουν την τιμή και την υπόληψή μας, χωρίς να μας κατονομάζει (φοβούμενος τις ποινικές συνέπειες) αλλά «φωτογραφίζοντάς» μας με σαφήνεια. Χρησιμοποίησε δε σειρά απαξιωτικών, προσβλητικών και υβριστικών χαρακτηρισμών, τους οποίους απαξιούμε να αναφέρουμε, διαστρεβλώνοντας ταυτοχρόνως μια θεμιτή, νόμιμη και σημαντική πρακτική για την επιβίωση του τοπικού Τύπου, όπως εκείνη της επ’ αμοιβή δημοσίευσης ανακοινώσεων των Δήμων, ανακαλύπτοντας, δήθεν, πίσω απ’ αυτήν αθέμιτες οικονομικές συναλλαγές. Αν είχε διαβάσει την εφημερίδα μας, θα είχε διαπιστώσει ότι διαχρονικά αναφέρει θέσεις όλων των παρατάξεων, στο δε φύλλο Νοεμβρίου 2018, φιλοξενεί άρθρα συμπολιτευομένων αλλά και αντιπολιτευομένων προσώπων, χωρίς να ταυτίζεται με μια παράταξη και δη με τη διοικούσα.

Ξεχνώντας ο κύριος αυτός ότι έχει και υποχρεώσεις σύμφωνα με το νόμο και τη δεοντολογία, που κατοχυρώνουν το δικαίωμα απάντησης όποιου θίγεται από το όποιο δημοσίευμα, όχι μόνον δεν προέβη στην δημοσίευση της απάντησής μας αλλά προέβη σε ένα ακατάσχετο υβρεολόγιο και συκοφαντίες προς τα πρόσωπα της εφημερίδος μας και για τα οποία επιφυλασσόμεθα για την καταμήνυσή του ενώπιον του αρμοδίου Εισαγγελέως.

Οι πολίτες και αναγνώστες που εμπιστεύονται την «Επικοινωνία» μπορούν να κρίνουν ποιος τηρεί τη δημοσιογραφική δεοντολογία.