Ανακοίνωση της Συνεργασίας Πολιτών Καισαριανής για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου 2018

Print Friendly, PDF & Email

Όπως λέει η παροιμία, ακόμα και ένα χαλασμένο ρολόι δείχνει τη σωστή ώρα δυο φορές τη μέρα. Έτσι και η Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης δείχνει την πραγματική πολιτική της δυο φορές τον χρόνο: στην κατάρτιση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου. Ενώ στα Δημοτικά Συμβούλια και στις ανακοινώσεις της τοποθετείται με περισσή αλαζονεία και αναλώνεται σε μια εύκολη κριτική, ο Προϋπολογισμός που κατέθεσε προς ψήφιση η Λαϊκή Συσπείρωση είναι αμιγώς ισοσκελισμένος και ως εκ τούτου ένας μνημονιακός Προϋπολογισμός. Συμμαζεύει όντως τα οικονομικά του Δήμου, είναι νοικοκυρεμένος, αλλά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αναπτυξιακός. Είναι ξεκάθαρα συντηρητικός και διαχειριστικός.

Αυτόν τον Προϋπολογισμό η Δημοτική Αρχή καλεί τις άλλες Δημοτικές Παρατάξεις της Καισαριανής να τον ψηφίσουν, την ίδια στιγμή που οι δυνάμεις της Λαϊκής Συσπείρωσης σε Δήμους όπως το Χαλάνδρι ή ο Βύρωνας, όπου είναι αντιπολίτευση, καταψηφίζουν τους Προϋπολογισμούς καταγγέλοντάς τους με άκρως επαναστατικούς τόνους ως μνημονιακούς. Αλήθεια, αν ήταν στην αντιπολίτευση η Λαϊκή Συσπείρωση Καισαριανής θα ψήφιζε τον Προϋπολογισμό για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του Δήμου;

Πάνω απ’ όλα, ο Προϋπολογισμός διαψεύδει τις κατά καιρούς διακηρύξεις της Δημοτικής Αρχής, την καθιστά ανακόλουθη και αναδεικνύει τις αντιφάσεις της.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου επίσης διαψεύει τη Δημοτική Αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης: Παρά τα όσα έλεγε, όλα τα έργα που έχει διεκδικήσει ο Δήμος θα χρηματοδοτηθούν είτε από την Περιφέρεια Αττικής, είτε από το Κεντρικό κράτος, όπως για παράδειγμα η ανάδειξη και αξιοποίηση του ιστορικού χώρου του πάρκου του Σκοπευτηρίου (190.000€), η ολοκλήρωση του οριστικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων (2.500.000€), η περαιτέρω ασφαλτόστρωση οδών (400.000€), κ.λπ. Αντιθέτως, δεν προϋπολογίζεται και δεν σχεδιάζεται από την δοίκηση του Δήμου μας κανένα έργο ανάπτυξης και βελτίωσης της ζωής των πολιτών. Όσα έργα εμφανίζονται ότι θα πραγματοποιηθούν με έσοδα του Δήμου είναι όμοια με εκείνα που περιελάμβανε ο περσινός Προϋπολογισμός, αφού η Διοίκηση του Δήμου δεν εκτέλεσε κανένα έργο το 2017 από ίδιους πόρους.

Συμπερασματικά, αυτός είναι ο τρίτος κατά σειρά μνημονιακός, διαχειριστικός Προϋπολογισμός που καταθέτει η Δημοτική Αρχή, και το τρίτο Τεχνικό Πρόγραμμα από το οποίο απουσιάζει το οποιοδήποτε έργο με οραματικό περιεχόμενο για την πόλη. Γι’ αυτό και δεν τα υπερψηφίζουμε.

Ωστόσο, ως Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής αναγνωρίζουμε ότι, παρά τα σημάδια σταθεροποίησης και τα θετικά βήματα που έχουν γίνει, οι Προϋπολογισμοί των Δήμων καταρτίστηκαν και φέτος στα πλαίσια αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, με χρηματοδότηση που δυσχεραίνει το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης, επειδή σαν Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής έχουμε βάλει τη σφραγίδα μας σε κάθε μικρό και μεγάλο έργο που έχει γίνει στην πόλη μας, δεν θα επαναπαυτούμε στην εύκολη και μίζερη αντιπολίτευση. Ψηφίζουμε λευκό στον Προϋπολογισμό και στο Τεχνικό Πρόγραμμα, στηρίζοντας τον Δήμο στην προσπάθειά του να επιτελέσει τις βασικές του λειτουργίες και να υλοποιήσει τα στοιχειώδη έργα που έχει ανάγκη η Καισαριανή, και καταδικάζοντας ταυτόχρονα την πολιτική της Δημοτικής Αρχής που κλέβει το βλέμμα της πόλης προς το μέλλον.

Είτε είμαστε στη Διοίκηση, είτε στην αντιπολίτευση, ως Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής διεκδικούμε αύξηση των πόρων για τους Δήμους, παλεύουμε για μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, αγωνιζόμαστε για την βαθιά και δημοκρατική αναθεώρηση των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ελπίζουμε η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου και των χρεών της ΚΕΔΗΚ από το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και η πρόσληψη 14 μόνιμων υπαλλήλων στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου μας, να είναι ο προάγγελος θετικών εξελίξεων και αλλαγής σελίδας για την Καισαριανή.

Τέλος, θέλουμε να τονίσουμε ότι η Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής παραμένει σταθερή πάντα στην θέση της για την προστασία της πρώτης κατοικίας της κάθε λαϊκής οικογένειας. Δηλώνουμε, εν όψει δε της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πως ζητάμε άμεση νομοθετική κατοχύρωση αυτής και χωρίς μάλιστα χρονικούς περιορισμούς. Επίσης, καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε φαινόμενο αστυνομικής βίας και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον πρώην Δήμαρχο Καισαριανής Θανάση Μπαρτσώκα για τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών.