ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΒΥΡΩΝΑ (13/4/2018)

0Shares
Print Friendly, PDF & Email

«Ανοίγει ο δρόμος για σύγχρονο και ασφαλές σχολείο για το 4ο Δημοτικό Βύρωνα»

 

Σε μια ιστορική για το γονεικό κίνημα του Βύρωνα συνεδρίαση του χτες βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο προανήγγειλε ουσιαστικά την ανέγερση νέου σχολείου ή αναπαλαίωση του υπάρχοντος, για λογαριασμό του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα. Κάνοντας στροφή 180 μοιρών η δημοτική αρχή έκρινε τελικά ότι πράγματι το κτήριο που ως χτες στέγαζε τους μαθητές είναι επικίνδυνο και ανακοίνωσε το πλάνο της για το αμέσως επομενο χρονικό διάστημα.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι η στροφή της δημοτικής αρχής οφείλεται στην κατανόηση και το σεβασμό στην αγωνία γονιών και μαθητών, άλλωστε η ίδια αγωνία υπήρξε και πριν τριάντα μέρες όταν η ίδια δημοτική αρχή «έσπρωχνε» τους γονείς να βάλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Είμαστε βέβαιοι πως η αταλάντευτη αγωνιστική διάθεση των γονέων, η πίστη στο δίκαιο της διεκδίκησης τους, το αρραγές μέτωπο που οι γονείς με το Σύλλογο τους, την Ένωση και την Ομοσπονδία Γονέων, το Σύλλογο εκπαιδευτικών «Ρόζα Ιμβριώτη» σχημάτισαν, οδήγησαν τελικά τη δημοτική αρχή στο να αντιληφθεί το αδιέξοδο της προσπάθειας της και να αναγνωρίσει το προφανές της επικινδυνότητας του κτηρίου.

Στην εισηγητική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Βύρωνα ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής αναφορικά με το μέλλον του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βύρωνα. Πιο συγκεκριμένα, το πλάνο το οποίο παρουσιάστηκε έχει ως εξής:

  • Μέχρι τις 19/4/2018 το αργότερο, θα οριστικοποιηθεί η καταρχήν συμφωνία δήμου Βύρωνα και Αρχιεπισκοπής για την παραχώρηση με σύμβαση χρησιδανείου, 9τάξιου σχολικού κτηρίου επί της οδού Κατεχάκη, το οποίο θα αποτελέσει το προσωρινό σχολείο των μαθητών του 4ου και μέχρι της ολοκλήρωσης της ανέγερσης του νέου σχολείου.
  • Κατά δήλωση του κ. Κατωπόδη έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 400.000 ευρώ, ποσό που θα απαιτηθεί για τις ομολογουμένως σημαντικές επισκευές και διαμορφώσεις που το προαναφερθέν κτήριο θα χρειαστεί. Η ανάθεση του έργου και η χρηματοδότηση του θα γίνουν με διαδικασίες κατεπείγοντος, γεγονός που θα επιτρέψει στη δημοτική αρχή, κατά τις εκτιμήσεις της, να παραδώσει το «προσωρινό» σχολείο στους μαθητές με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
  • Για όσο διάστημα απαιτηθεί, πιθανότατα για τα επόμενα δύο χρόνια, η μεταφορά των μαθητών στο επί της Κατεχάκη σχολείο, θα γίνεται με ευθύνη του δήμου Βύρωνα.
  • Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει διαβούλευση με εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς της πόλης μας, αναφορικά με το μέλλον του κτηρίου «Χαραλαμπόπουλου». Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει το συντομότερο να αποφασιστεί αν λύση θα αποτελέσει η ανέγερση νέου διδακτηρίου ή η αναπαλαίωση του υπάρχοντος. Σχετικές μελέτες, ώστε να εξακριβωθούν οι δυνατότητες του οικοπέδου αλλά και το κόστος των δύο προτεινόμενων λύσεων πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν.
  • Για τους δύο μήνες που απομένουν για την ολοκλήρωση της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, η αρχική πρόταση της δημοτικής αρχής περιλαμβάνει «μοίρασμα» τάξεων ως εξής: α) 2 τάξεις στο 7ο Δημοτικό σχολείο, β) 2 τάξεις και το Νηπιαγωγείο στο 12ο Δημοτικό σχολείο και γ) 5 τάξεις στα παρακείμενα του 4ου Δημοτικού σχολείου κτήρια (οι αίθουσες που στεγάζονταν το Νηπιαγωγείο συν η αίθουσα του τμήματος ένταξης του σχολείου). Σήμερα κιόλας στις 5 το απόγευμα η δημοτική αρχή έχει καλέσει τους εμπλεκόμενους σε συνάντηση ώστε να οριστούν οι τελικές λεπτομέρειες της μεταφοράς. Οπωσδήποτε η αρχική αυτή πρόταση της δημοτικής αρχής χρήζει επαναπροσδιορισμού τουλάχιστον όσον αφορά τη μεταφορά του Νηπιαγωγείου στο 12ο Δημοτικό. Όπως πολύ σωστά η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 12ου σημείωσε στην τοποθέτηση της, το 12ο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση και με δεδομένο τον περιορισμένο αύλειο χώρο του να υποδεχτεί και 50 μικρά παιδιά του Νηπιαγωγείου που εκ των πραγμάτων και από καθαρά παιδαγωγική άποψη πρέπει να προαυλίζονται ανεξάρτητα.

Η Ένωση Γονέων Βύρωνα κατανοεί τις δυσκολίες που θα προκύψουν για την εκπαιδευτική κοινότητα, ιδιαιτέρως τους επόμενους 2 μήνες και μέχρι να ολοκληρωθεί το σχολικό έτος. Μακάρι η δημοτική αρχή να είχε επιδείξει τη χτεσινή στάση ένα μήνα πριν, σίγουρα η λύση θα ήταν πολύ καλύτερη και δεν θα είχε χαθεί κρίσιμος χρόνος. Πρόκειται πράγματι για λύση συμβιβαστική που όμως θα μας οδηγήσει στο μεγάλο στόχο που είναι το ασφαλές και σύγχρονο σχολείο.

Θα παρακολουθούμε στενά τις ενέργειες της δημοτικής αρχής το επόμενο διάστημα, ώστε στο βαθμό που μπορούμε να ελέγχουμε και να πιέζουμε για να μην επιτρέψουμε οποιαδήποτε παρέκκλιση από τους κύριους στόχους που οι γονείς έχουν θέσει. Ήδη για τις 17/04 είναι προγραμματισμένη συνάντηση της Ένωσης και της Ομοσπονδίας Γονέων με την Περιφέρεια Αττικής.

Για άλλη μια φορά χαιρετίζουμε τη στάση που επέδειξαν όλο το προγούμενο διάστημα οι γονείς και τα συλλογικά τους όργανα. Σε καιρούς δύσκολους που οι γονείς βάλλονται από παντού, σε καιρούς ύφεσης του όποιου κινήματος, ένα μικρό σχολείο σε μια μικρή γωνιά της Αθήνας απέδειξε ότι μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δε δόθηκε. Απέδειξαν στην πράξη ότι ο μόνος δρόμος κατάκτησης είναι αυτός της αγωνιστικής διεκδίκησης. Σήκωσαν όλους τους γονείς του Βύρωνα λίγο ψηλότερα και τους ευχαριστούμε για αυτό.