Η πρόταση της δημοτικής αρχής για τμηματικές κατασχέσεις θα μπορούσε να εφαρμοστεί με «εντέλλεσθε» δημάρχου ακόμη και χωρίς απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, εφόσον το επιτρέψει η επίτροπος…
Στις 28 Φεβρουαρίου 2018 λήγει η προσωρινή άρση-αναστολή κατασχέσεων του Δήμου Βύρωνα σε λογαριασμούς 3811 πολιτών για χρέη που δημιουργήθηκαν από το 2004 έως 2013.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Αγγέλης υπενθύμισε ότι η διαπαραταξιακή επιτροπή για το θέμα συνεδρίασε δύο φορές. Ο δήμαρχος Άκης Κατωπόδης συνάντησε την επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να συζητήσει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο Δήμος. Συμφωνήθηκε να γίνουν τμηματικές κατασχέσεις και ότι είναι νόμιμη η διαγραφή προσαυξήσεων. Η Οικονομική Υπηρεσία ξεκίνησε ήδη τη διαδικασία διόρθωσης και επικαιροποίησης των στοιχείων του αρχείου που τηρείται στο Δήμο με τη βοήθεια ιδιωτικής εταιρίας. Ο Δήμος θα υπογράψει σύμβαση με εταιρία ταχυμεταφορών για την αποστολή συστημένων επιστολών. Σε συνάντηση του δημάρχου με τον υπουργό Εσωτερικών τέθηκε το θέμα των 100 δόσεων και δόθηκε η απάντηση ότι είναι στις σκέψεις του Υπουργείου.
Η δημοτική αρχή κρίνοντας ότι μια επιπλέον παράταση της αναστολής θα αποτελούσε υπέρβαση του Νόμου, κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 12ης Φεβρουαρίου που προβλέπει επανεκκίνηση των κατασχέσεων αλλά με πιο αργούς ρυθμούς.
Ειδικότερα, η πρόταση προέβλεπε εξουσιοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο στον δήμαρχο να χειριστεί το ζήτημα με «εντέλλεσθε» προς την Ταμειακή Υπηρεσία ως εξής: να γίνει τμηματική αποστολή κατασχετηρίων από τις 5 Μαρτίου (περίπου 400 μηνιαίως), ξεκινώντας από τους μεγαλοοφειλέτες και εξαιρουμένων των δύο εβδομάδων του Πάσχα και των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου.
Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι η δημοτική αρχή προκρίνει τις κατασχέσεις χωρίς να έχει εξαντλήσει τα ήπια καταναγκαστικά μέτρα.
Η πρόταση, μετά από 4 ώρες συζήτηση, απορρίφθηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση ενώ διαφοροποιήθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Νίκος Κορρές ο οποίος δήλωσε ότι είναι κατά των κατασχέσεων εφόσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πιο ήπιο μέτρο της δέσμευσης του ΑΦΜ: «Εφόσον κάποιος θέλει φορολογική ενημερότητα δεν θα έχει άλλη επιλογή από την εξόφληση του χρέους». Ωστόσο, ο κ. Κορρές συμπλήρωσε ότι θα δεχόταν κατασχέσεις για όσους οφειλέτες δεν αποδίδουν το τέλος 0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων των καφέ και εστιατορίων γιατί ο φόρος αυτός εισπράττεται από τον καταναλωτή όπως ο ΦΠΑ και η μη απόδοσή του αποτελεί αδίκημα.
Με την συγκεκριμένη τοποθέτηση συμφώνησε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γώγος.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για το Βύρωνα», Μίλτος Μπαντής, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι προσπαθεί να μοιράσει τις ευθύνες της όσον αφορά τις κατασχέσεις με την αντιπολίτευση.
Βασική κριτική της αντιπολίτευσης αποτέλεσε ο μη διαχωρισμός μεταξύ μικρών και μεγαλοοφειλετών. Στο παραπάνω επιχείρημα ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Κόκκαλης απάντησε πως «το γεγονός ότι κάποιος χρωστάει 5.000 ευρώ δεν σημαίνει ότι μπορεί να τα δώσει με μεγαλύτερη άνεση από κάποιον που χρωστάει 100 ευρώ. Υπάρχουν επαγγελματίες που έχουν καταστραφεί». Ο Αλέξης Σωτηρόπουλος του ανταπάντησε ότι «όντως δεν είναι απόλυτα δίκαιος ο διαχωρισμός αυτός όμως ένας διαχωρισμός που γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια είναι προτιμότερος από την ισοπέδωση όλων των περιπτώσεων».
Ο Παναγιώτης Κόνσουλας δήλωσε ότι αν και αναγνωρίζει ότι η δημοτική αρχή έχει κάνει θετικά βήματα στο ζήτημα, διαφωνεί με τη συνέχιση της λογικής των κατασχέσεων, τασσόμενος υπέρ της παράτασης της αναστολής τους: «Θα πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι δημότες με συστημένη επιστολή. Να κληθούν να διακανονίσουν και να εξοφλήσουν –αν και κάποιοι δεν μπορούν».
Παρά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή θα μπορούσε να περάσει την πρότασή της έστω και με οριακή πλειοψηφία προτίμησε να την αποσύρει. Ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε ο δήμαρχος ήταν η διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για την ενημέρωση των δημοτών. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προταθεί μια παράταση δυο μηνών, τονίζοντας όμως ότι θα πρέπει να το επιτρέψει και η επίτροπος που ελέγχει τον Δήμο. Παράλληλα όμως ο κ. Κατωπόδης δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι «η αντιπολίτευση εμφανίζεται φιλολαϊκή εκ τους ασφαλούς επιρρίπτοντας την αποκλειστική ευθύνη για τις κατασχέσεις στη δημοτική αρχή που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει τον Νόμο».
Σημειώνεται πάντως ότι ο δήμαρχος δύναται να εφαρμόσει το πλάνο που πρότεινε η δημοτική αρχή για τμηματικές κατασχέσεις ακόμη και χωρίς απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου καθώς έχει αυτόνομο δικαίωμα χρήσης του «εντέλλεσθε», αν και χωρίς τέτοια απόφαση, η θέση του είναι πολιτικά πιο αδύναμη.